[Nayttelyposti] Vaatimaton valokuvaaja kirjoittaa uuden luvun kyläkuvauksen historiaan Rauman taidemuseossa

Monto-Kokkonen Pauliina Pauliina.Kokkonen at rauma.fi
Ke 27.Marras. 15:45:11 EEST 2021


Rauman taidemuseossa 16.10. avautunut valokuvanäyttely "Omalla maallaan - Kyläkuvaaja Hanna Heinilä" esittelee luvialaisen Hanna Heinilän mestarillisia valokuvia 1910-20-luvuilta. Vaatimaton valokuvaaja ei esitellyt kuvia julkisesti elinaikanaan, tai edes juuri puhunut valokuvauksestaan. Kuvat ovat säilyneet sukualbumeissa ja kyläyhdistys Luvia Seoran arkistoissa. Nyt niitä esitellään laajasti taidemuseonäyttelyssä sekä samana päivänä ilmestyvässä julkaisussa, jonka kustantajana toimii taidekirjoihin erikoistunut Parvs.

Kyläkuvaaja Hanna Heinilä aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana kesällä 1906. Pian nuori nainen päätyi valokuvaamaan oman perhearkensa lisäksi koko Luvian elämänmenoa. Kuvat hätkähdyttävät leikkisyydellään, sommittelun tarkkuudella ja vuorovaikutuksella ympäristön kanssa. Niistä välittyy mennyt kulttuurimaisema sekä kyläyhteisön ja perhesuhteiden merkityksellisyys.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto sekä lasten osuuden kuratoiva kuvataiteilija Mollu Heino. Kaisto on myös vastannut kirjan toimituksesta.

-Kuvista välittyy Hanna Heinilän iloinen luonne ja rakkaus kotipaikkaansa Luviaan. Minua onkin kiehtonut erityisesti kuvien dokumentaarinen arvo, joka välittyy tunteina ajassa. Rakkautta perheen jäseniin ja ystäviin, mutta myös Heinilän kunnioitusta yhteisöä kohtaan, joka ulottuu lapsiin ja kyläläisiin mutta myös eläimiin, puihin ja rantakiviin. Hän katsoi kauniisti ja hymyillen elämää ja ympäristöään. Heinilän katseessa on jotain hyvin ajankohtaista lähialueen ja ympäristön arvostajana, kertoo Heta Kaisto.

Näyttelyssä kuvat ovat esillä hopeagelatiinivedoksina sekä korkeatasoisina digitaalisina tulosteina. Vedokset ovat kahden valokuvaajan käsialaa: Valokuvataiteilija Katri Lassila on vedostanut käsin hopeagelatiinivedoksia pimiössä Heinilän alkuperäisistä lasinegatiiveista. Heinilän valokuvien digitaalisesta skannauksesta, kuvankäsittelystä ja giclée-vedoksista vastaa luvialainen valokuvaaja Matti Luotola. Näyttelyssä nähdään myös uusia teoksia Hanna Heinilän valokuvien inspiroimina valokuvataiteilija Päivi Setälältä sekä Katri Lassilalta.

Hanna Heinilän valokuvissa lapset ovat ajan ihanteisiin nähden poikkeuksellisen aktiivisia toimijoita. Lapset nähdään leikkimässä, soutamassa, uimassa, tanssimassa ja nauramassa. Myös näyttelyyn haluttiin antaa lapsille oma huone, jonka kuraattorina toimii Luvialla asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Mollu Heino.

-Lasten huone herättää Hannan valokuvien maailman eloon. Katsomaan, näkemään ja havainnoimaan opettelu eivät ole mitään yksinkertaisia taitoja vaan niitäkin voi harjaannuttaa - ja pitääkin, visuaalisessa maailmassa kun eletään. Lasten huoneessa voi tutkia ja oivaltaa, asettua kuvaan tai toimia valokuvaajana, kertoo Mollu Heino.

Heino toteuttaa lasten huoneen yhdessä niin ikään Luvialla työskentelevän Maria Leppäsen kanssa. Heino myös tuottaa lapsille oman pienen valokuvakirjan Hanna Heinilästä sekä valokuvausoppaan näyttelyyn.

Valokuvanäyttely on esillä Rauman taidemuseon alakerrassa 16.10.2021 - 30.1.2022 välisen ajan. Näyttelyn yhteydessä Rauman taidemuseo ja kyläyhdistys Luvia Seor ry julkaisevat kirjan Hanna Heinilän valokuvista. Kirjan "Omalla maallaan - Kyläkuvaaja Hanna Heinilä" (Parvs) kirjoittajina ovat toimineet Heta Kaiston, Matti Luotolan ja Katri Lassilan lisäksi Hanna Heinilän oma tyttärentyttärentytär, historioitsija Johanna Jakomaa, arkeologi Leena Koivisto sekä taidehistorioitsija Johanna Frigård. Kirjailija Anja Portin pohtii kuvaesseessään lapsia valokuvauksen kohteena, ja miten lasten kuvaaminen on tallettanut historiaa, joka on jäänyt historiankirjoituksessa usein vailla huomiota. Portin on palkittu lastenkirjallisuuden Finlandia-palkinnolla vuonna 2020.

Lisätietoja:



Heta Kaisto

Rauman taidemuseo

museointendentti

puh. 044 022 4154

heta.kaisto at rauma.fi<mailto:heta.kaisto at rauma.fi>



RAUMAN KAUPUNKI

Sivistystoimiala, kulttuuri- ja museopalvelut / taidemuseo

Kuninkaankatu 37, 26100 RAUMA










Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta