[Nayttelyposti] Helsingin kaupunginmuseo: Uutuuskirja Ivan Timiriasewin 1900-luvun alun Helsinki-kuvista

Pyykkö Katja katja.pyykko at hel.fi
Ti 28.Syys. 11:02:25 EEST 2021


Uutuuskirja Ivan Timiriasewin 1900-luvun alun Helsinki-kuvista

Venäläinen ratsuväenupseeri ja kenraalikuvernöörin adjutantti Ivan Timiriasew (1860-1927) tallensi aikansa Helsinkiä satoihin valokuviin, jotka ovat kiehtovia dokumentaarisia välähdyksiä pääkaupungin elämästä sadan vuoden takaa. Helsingin kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Parvs julkaisevat 7.10.2021 Iisa Aaltosen ja Elina Maaniityn kirjoittaman kirjan Ivan Timiriasew - Helsinkiläinen valokuvaaja.

Ivan Timiriasew oli intohimoinen harrastajavalokuvaaja, merkittävä helsinkiläiselämän dokumentoija sekä tunnettu ja pidetty kaupunkilainen. Upseerintyönsä ohessa hän valokuvasi laajalti kaupunkia ja erilaisia kaupunkilaisia ja sai kuvistaan myös useita palkintoja ja kunniakirjoja. Ainutlaatuisia ovat etenkin kuvat venäläisestä sotaväestä Helsingissä ensimmäisen maailmansodan aikoihin - samoin kuin tarkalla silmällä valitut kaupungin arjen ja juhlan hetket leikkivine lapsineen, torikauppiaineen ja vappukulkueineen. Jäätyään eläkkeelle vuonna 1917, parahiksi ennen Venäjän lokakuun vallankumousta, Timiriasew jäi asumaan Helsinkiin ja toimi ammattimaisena lehtikuvaajana. Hänen valokuviensa monipuoliset aiheet ja inhimillinen lähestymistapansa avaavat samastuttavia näkökulmia 1900-luvun alun pääkaupunkiin ja sen asukkaiden elämään. Helsingin kaupunginmuseo osti ensimmäisen erän valokuvia Ivan Timiriasewilta sata vuotta sitten, vuonna 1921. Yhteensä Timiriasewin Helsinki-aiheisia kuvia on museon kokoelmissa reilu 600 ja niistä muodostunut rakastettu ja paljon eri yhteyksissä käytetty kokonaisuus.

Ivan Timiriasew - Helsinkiläinen valokuvaaja -kirjan julkaisevat yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseo ja Kustannusosakeyhtiö Parvs, ja sen ovat kirjoittaneet Iisa Aaltonen ja Elina Maaniitty. Iisa Aaltonen on Helsingin historiaan keskittynyt historioitsija ja kulttuuripolitiikkaan erikoistunut yhteiskuntatieteilijä, joka työskentelee tällä hetkellä Helsingin kaupunginmuseolla kulttuurituottajana. Elina Maaniitty on historioitsija, joka viimeistelee parhaillaan Helsingin yliopistossa väitöskirjaansa tautiepidemioista ja lääketieteestä 1700-luvun Ruotsissa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat historiallinen demografia, historiallinen epidemiologia, tieteen historia ja merihistoria.

"Tutustuttuani eräässä työprojektissa Timiriasewin kuviin aloin ihmetellä, miksi hänet tunnetaan niin paljon huonommin kuin esimerkiksi Signe Brander. Entä miksi hänen kohdallaan nostetaan lähes poikkeuksetta esiin "muukalaisuus"? Oliko hän todella muukalainen 1900-luvun Helsingissä?", Elina Maaniitty kertoo kirjaprojektin synnystä.

"Timiriasewin henkilössä on erityisen kiinnostavaa hänen monet, osittain päällekkäisetkin roolinsa vuosisadan vaihteen Helsingissä. Ristiriitaisesta asemastaan huolimatta hän oli helposti lähestyttävä ja pidetty henkilö, joka pääsi lähelle kuvattaviaan", Iisa Aaltonen kuvailee.

Kirja on saatavana Helsingin kaupunginmuseon museokaupasta ja kirjakaupoista 7.10.2021 alkaen.

Kirjan julkaisutapahtuma järjestetään Helsingin kaupunginmuseossa torstaina 7.10.2021 klo 17-18. Tilaisuudessa Helsingin yliopiston Euroopan historian professori Laura Kolbe haastattelee kirjan tekijöitä Iisa Aaltosta ja Elina Maaniittyä kirjan tekemisen taustoista. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kirjailijat ovat vieraina myös Akateemisen kirjakaupan Kohtaamispaikalla 8.10.2021 klo 17-18.

Ivan Timiriasew - Helsinkiläinen valokuvaaja
Iisa Aaltonen ja Elina Maaniitty
208 sivua
ISBN 978-952-7226-99-5
Parvs ja Helsingin kaupunginmuseo, 2021

Tiedote:
https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/2021/09/27/uutuuskirja-ivan-timiriasewin-1900-luvun-alun-helsinki-kuvista/

- - -

Ivan Timiriasew (1860-1927), en rysk kavalleriofficer och adjutant för generalguvernören, skildrade i sin tid Helsingfors med hundratals fotografier, som är fascinerande dokumentära glimtar av huvudstadens liv för hundra år sedan. Den 7 oktober 2021 publicerar Helsingfors stadsmuseum och förlaget Kustannusosakeyhtiö Parvs boken Ivan Timiriasew - Helsinkiläinen valokuvaaja (Ivan Timiriasew - En fotograf från Helsingfors), skriven av Iisa Aaltonen och Elina Maaniitty.
https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/sv/2021/09/27/boknyhet-med-ivan-timiriasews-bilder-fran-helsingfors-i-borjan-av-1900-talet/

- - -

Ivan Timiriasew (1860-1927) was a Russian cavalry officer and adjutant to the Russian Governor General in Finland. He also recorded Helsinki in hundreds of photos, which are fascinating documentary flashes of life in Finland's capital from a century ago. The Helsinki City Museum and Parvs Publishing Ltd are publishing a book entitled Ivan Timiriasew - Helsinkiläinen valokuvaaja (Ivan Timiriasew-A Photographer from Helsinki) by Iisa Aaltonen and Elina Maaniitty on 7 October 2021.
https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/en/2021/09/27/a-new-book-based-on-photos-of-early-20th-century-helsinki-by-ivan-timiriasew/

- - -

Lähettäjä:
Katja Pyykkö, viestintäsuunnittelija
Helsingin kaupunki, Kulttuuri ja vapaa-aika, viestintä ja markkinointi
katja.pyykko at hel.fi<mailto:katja.pyykko at hel.fi>, 040 572 2905

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta