[Nayttelyposti] Lappeenrannan museot avautuvat 2.5. – Etelä-Karjalan museossa uusi Jalmari Lankinen -näyttely

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
To 29.Huhti. 11:50:53 EEST 2021


Lappeenrannan museot avautuvat 2.5. – Etelä-Karjalan museossa uusi Jalmari Lankinen -näyttely

Etelä-Karjalan museossa uusi näyttely ”Jalmari Lankinen – Viipurin arkkitehti, Kannaksen valokuvaaja”

Toukokuussa Etelä-Karjalan museossa avautuva näyttely kertoo erään unohdetun viipurilaisen arkkitehdin tarinan. Jalmari Lankinen (1894-1970) aloitti arkkitehdin uransa 1920-luvulla Viipurissa ja jatkoi sitä sotien jälkeen Lahdessa. Lankinen lasketaan Viipuriin eniten suunnitelleiden arkkitehtien joukkoon. Monet hänen sinne suunnittelemistaan rakennuksista ovat edelleen läsnä kaupunkikuvassa, kuten Viipurin Suomalainen Säästöpankki sekä maalaiskunnan talo. Rajantakaiseen Karjalaan sekä nykyisen Suomen alueelle hän suunnitteli yhteensä lähes kaksisataa toteutunutta rakennusta sekä muutostyötä. Etelä-Karjalan alueelle Lankinen on suunnitellut muun muassa Tiuruniemen tuberkuloosiparantolan, jonka esineistöön ja rakentamisen vaiheisiin näyttelyssä voi tutustua. Lankinen oli arkkitehtina monipuolinen. Hän suunnitteli useita kouluja, säästöpankkeja, kunnantaloja sekä sairaaloita. Näyttelyssä Lankisen arkkitehtuuri muodostaa oman osionsa toisen pääosion keskittyessä hänen elämäntarinaansa.

Lankinen oli myös valokuvaaja. Tämä harrastus sai tuulta alleen jo kouluaikana. Varhaisimmat kokoelman kuvat 1910-luvulta on kuvattu lasilevyille. Sittemmin Lankinen kokeili uusia välineitä ja tekniikoita. 1930-luvun lopulla hän kuvasi aktiivisimmin ja oli ensimmäisten kokeilijoiden joukossa ottamassa käyttöön vuonna 1936 markkinoille tullutta Agfacolor-väridiafilmiä. Näyttelyssä saa hyvän kuvan Lankisen valokuvausharrastuksesta muun muassa erilaisin taidekuvin, joita Lankinen on ottanut erityisesti luontoaiheista. Lisäksi näyttelyyn tulee vaikuttavana kokonaisuutena Lankisen Viipurin tuomiokirkon tornista kuvaama panoraama.

Jalmari Lankinen – Viipurin arkkitehti, Kannaksen valokuvaaja -näyttely perustuu Etelä-Karjalan museoon vuonna 2017 hankittuun Jalmari ja Juha Lankisen valokuva- ja arkistokokoelmaan. Näyttely esittelee Jalmari Lankisen elämää, valokuvausharrastusta ja arkkitehtuuria Viipurissa ja Karjalankannaksella jatkosodan päättymiseen vuonna 1944 sekä paluun entisille kotiseuduille 1960-luvulla. Näyttely on avoinna 10.10.2020 asti.

Lappeenrannan Linnoituksen museot avautuvat sunnuntaina 2.5.2021

Etelä-Karjalan museo, Lappeenrannan taidemuseo ja Ratsuväkimuseo Lappeenrannan Linnoituksessa avautuvat Eksoten ja Lappeenrannan kaupungin päätöksellä kevään koronasulun jälkeen sunnuntaina 2.5.2021. Museoiden asiakasmäärää rajoitetaan lähikontaktien välttämiseksi. Asiakkailta edellytetään myös maskin käyttöä sekä käsihygieniasta huolehtimista.

Etelä-Karjalan museo ja Lappeenrannan taidemuseo ovat avoinna ti – su klo 11 – 17 ja Ratsuväkimuseo ke – la klo 11 – 17. Lappeenrannan taidemuseon Hullu rakkaus -näyttelyssä käytössä ollut huhtikuun varausjärjestelmä poistuu käytöstä, kun museot avautuvat toukokuussa.Lisätietoja Jalmari Lankinen -näyttelystä:

Anne Tahvanainen

projektitutkija, Lappeenrannan museot

anne.tahvanainen at lappeenranta.fi<mailto:anne.tahvanainen at lappeenranta.fi>

040 130 9214Lisätietoja museoiden avautumisesta asiakkaille:

Satu Ståhlberg

intendentti, Lappeenrannan museot

satu.stahlberg at lappeenranta.fi<mailto:satu.stahlberg at lappeenranta.fi>

040 579 5744

http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseotLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta