[Nayttelyposti] Mikkelin 12. kuvitustriennale 8.8.-25.10.2020 Mikkelin taidemuseossa

Nalli Tuomas tuomas.nalli at sivistys.mikkeli.fi
Pe 11.Syys. 10:24:12 EEST 2020


Mikkelin 12. kuvitustriennale 8.8.-25.10.2020 Mikkelin taidemuseossaEmmi Jormalaisen taiteilijakirjan kuvitus voitti Mikkelin kuvitustriennalenMikkelin 12. kuvitustriennaleen osallistuu 55 kuvittajaa, joilta on näyttelyssä 97 työtä. Triennale esittelee nykykuvituksen laaja-alaisuutta ja monipuolisia käyttömahdollisuuksia kirjankuvituksista media- ja verkkoteosten sekä arkkitehtuurin kuvittamiseen. Kaikki teokset on julkaistu viimeisen kolmen vuoden aikana. Mukaan näyttelyyn on kutsuttu ruotsalaiskuvittaja Erica Jacobson. Mikkelin taidemuseo ja Grafia ry ovat perustaneet tapahtuman vuonna 1987 ja Kuvittajat ry on ollut mukana yhteistyössä vuodesta 2008.Kilpailuun osallistui 117 kuvittajaa yhteensä 345 työllä. Kilpailutöiden teema, toteutustapa ja -tekniikka olivat vapaita. Näyttelytyöt valitsi jury, johon kuuluivat kuvittajat Nina Grönlund, Antti Kyrö, Mervi Lindman ja Marion Robinson sekä Mikkelin taidemuseon edustaja kulttuuri- ja museojohtaja Matti Karttunen. He ovat myös valinneet palkittavat kuvitukset.Mikkelin 12. kuvitustriennalessa palkitut:

1. palkinto 3500 euroa, Grafia ry: Emmi Jormalainen, Helsinki; Eksyksissä – Being Lost, taiteilijakirjan kuvitus, omakustanne.

2. palkinto 2500 euroa, Kuvittajat ry: Milena Huhta, Helsinki; Black Pill, lehtikuvitus, Suomen Kuvalehti.

3. palkinto 2000 euroa, Mikkelin taidemuseo: Sanna Pelliccioni, Meidän piti lähteä, lastenkirjan kuvitus, Kustantamo S&S.

Kunniamaininnat: Erika Kallasmaa, Helsinki, Mustekala, Eläköön! -muraali, Jätkäsaari, Helsinki ja Liisa Kallio, Minä tykkään nyt, lastenkirjan kuvitus, WSOY .Kuvitustriennalen julkaisussa on mukana Sara Telemanin kirjoitus Erica Jacobsonista, Ville Hännisen artikkeli muraaleista, Veera Pekkisen teksti kuvituksen kuratoinnista ja Laura Valojärven artikkeli kuvituksen olemuksesta. Julkaisun graafisesta suunnittelusta vastaa Sofia Pusa. Näyttelyarkkitehtuurin on suunnitellut Tarja Kunttunen.Erica JacobsonMikkelin 12. kuvitustriennalen ulkomainen vieras Erica Jacobson, s. 1972, on ruotsalainen kuvittaja ja graafinen suunnittelija, joka asuu ja työskentelee Tukholmassa. Jacobson valmistui taideteollisen korkeakoulun Konstfackin graafisen suunnittelun ja kuvittamisen maisteriohjelmasta vuonna 1999. Erica Jacobson on monipuolinen kuvittaja, ja hänen työnkuvaansa kuuluvat muun muassa teatterijulisteet, tapahtumien visuaaliset ilmeet, animaatiot ja kuosisuunnittelu. Lisäksi hänen laaja tuotantonsa sisältää lehti- ja kirjankuvituksia, tapettimalleja, mainos- ja kampanjakuvituksia sekä seinämaalauksia.Kirkkaat värit, selkeä muotokieli ja vapaa kädenjälki ovat Erica Jacobsonin eloisalle tyylille ominaisia. Hän luonnostelee teoksensa erilaisilla kynillä tai guassiväreillä ja viimeistelee ne tietokoneella. Inspiraation lähteinä ja mielenkiinnon kohteina ovat matkat, ihmiset, kasvit, kuviot ja kirjat sekä käsintehdyt kokeelliset typografiat. Asioiden ytimiin pureutuvat kuvitukset ovat omintakeinen sekoitus eri vuosikymmenten kuvitustyylejä ja johdattavat pohtimaan teosten monisyisiä sisältöjä.Erica Jacobsonin tyyli soveltuu monenlaisiin toimeksiantoihin kulttuurisisällöistä kaupallisiin projekteihin. Hänen asiakkaitaan ovat muun muassa Absolut Vodka, Photowall, Sephora, MAX-pikaruokaketju, Stockholmsmässan, Stockholms Stadsteatern, Svenska Naturskyddsföreningen ja Dagens Nyheter. Jacobson on palkittu monissa alan kilpailuissa ja hän on osallistunut lukuisiin näyttelyihin, työskennellyt juryjen jäsenenä sekä toiminut opettajana ja ohjannut työpajoja Ruotsissa ja ulkomailla.


 ----------------------
Mikkelin taidemuseo
Maaherrankatu 18-20
Kauppakeskus Akseli 2.kerros
50100 Mikkeli
040 129 5090
museot(at)sivistys.mikkeli.fi

Avoinna:
8.8. – 30.9.2020
ti klo 10-17, ke klo 12-19, to-su klo 10-17 (ma suljettu)

1.10.2020 – 30.4.2021
ke klo 12-19, to-su klo 10-17 (ma-ti suljettu)


--------------------------------------------
Tuomas Nalli
ma. museoassistentti
Mikkelin kaupungin museot
Maaherrankatu 18-20
50100 Mikkeli
040 129 4991Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta