[Nayttelyposti] Sininen planeetta-näyttely jatkuu 26.9.2021 asti Sinkassa

Sinkka sinkka at kerava.fi
Ti 4.toukokuu. 09:58:29 EEST 2021


SININEN PLANEETTA
THE BLUE PLANET
26.9.2021 asti!

KIMMO KAIVANTO | Lilli Haapala | Laura Könönen | Antti Laitinen | Maija Närhinen | Kim Somervuori

Helmikuun alussa Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa piti avautua Kimmo Kaivannon ja viiden nykytaiteilijan teoksia esittelevä Sininen planeetta. Alkuvuodesta vain lapsiryhmille avoinna ollut näyttely aukeaa vihdoin torstaina 6.5. Sinkka on avoinna 6.5.-16.5. välisenä aikana viikottain to-su. Näyttelykäynnit tulee varata etukäteen ja kävijöiden määrä on rajattu. Museovierailun voi varata soittamalla asiakaspalveluumme: puh. 040 318 4300. Soittoajat ovat: ti-pe klo 10-16 ja la-su klo 11-16.

Aiheeltaan Sininen planeetta ei voisi olla ajankohtaisempi. Oudon koronavuoden aikana monet ovat kysyneet, miten voisimme elää entistä kestävämmin yhdessä luonnon kanssa. Kimmo Kaivanto (1932-2012) oli yksi ensimmäisistä suomalaisista kuvataiteilijoista, joka pohti tätä teoksissaan. Kaivannon maalauksissa, veistoksissa ja grafiikan vedoksissa huoli planeetan tilasta nousee näkyvästi esille.

Luontoyhteys syntyy oppien, altistuen, kokien ja havainnoiden. Se kehittyy koko elämän ajan ja voi muuttua merkittävästikin elämäntilanteiden, kokemusten ja selitysmallien muuttuessa. Niin kävi Kaivannonkin kohdalla.

Ruoveden maisemissa sijaitsevan Arkkusaaren hankkiminen perheen kesänviettopaikaksi ja kesäateljeeksi antoi mahdollisuuden luonnon ilmiöiden havainnoinnille ja suomalaisen maisemataiteen uudistamiselle. Kaivanto heittäytyi luonnon vietäväksi ja kuvasi maiseman viivarytmejä vapaamuotoisen informalismin hengessä. Maavärit vaihtuivat ultramariininsiniseen hurmioon.

Seitsemänkymmentäluvulla havahduttiin teollistumisen ja kaupungistumisen mukanaan tuomiin ekologisiin ongelmiin. Kaivannon luontoaiheista tuli kantaaottavia ja huolestuneita. Hänen teoksissaan ihmisen vaikutus maisemaan ja luontoon näkyy tavalla, joka koskettaa yhä. Maalaukset houkuttelevat ensin ihastelemaan niiden kauneutta, mutta lähemmin tarkasteltuna lumpeiden täyttämän näkymän viesti on karu; meri tekee kuolemaa ja merimerkki tököttää yksin niityksi rehevöityneen vesireitin varrella.

Taiteella on tärkeä rooli uusien näkökulmien herättelijänä. Lähiluonnon tavoin näyttelyt ovat kuitenkin myös toivon, rentoutumisen ja rauhoittumisen paikkoja. Kaivannon rinnalle nostettujen nykytaiteilijoiden videoissa ja tilateoksissa etualalle nousee ihmetys ihmisen, luonnon ja universumin edessä.

Kaivannon tavoin Antti Laitinen (s. 1975) on edustanut Suomea Venetsian biennaalissa ja löytänyt itselleen saaren - olkoonkin, että on joutunut rakentamaan sen itse. Vesi on tärkeässä roolissa myös turkulaisen Lilli Haapalan (s. 1984) mediainstallaatiossa ja Maija Närhisen (s. 1967) paperikollaasissa, jossa maailman Atlakseen painetut joet yhtyvät yhdeksi virraksi.

Kaivannon teosten yksi tavaramerkki on niin kutsuttu "Kaivannon sininen". Erilaiset sinisen sävyt toistuvat myös mukana olevien nykytaiteilijoiden teoksissa. Materiaaliromantikkona tunnettu Kim Somervuori (s. 1975) kumartaa Kaivannon suuntaan, mutta hänen oma bluesinsa soi urbaanein sävelin. Laura Könösen (s. 1980) materiaalina on aineista ikiaikaisin: kivi. Könösen veistosten siniseksi maalattu pinta vie ajatukset kuitenkin taivaankanteen ja avaruudellisiin sfääreihin sen taa.

Sininen planeetta on toteutettu yhteistyössä Kimmo Kaivanto säätiön kanssa, ja sen ovat koonneet kuraattori Veikko Halmetoja ja amanuenssi Helena Kinnunen Sinkasta.

Näyttelyyn pääsee kurkistamaan myös etänä. Kuvataiteilija Lilli Haapala kertoo Taiteeni tarina -videolla näyttelyssä esillä olevasta installaatiostaan ja kuraattori Veikko Halmetoja esittelee näyttelyn teoksia kahdella lyhyellä video-opastuksella. Videot voi katsoa Vimeossa: vimeo.com/sinkka.

TAIDE- JA MUSEOKESKUS SINKKA
Kultasepänkatu 2, Kerava
www. sinkka.fi






Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta