[Nayttelyposti] Keskustelua kuolemasta Kuopion taidemuseossa

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
Pe 1.Huhti. 11:47:43 EEST 2022


Kuopion taidemuseon Ihmisen kuva -näyttelyn keskiössä on ihminen. Elämänkaari on yksi käsiteltävistä teemoista. Näyttelyssä ei ole varottu tarttumasta vaikeisiinkin aiheisiin ja esillä olevissa teoksissa käsitellään muun muassa kuolemaa. Taide tarjoaa turvallisia keinoja lähestyä tätä aihetta, jonka jokainen ihminen joutuu joskus kohtaamaan.

Lauantaina 9.4. klo 12 ja tiistaina 12.4. klo 14 alkavissa keskustelutilaisuuksissa tutustutaan näyttelyssä esillä oleviin kuolemaa käsitteleviin teoksiin ja keskustellaan kirkkoherra, rovasti Jaana Marjasen johdattamana, miten taide voi auttaa ymmärtämään kuoleman mysteeriä. Ihmisen kuva -näyttelyn kuolemaa käsittelevässä osiossa on esillä teoksia Hugo Simbergiltä, Kimmo Schroderukselta, Viggo Wallensköldiltä ja Helene Schjerfbeckiltä.

Tämänhetkisten maailman tapahtumien vuoksi kuolema on ajankohtainen asia. Myös lähestyvä pääsiäinen tuo teeman lähelle arkeamme. Keskustelutilaisuuden tavoitteena on auttaa ihmisiä käsittelemään kuolemaan liittyviä ajatuksia ja pelkoja sekä löytää tapoja puhua kuolemasta läheisten, myös lasten ja nuorten, kanssa.

Kuolema-aiheen käsittelyä jatketaan taidevartilla keskiviikkona 13.4. klo 13, jolloin tarkastelun kohteena on Ihmisen kuva -näyttelyssä esillä oleva Hugo Simbergin teos Tuonelan portilla vuodelta 1898. Pienikokoinen teos on sisällöltään vaikuttava ja Simbergille tyypillinen. Hänet tunnetaan useista kuolema-aiheisista teoksistaan, joissa kuolema näyttäytyy luonnollisena ja sympaattisenakin. Teoksessa mustiin viittoihin pukeutuneet kuolemaa kuvaavat luurangot toimivat saattajina Tuonelan portille. Osa matkaajista taittaa viimeistä polkuaan yksin ja osa luurankojen saattamana tai kantamana. Teos kuuluu Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan ja se on nähtävänä Kuopion taidemuseon Ihmisen kuva -näyttelyssä 8.5.2022 saakka.

Keskustelutilaisuuksiin ja taidevartille voi osallistua taidemuseon pääsymaksulla 10/6 €, alle 18-vuotiaat maksutta ja museokortti on myös käytössä.


Marja Louni
Intendentti / Chief Curator
Kuopion kaupunki / Kuopion taidemuseo / Kuopio Art Museum
Kauppakatu 35, 70100 Kuopio
044 718 2639, marja.louni(at)kuopio.fi
www.kuopiontaidemuseo.fi<http://www.kuopiontaidemuseo.fi/>
www.kuopio.fi<http://www.kuopio.fi/>
--------------------------------------------------------
Hyvän elämän pääkaupunki
Terveyttä, elinvoimaa ja arjen rikkautta
--------------------------------------------------------Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta