[Nayttelyposti] Mobilian uudet näyttelyt avataan virtuaalisesti to 15.4.2021 klo 18

Elina Toukola Elina.toukola at mobilia.fi
Ti 13.Huhti. 14:59:52 EEST 2021


Tervetuloa juhlistamaan Koneita ja ihmisiä -näyttelyn avajaisia virtuaalisesti torstaina 15.4.2021!

Suora avajaislähetys Mobiliasta alkaa klo 18 osoitteessa: mobilia.videokanava.fi Lähetys on nähtävissä live-tapahtumana myös Facebookin puolella https://www.facebook.com/events/163165165681634
Ohjelman kesto on noin 60 min. Tietoa saa jakaa vapaasti!

Koneita ja ihmisiä -näyttelyn avaa Väyläviraston pääjohtaja Kari Wihlman ja uuteen näyttelyyn pääsemme kurkistamaan toimittaja Anne Karppisen johdolla. Lisäksi avataan Jetro Stavénin ja Johanna Erjonsalon kiehtova valokuvanäyttely Tie vie - Museotiet suomalaisuuden peilinä, ja kuulemme taiteilijoiden ajatuksia näyttelystään.

Koneita ja ihmisiä -näyttely kertoo teiden rakentamisesta ja kunnossapidosta. Näyttelyssä pääsee tutustumaan eri vuosikymmenien tiekoneisiin: Tiehöyliä esillä on hevosvetoisesta mallista kolmeen karhuun. Näyttelyn vanhimpiin koneisiin kuuluu vuosimallin 1926 höyryjyrä. Konevoimien lisäksi tiet ovat vaatineet paljon ihmistyövoimaa. Siirtotyömaa-aikoja kuvaa työmiesten ja ruokalan emännän asuntoparakit ja kokemukset siirtotyömaalla asumisesta. Kaivinkoneiden yleistyessä lapiomiesten tarve väheni. Kaivinkoneiden, pyöräkuormaajien ja kuorma-autojen lisäksi nähtävillä on valtava Gradall-tieluiskakone, jollaista on käytetty muun muassa Saimaan kanavaa rakennettaessa. Tienpidon lisäksi näyttelyssä voikin tutustua myös kanavien rakentamiseen. Ääneen pääsevät myös koneiden käyttäjät.

Tie vie - Museotiet suomalaisuuden peilinä on Jetro Stavénin ja Johanna Erjonsalon valokuvanäyttely, jossa tutustutaan Suomen kaikkiin 22 museotiehen. Valokuvat tekevät kunniaa teiden historialle ja nykyisyydelle. Myös museoteiden varsilla asuvat tai liikkuvat ihmiset pääsevät kertomaan siitä, mitä tiet heille merkitsevät. 
Jetro Stavén (s. 1989) on taipalsaarelainen valokuvaaja. Hän työskentelee freelancerina ja asuu nykyään Helsingissä. Stavén kuvaa pääasiassa lehti-, yritys- ja hääkuvaa. Hänet on palkittu työstään useasti (mm. Fotofinlandia, Vuoden hääkuva).
Johanna Erjonsalo (s. 1991) on useita kertoja palkittu helsinkiläinen kuvajournalisti. Hän työskentelee Etelä-Suomen Mediassa lehtikuvaajana ja on päivätyönsä ohessa työstänyt useita omia, dokumentaarisia projekteja, joista viimeisin on yhdessä toimittaja Kaisa Beltranin kanssa tehty Kadonneet tytöt -kirja Aurinkorannan prostituutiosta.  

Molemmat näyttelyt ovat esillä Mobiliassa Kangasalla 19.12.2021 asti.
Lehdistötiedote kuvineen on ladattavissa osoitteesta:
https://www.dropbox.com/sh/xn4mtj8hynb4stz/AABDmqZxNdGXXxlqwuXFJdTja?dl=0

Ystävällisesti
Elina Kytölä

* * * * * * *

Elina Toukola
asiakaspalvelu
puh. 044 033 9823
elina.toukola(at)mobilia.fi

Mobilian Autokylä
Kustaa Kolmannen tie 75
36270 Kangasala
www.mobilia.fi
www.facebook.com/mobilia.fi
www.rallimuseo.fi
www.facebook.com/Rallimuseo

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta