[Nayttelyposti] Jalkapallohuumaa Postimuseossa

Mirka Ylä-Mattila mirka.yla-mattila at postimuseo.fi
Ti 1.Kesä. 16:02:23 EEST 2021


TIEDOTE 1.6.2021

Jalkapallohuumaa Postimuseossa

Postimuseo avaa pienoisnäyttelyn Jalkapallohuumaa kautta aikojen jalkapallon EM-kisojen alla 8.6.2021. Näyttely nostaa esiin jalkapallokulttuuriin kuuluvat otteluohjelmat keräilijän kokoelmasta. Esillä on ohjelmien kansia menneiltä vuosikymmeniltä, niiden historiaa sekä esineitä ja joukkueiden kannatuslauluja.

Painetut otteluohjelmat kertovat joukkueiden kokoonpanon ja tarjoavat lukemista ottelua odotellessa ja puoliajalla. Näyttelyn oma "otteluohjelma" taustoittaa otteluohjelmien kehitystä erityisesti Englannin, Euroopan ja Suomen näkökulmasta. Sarjaohjelmien lisäksi esitellään cup- ja maaottelut sekä erikoisemmat ottelut. 

Otteluohjelmien historia on yhtä pitkä kuin nykymuotoisen jalkapallonkin, se ulottuu 1800-luvulle asti. Otteluohjelmat ovat muun jalkapallokulttuurin tapaan levinneet Englannista Manner-Eurooppaan ja kaikkialle maailmaan. Suomessa pienimuotoisia otteluohjelmia alkoi ilmestyä 1970-luvulla.

Otteluohjelmien keräilyssä tavallisin kohde on suosikkijoukkueen ohjelmat. Näyttely esittelee lisäksi groundhopping-harrastuksen, jossa kierretään jalkapallostadioneita eri puolilla maailmaa ostaen katsotun pelin otteluohjelma.

Digimurros vaikuttaa otteluohjelmiinkin, jotka odotettavasti pienenevät ja saattavat osin kadota. Niiden tilalle on tulossa erilaisia puhelimella toimivia sovelluksia. 

- Uskoisin silti, että perinteisiä paperisia ohjelmia nähdään vielä vuosikymmenten ajan. Omalla tavallaan on pieni ihme, että aikakauslehtien myynnin laskiessa ja ilmestymistiheyden harvetessa otteluohjelmat, jotka etenkin isoilla seuroilla ovat jopa monia aikakausilehtiä tuhdimpia, ilmestyvät huomattavasti tiheämmin kuin aikakausilehdet, joskus jopa kaksi kertaa viikossa, pohtii otteluohjelmien keräilijä Jukka Junttila.

Näyttelyssä voi kuunnella joukkueiden kannatuslauluja ja muuta jalkapalloaiheista musiikkia. 

Näyttelyn, musiikin ja otteluohjelman sisällön on koonnut ja valinnut omasta laajasta kokoelmastaan jalkapalloromantikko Jukka Junttila. Suomen Jalkapallomuseo on lainannut näyttelyyn esille pelivälineitä.

Jalkapallohuumaa kautta aikojen -pienoisnäyttely 8.6.-29.8.2021 museokeskus Vapriikin 2. kerroksessa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Näyttelyn tiedotuskuvat Postimuseon sivuilta: https://www.postimuseo.fi/tiedotteet/jalkapallohuumaa-postimuseossa/
Näyttely Postimuseon sivuilla: https://www.postimuseo.fi/nayttely/jalkapallohuumaa/

Lisätietoja:
Näyttelypäällikkö Suvi Jalli 040 531 0388 / suvi.jalli at postimuseo.fi
Jukka Junttila 040 709 2070 / jukka at hiljaisetlevyt.com

t.
Mirka Ylä-Mattila
Viestintä- ja hallintosuunnittelija
041 5075150
mirka.yla-mattila at postimuseo.fi
LinkedIn

toimisto: Häkiläpolku 3, 33100 Tampere
näyttelyt: museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, 33100 Tampere
www.postimuseo.fi
Aamukahvi ja tuore lehti 28.5.2021 - 28.8.2022 
Selaa kokoelmiamme Finnassa.
Postimuseo kuuluu Trafiikki-museoihin.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta