[Nayttelyposti] Uusi näyttely: Ethology of a Man – Juhana Moisander - Mikkelin taidemuseo 12.3.–16.5.2021

Nalli Tuomas tuomas.nalli at sivistys.mikkeli.fi
To 22.Huhti. 14:11:10 EEST 2021


Ethology of a Man – Juhana Moisander

Mikkelin taidemuseo 12.3.–16.5.2021Kuvataiteilija Juhana Moisanderin (s.1977) videoinstallaatiosarjan Ethology of a Man, 2019–2021, kolme osaa on esillä Mikkelin taidemuseossa. Moisander tunnetaan ihmisen käyttäytymistä pohtivista teoksistaan. Tarkastelun kohteena ovat eettiset valinnat ja niiden seu­raukset yksilön ja ryhmän toiminnassa. Taidehistoriasta ja kirjallisuudesta tutut teemat kiinnittyvät vahvasti nykyhetken yhteiskunnal­liseen keskusteluun, ja heijastele­vat samalla ihmisen valintoja kaik­kina aikakausina.Jännitteisiä tilanteita kuvaavat teok­set muodostavat emotionaalisesti vangitsevia kokonaisuuksia, jotka pitävät katsojan tiiviisti otteessaan. Esille nousee ihmisen henkinen kamppailu oikean ja väärän välillä. Ethology of a Man, 2019, käsittelee ryhmädynamiikkaa ja yksilön henkilökohtaisen valinnan kestävyyttä suuressa joukossa. Pied Piper, 2020, kohdentaa huomion valintojensa haavoittaman ihmisen sisäiseen yk­sinäisyyteen. Ensimmäistä kertaa esillä oleva Pietà, 2021, puolestaan keskittyy ihmiseen, joka muista piittaamatta noudattaa omaa sisäistä tahtoaan ja jättää tekojensa seura­ukset muiden kannettaviksi.Harkittu äänimaisema laajentaa teosten fyysisiä ulottuvuuksia ja vahvistaa teosten juhlallista tunnelmaa. Visuaalisten mielleyhtymien kaari ulottuu kauas mennee­seen ja sisällölliset viittaukset liukuvat maallisesta kirkolliseen taiteeseen. Ihmisenä olemisen kipu­pisteitä tarkastellaan esteettisesti, lähes hartaasti. Kokemus teosten äärellä voimistuu selittämättömän syväksi. Sukupolvien ketju on läsnä kaikissa ihmisen toimissa, sillä myös mennyt aika on olemassa ole­vaa aikaa.Juhana Moisanderin tuotantoon kuuluu myös useita paikkaan ja tee­maan sidottuja tilaustöitä eri puo­lilla Suomea. Ensimmäinen julkinen teos Justitia valmistui 2020 Lap­peenrannan uuteen oikeustaloon. Uusin tilaustyö sijoittuu Mikkeliin kesällä avattavaan Sodan ja rauhan keskus Muistiin. Juhana Moisande­rin teoksia on muun muassa Helsin­gin taidemuseon HAMin, Espoon modernin taiteen museon EMMAn ja Jenni ja Antti Wihurin Säätiön kokoelmissa. Savonlinnas­ta lähtöisin oleva taiteilija asuu ja työskentelee Karkkilassa.

Koronarajoitukset näyttelyssä: maksimissaan 19 asiakasta näyttelytilassa (23.4.2021 alkaen). Näyttelytilassa on maksipakko.


Mikkelin taidemuseo, Maaherrankatu 18–20, kauppakeskus Akseli 2.kerros, 50100 Mikkeli.


www.mikkeli.fi/museot , puh 040 129 5090, museot at sivistys.mikkeli.fi


Avoinna huhtikuun loppuun ke–su 10–17, ma –ti suljettu, touko–syyskuussa ti–su 10–17, ma­ suljettu.  Pääsymaksu aikuiset 6 €, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Meillä käy Museokortti!

Tervetuloa!


--------------------------------------------
Tuomas Nalli
ma. museoassistentti
Mikkelin kaupungin museot
Maaherrankatu 18-20
50100 Mikkeli
040 129 4991Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta