[Nayttelyposti] Ateneum tuottaa Edelfelt-näyttelyn Pariisiin ja Gallen-Kallela-näyttelyn Moskovaan
Anna Kari
Anna.Kari at ateneum.fi
Ke 27.Marras. 15:00:30 EEST 2021
Ateneum tuottaa Edelfelt-näyttelyn Pariisiin ja Gallen-Kallela-näyttelyn Moskovaan
Kaksi Suomen taiteen kultakauden tunnetuimpiin kuuluvaa taiteilijaa esittäytyvät Ateneumin taidemuseon tuottamissa kansainvälisissä näyttelyissä vuonna 2022. Albert Edelfelt -näyttely nähdään Pariisin Petit Palais’ssa 10.3.-10.7.2022. Akseli Gallen-Kallela -näyttely nähdään Moskovan Tretjakovin galleriassa 15.4.-14.8.2022.
”Olemme iloisia saadessamme Albert Edelfeltin ja Akseli Gallen-Kallelan retrospektiiviset näyttelyt maailman johtavien taidekaupunkien merkittäviin museoihin. Näyttelyiden toteutuminen on pitkän yhteistyön tulosta: sekä Petit Palais että Tretjakovin galleria ovat olleet kumppaneitamme monissa Ateneumissa viime vuosina nähdyissä näyttelyissä. Teemme määrätietoista työtä suomalaisten taiteilijoiden tunnetuksi tekemiseksi ulkomailla, josta yksi aikaisempi esimerkki on Lontoon Royal Academyssä vuonna 2019 nähty Helene Schjerfbeck -näyttely”, kertoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.
Vientinäyttelyiden toteutumista on tukenut Jane ja Aatos Erkon säätiö.
Albert Edelfelt, Petit Palais, Pariisi 10.3.-10.7.2022
Albert Edelfeltin (1854–1905) retrospektiivi jatkaa Petit Palais’ssa nähtyjen pohjoismaisten taiteilijoiden näyttelyiden sarjaa. Kyseessä on Edelfeltin ensimmäinen yksityisnäyttely Pariisissa ja se esittelee suomalaistaiteilijan ranskalaiselle yleisölle. Näyttely tarkastelee Edelfeltin koko uraa ja erityisesti hänen merkitystään kansainvälisenä vaikuttajana. Taiteilija toimi tienraivaajana sekä yhteyksien luojana myöhemmille suomalaistaiteilijoille Pariisissa. Edelfeltillä oli myös merkittävä rooli Pariisin maailmannäyttelyissä vuosina 1889 ja 1900.
Akseli Gallen-Kallela, Tretjakovin galleria, Moskova 15.4.-14.8.2022
Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) retrospektiivinen näyttely on ensimmäinen taiteilijan koko tuotannon esittely Venäjällä. Näyttely kattaa Gallen-Kallelan uran koko kaaren naturalismista symbolismiin, ikonisista maisemamaalauksista suuriin Kalevala-aiheisiin ja siirtymiseen syntetistiseen maalaustapaan. Yksi keskeinen teema ovat Gallen-Kallelan kansainväliset verkostot ja matkat, joiden inspiroimana hänen taiteensa sai jälleen uuden suunnan.
Lue koko tiedote Ateneumin sivuilla: https://ateneum.fi/uutiset/ateneum-tuottaa-edelfelt-nayttelyn-pariisiin-ja-gallen-kallela-nayttelyn-moskovaan<https://ateneum.fi/uutiset/ateneum-tuottaa-edelfelt-nayttelyn-pariisiin-ja-gallen-kallela-nayttelyn-moskovaan/>
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta