[Nayttelyposti] Charles Sandisonin teos on valmistunut Kuopion museon uudisrakennukseen

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
Ti 8.Kesä. 15:38:12 EEST 2021


Kuopion museon uudisrakennus avataan kesäkuussa ja samalla yleisö pääsee näkemään näyttelytilaan johtavaan pääportaikkoon hankittuun mediataiteilija Charles Sandisonin teokseen.

Sandisonin betoniseinälle heijastuva teos Taivaan ja maan väliset on jatkuvassa muutoksessa. Sanat kieppuvat ja kaartelevat, kuvat rakentuvat pikseleistä ja hajoavat rakentuen uudelleen. Näyttää kuin teos kasvaisi betonielementtien saumoista ja seinärakenteet imevät sen takaisin sisälleen.  Seinille piirtyy kuvia Kuopion museon kulttuurihistoriallisista ja luonnontieteellisistä kokoelmista. Tunnistettavat esineet, valokuvat ja eläimet, sanat ja tekstikatkelmat liittävät teoksen museon, Kuopion ja koko Pohjois-Savon historiaan.

Skotlannissa syntynyt ja Tampereelle asettunut Charles Sandison on yksi kansainvälisesti tunnetumpia Suomessa asuvia taiteilijoita. Sandisonilla on visuaalinen suhde kieleen. Hänet tunnetaan sanoista rakentuvista tekoälyä hyödyntävistä mediateoksista. Taiteilija omaksui ohjelmoinnin ilmaisunsa välineeksi jo opiskeluaikanaan Glasgowissa. Itseoppineena koodaajana hän on toiminut tienraivaajana mediataiteen alalla. Charles Sandison on toteuttanut lukuisia julkisia mediateoksia pääosin ulkomaille. Taivaan ja maan väliset on neljäs Sandisonin pysyvästi julkiseen tilaan toteuttama teos Suomessa. Sandisonin taide ja työskentelytapa soveltuvat hyvin julkisiin tiloihin. Hän rakentaa teoksensa huomioiden rakennuksen arkkitehtuurin ja toiminnan sisällöt. Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) erityisasiantuntija Henri Terho näkee Charles Sandisonin teosten olevan "puhuttelevalla tavalla nykytaiteen kannalta uudenlaisia, kiehtovia taideteoksia ja rakentavat julkisen taiteen tavoitteiden mukaisesti laadukasta ympäristöä." Teoksen toteutusta on rahoitettu Taiken myöntämällä avustuksella. Muu rahoitus on kuulunut uudisrakennuksen ja Kuopion museon peruskorjauksen kustannuksiin.

Teosta pääsee katsomaan 15.6.2021 alkaen, jolloin Kuopion museon uudisrakennus avautuu kokonaisuudessaan yleisölle. Uudisrakennuksen ja Kuopion museon vanhan puolen peruskorjauksen arkkitehtuurista on vastannut arkkitehtuurin kutsukilpailun voittanut Arkkitehdit Davidsson Tarkela Oy. Rakennus on saanut Talorakennusteollisuus ry:n Vuoden Yhteistyökohde -palkinnon perusteluina eri osapuolten aito mukanaolo. Teknisesti vaativa rakennus on valmistunut aikataulussa ja pysynyt budjetissa lukuisista yllätyksistä ja muutoksista huolimatta.

Lisätietoja:
intendentti Marja Louni, marja.louni at kuopio.fi<mailto:marja.louni at kuopio.fi>, 044 718 2639
taiteilija Charles Sandison, charles at sandison, 050 062 8987



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta