[Nayttelyposti] Tiedote: Suomen itä valokuvissa Pohjois-Karjalan museossa

Käkelä Ida ida.kakela at joensuu.fi
Ke 9.Kesä. 14:22:12 EEST 2021


Suomen itä valokuvissa -näyttely 10.6.-12.9.2021 Pohjois-Karjalan museossa
Pohjois-Karjalan museo Hilma, Koskikatu 5 (Carelicum), Joensuu

Suomen itä valokuvissa on hauska ja haikea tarina ihmisistä, luonnosta ja rajoista. Näyttely kertoo idän sankareista - kehrääjäneidoista, tukkijätkistä, metsästäjistä ja evakkoäideistä, mutta myös varhaisesta teollistumisesta, nykyaikaisen elämäntavan rakentumisesta ja arvojen muuttumisesta.
Näyttely kartoittaa myyttisen Karjalan, Kainuun ja Savon kuvastoa 1870-luvulta alkaen ja paljastaa, miten Suomen itää on haluttu aikojen saatossa esittää. Erityisesti Pohjois-Karjala on nähty Suomen itäisyyden symbolina, ja sitä on valokuvattu poikkeuksellisen paljon.
Mukana on valokuvia idän tärkeimmiltä kuvaajilta I. K. Inhasta Arno Rafael Minkkiseen ja 2020-luvun dokumentaristeihin sekä monia aiemmin tuntemattomia valokuvalöytöjä. Pohjoiskarjalaisista valokuvaajista esille nousevat esimerkiksi Esko Eskelinen ja Reino Turunen.
Valokuvien itä on lukemattomista palasista muodostuva maagisen realistinen kudos. Itä kätkee rikkauksia mutta myös köyhyyttä, ja herkkyys yhdistyy siellä äärimmäisiin koettelemuksiin. Historian kestävimmät valokuvat eivät kerro enemmistöjen tavallisuudesta, vaan poimivat esiin marginaaleja, joihin itään liittyvät aatteet tihentyvät. Jokainen yksittäinen kuva avaa pienen kappaleen idän tarinaa. Ne eivät ole koko Suomen kuva, mutta ilman itää Suomi olisi jotain aivan muuta kuin millaisena sen nyt tunnemme.
Aineisto on koottu julkisista arkistoista ja nykyvalokuvaajien omista kokoelmista. Näyttelyyn liittyy Mustan Taiteen kustantama Suomen itä valokuvissa -julkaisu. Kokonaisuus on syntynyt osana tutkija Riitta Raatikaisen Itä-Suomen yliopiston humanistisessa osastossa tekemää väitöstutkimusta ja Kuvattu Karjala -hanketta.
Suomen itä valokuvissa on toteutettu Pohjois-Karjalan museon, Etelä-Karjalan museon, Kuopion kulttuurihistoriallisen museon ja Museoviraston yhteistyönä. Hanketta ovat rahoittaneet Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö, Koneen säätiö, Finnfoto - Suomen valokuvajärjestöt ry ja Patricia Seppälän säätiö.-------------------------------
Tiedotteen välitti

Ida Käkelä
museoassistentti (tiedotus)
Joensuun museot
ida.kakela at joensuu.fi
050 310 9636
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta