[Nayttelyposti] 10-vuotias kirjamuseo avaa uudessa pakopelissä kirjailijan työtä

Eeva-Liisa Taivassalo Eeva-Liisa.Taivassalo at museoliitto.fi
Ti 4.toukokuu. 15:36:38 EEST 2021


TIEDOTE
julkivapaa 4.5.2021

10-vuotias kirjamuseo avaa uudessa pakopelissä kirjailijan työtä

Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi juhlii tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan, sillä museo avautui yleisölle Suomen kirjapääkaupungissa Sastamalassa 1.7.2011. Museota oli suunniteltu kirjallisesta historiastaan tunnetulle paikkakunnalle 1980-luvulta alkaen.

Pukstaavin on toiminnallinen museo, jossa keskiössä eivät ole vain vanhat esineet.

– Kirja elää ja voi hyvin! Siksi meille museona on tärkeää elävä kirjakulttuuri ja kirjakulttuurin ilmentymien tallentaminen ja esittäminen, sanoo museonjohtaja Marja Hänninen-Tolvi.

Pukstaavi on viime vuosien aikana hyödyntänyt esimerkiksi pelillisyyttä. Museo on kehittänyt näyttelykonseptin, jossa näyttely on rakennettu pakohuonepelin muotoon. Vuosina 2019–2020 ensimmäinen pakohuone sukelsi kotimaisiin dekkareihin ja toi museokävijöihin selvästi lisää nuoria ja perheitä. 18.5.2021 avautuu uusi Kadonnut mestariteos -pakohuone, jossa aiheena on kirjan syntyprosessi.

– Niin pakohuoneissa kuin muussakin toiminnassamme haluamme saattaa ihmiset kirjan äärelle ja innostaa heitä lukemaan, Hänninen-Tolvi kertoo.

Juhlavuoden ohjelma kurkistaa tulevaisuuteen

Kymmenen vuoden aikana kirjallisiin ilmiöihin on käynyt tutustumassa Pukstaavissa reilusti yli 100 000 kävijää. Vähintään saman verran asiakkaita on tavoitettu museon ulkopuolelle vietyjen näyttelyiden, tapahtumien ja digitaalisten palveluiden kautta.

– Pukstaavi on tehnyt pitkäjänteistä työtä esitellen laajasti suomalaisen kirjakulttuurin erilaisia ilmiöitä. Tehtävä on sekä alueellisesti että ajallisesti laaja, joten nuorena museona Pukstaavi on vasta polkunsa alussa, pohtii museota ylläpitävän Suomen kirjainstituutin säätiön puheenjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

– Se, että museo sijaitsee Sastamalassa, on ollut museon elinvoimalle erittäin merkityksellinen asia. Onhan kyseessä Suomen kirjapääkaupunki.

Pukstaavi tarjoaa juhlavuonnaan monipuolista ohjelmaa. Uuden pakohuoneen lisäksi luvassa on muun muassa Apteekkarin aikaan -mobiilipeli museon puutarhaan, Pukstaavin koko perheen kymppisynttärit, 10-vuotiaiden omat lempikirjat -näyttely, Tarinankerronnan tulevaisuus -keskustelutilaisuus sekä Mitä pakopeli voi opettaa? -virtuaaliseminaari.

Syksyllä museo järjestää jo neljättä kertaa lukukokemusten keruun, jossa on tällä kertaa aiheena kotien kirjahyllyt. Lukukokemusten lisäksi Pukstaavin kokoelmien suurimmat kokonaisuudet ovat kuvittaja-kirjailija Pekka Vuoren originaalikokoelma sekä Suomen kattavin exlibris-kokoelma, jonka on museolle lahjoittanut Suomen Exlibrisyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Tuominen.

Pukstaavin juhlavuoden ohjelma löytyy osoitteesta www.pukstaavi.fi/pukstaavi-10/<http://www.pukstaavi.fi/pukstaavi-10/>. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Lisätietoja:
Marja Hänninen-Tolvi, museonjohtaja
Suomen kirjainstituutin säätiö
p. 050 313 1414
marja.hanninen-tolvi at pukstaavi.fi<mailto:marja.hanninen-tolvi at pukstaavi.fi>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta