[Nayttelyposti] Repinin kuuluisat mestariteokset ja muotokuvat Ateneumiin maaliskuussa

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
Ke 10.Helmi. 12:49:03 EET 2021


Repinin kuuluisat mestariteokset ja muotokuvat Ateneumiin maaliskuussa


Ateneumin taidemuseon kolmannessa kerroksessa nähdään 19.3.-29.8.2021 kansainvälisen mestarin, taidemaalari Ilja Repinin (1844-1930) näyttely. Nykyisen Ukrainan alueella syntynyt Repin on Venäjän kuuluisin taidemaalari ja myös suomalaisten rakastama: hänen ateljeekotinsa oli Suomen puolella Terijoen Kuokkalassa vuosina 1903-1930. Näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia historiallisia maalauksia ja aikansa kulttuurivaikuttajien muotokuvia Ateneumin kokoelmaan kuuluvien teosten ohella. Muutokset näyttelyn avautumisaikatauluun ovat mahdollisia.


Ilja Repin tunnetaan ennen muuta psykologisen ihmiskuvan ja venäläisen kansankuvauksen mestarina. Ajan taidekoulutus painotti ihmisvartaloiden ja myyttisten aiheiden kuvaamista, mutta Repin ja muut realistit nostivat ensimmäistä kertaa tavallisen venäläisen kansan kuvaamisen taiteen tärkeimmäksi tehtäväksi. Repin oli pohjattoman kiinnostunut kaikista häntä ympäröivistä asioista, mikä teki hänestä verrattoman aikansa kuvaajan.


Näyttelyyn saadaan Repinin tunnetuimpia, taiturimaisen yksityiskohtaisia maalauksia, kuten Pietarin Venäläisen taiteen museosta tulevat Volgan lautturit (1870-1873) ja Zaporogit kirjoittamassa pilkkakirjettä Turkin sulttaanille (1880-1891). Repinin suurtöiden joukkokohtauksissa on psykologisesti tarkkoja jännitteitä: maalausten yksittäiset hahmot tuntuvat elävän omaa tarinaansa historiallisten pyörteiden keskellä.


”Kysymykset ihmisen oikeuksista ja kansan suhteesta hallitsijoihin ja valtaeliittiin ovat ajankohtaisia tänä päivänä, mutta ne herättivät kiihkeää kiinnostusta myös 1800-luvun lopulla. Taiteen avulla voimme käydä keskustelua yhteiskunnallisesti tärkeistä ja ajankohtaisista asioista”, kertoo Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari.


Repin on aikansa merkittävin venäläinen taiteilija, joka kuvasi maaorjuudesta 1860-luvulla vapautunutta Venäjän kansaa sekä aikansa älymystöä ja kansan suhdetta hallitsijoihin. Siksi hän on vaikuttanut vahvasti siihen, mikä on yhä suomalaistenkin käsitys venäläisyyden olemuksesta.


Ateneum on suljettuna 28.2.2021 asti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Koronaviruksen vaikutuksesta Ilja Repinin näyttelyn avautumiseen yleisölle tiedotetaan helmikuun lopussa.

Lue koko tiedote Ateneumin sivuilla: https://ateneum.fi/tiedotteet/repinin-kuuluisat-mestariteokset-ja-muotokuvat-ateneumiin-maaliskuussa/


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta