[Nayttelyposti] Arkkitehtuurimuseon syys- ja talvikauden päänäyttelyssä etsitään toivoa puusta

Ilona Hildén ilona.hilden at mfa.fi
Ma 24.toukokuu. 12:44:45 EEST 2021ARKKITEHTUURIMUSEON SYYS- JA TALVIKAUDEN PÄÄNÄYTTELYSSÄ ETSITÄÄN TOIVOA PUUSTA

Arkkitehtuurimuseon syys- ja talvikauden päänäyttely Toivoa puusta käsittelee puuarkkitehtuuria sen herättämän toivon näkökulmasta. Monitaiteisessa näyttelyssä tullaan näkemään ja kokemaan ihmisen koko tunneskaala toivosta epätoivoon, rakkaudesta menetyksen herättämään suruun. Näyttelyn aikajänne ulottuu puurakentamisen varhaisista saavutuksista tulevaisuuden algoritmiseen arkkitehtuuriin. Näyttely tutkii myös, millaisia tunteita puuhun varastoituu ilmastokriisin aikakaudella. 

Suomessa yli 800 Toivolaa – kyliä, tiloja ja taloja, joista useimmat on rakennettu puusta. Olemassa olevan rakennuskannan vaaliminen on rakkaudenosoitus rakennusperintöä kohtaan, mutta myös ilmastoviisautta. Näyttelyssä haetaan menneisyyden aarrearkusta inspiraatiota nykyrakentamiseen ja vastauksia siihen, millaista ja kenen toivoa puuhun on eri aikoina sitoutunut. Yleisö saa luettavakseen rakkauskirjeitä rakennusperinnölle. Näitä kirjoittavat arkkitehtuurin ammattilaisten lisäksi kirjailija Tommi Kinnunen, dokumentaristi Virpi Suutari ja Pelastetaan vanhat talot -ryhmän perustaja Pia Kuurma.

Viimeisen 10 vuoden aikana puu on alkanut yhä useammin näkyä arkkitehtuurikilpailujen palkintosijoilla. Palkinnot kuvastavat aikansa arvoja ja ne ovat viesti ympäristöönsä siitä, millaista rakentamista tulevaisuudelta toivotaan. Uudenlainen puurakentaminen leviää nyt koulujen ja päiväkotien muodossa. Myös puukerrostalorakentamisen toivotaan lisääntyvän, mutta toivon ja todellisuuden välillä on railo. Näyttely kysyy, miksi.

Ilmastokriisin syventyessä puulle on tarjolla pelastajan rooli, koska puuta käyttämällä rakentamisen hiilijalanjälki pienenee. Yksi materiaali ei kuitenkaan voi ratkaista kaikkia haasteita. Rakentaminen kuluttaa valtavasti maapallon resursseja, arkkitehdeilla sekä koko rakennusalalla on sanottavaa siihen, millaista tulevaisuutta kohti kuljemme.   

Tulevaisuutta näyttelyssä katsotaan ennakkoluulottomasti. Millainen voisi esimerkiksi olla laulu tulevaisuuden arkkitehtuurille? Näyttelyssä kuullaan musiikkia laulaja-lauluntekijän Matti Johannes Koivun ja kokeellisen säveltäjän Tytti Arolan musiikkia.

Toivoa puusta -näyttelyn on kuratoinut kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi. Näyttely toteutetaan ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelman tuella.

Toivoa puusta on esillä Arkkitehtuurimuseon isossa näyttelysalissa 10.9.2021–9.1.2022.

Pienen salin näyttely: Kattoristikoiden ratkojat – keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä 

Suomen keskiajalta säilynyt puurakennusperintö kätkeytyy vajaan kahdenkymmenen kivikirkon kattorakenteisiin. Ne ovat ainutlaatuinen, keskiajan puurakentamisesta kertova lähdeaineisto ja osa maamme keskiajan rakennettua kulttuuriperintöä. Kirkkojen vesikattorakenteista voidaan lukea esimerkiksi, miten ne pystytettiin, miten kirkkojen rakennustyömaat toimivat ja miten paikallisyhteisö osallistui rakentamiseen. Ne kertovat myös keskiajan ihmisen maailmankuvista, uskomuksista sekä Keski-Euroopassa kehitettyjen rakenteellisten innovaatioiden kulkeutumisesta Euroopan pohjoislaidalle. Arkkitehtuurimuseon pienen salin näyttely Kattoristikoiden ratkojat esittelee keskiaikaisten paanukattojen alle kätkeytyvää kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. Näyttely käsittää tekstien ja kuvituksen ohella pienoismalleja sekä kenttätyön arkea havainnollistavaa aineistoa ja elokuvaa.

Kattoristikoiden ratkojat – keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä on esillä Arkkitehtuurimuseossa 10.9.2021–9.1.2022


Lisätiedot 

Ilona Hildén 
Viestinnän suunnittelija, Arkkitehtuurimuseo 
+358 45 7731 0468
ilona.hilden at mfa.fi<mailto:ilona.hilden at mfa.fi>

Marja Rautaharju
Näyttelypalveluiden päällikkö, Arkkitehtuurimuseo  

+358 46 9200 175
marja.rautaharju at mfa.fi<mailto:marja.rautaharju at mfa.fi>ARKKITEHTUURIMUSEO

Arkkitehtuurimuseo on arkkitehtuurin avoin talo, joka sopii asiantuntevaksi ystäväksi jokaiselle arkkitehtuurista ja rakennetusta ympäristöstä kiinnostuneelle.

Kasarmikatu 24
00130 Helsinki

ti–su 11–18
ke 11–20

Aikuiset 10 €
opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 5 €
Alle 18-vuotiaat ja sotaveteraanit maksuton
Yhteislippu Arkkitehturimuseoon ja Designmuseoon 15 €
MuseokorttiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta