[Nayttelyposti] Taide- ja museokeskus Sinkan syksyn uudet näyttelyt

Kinnunen Helena helena.kinnunen at kerava.fi
To 10.Syys. 13:40:30 EEST 2020


TAIDE- JA MUSEOKESKUS SINKAN SYKSYSSÄ

NAISIA, NAAMIOITA JA VILLIÄ LUONTOA 5.9.2020-10.1.2021
Kerttu Horila feat. Samuli Heimonen, Jenni Hiltunen, Eeva Peura, Elina Ruohonen
Kissanaisia, susia ja satuhahmoja Sinkassa

Syksyn pikkuhiljaa pimetessä kannattaa ottaa suunta Keravalle Sinkkaan, jossa on avautunut syksyn ehkä hauskin ja koskettavin taidenäyttely. Realistisista ihmishahmoistaan tunnettu Kerttu Horila on valloittanut katsojien sydämiä niin näyttelyillään kuin lukuisilla julkisilla teoksillaan. Kanssamatkustajan lempein silmin hän on tarkastellut elämän naamiaishuveja, erilaisia ihmisenä olemisen tapoja, eläintarinoita ja pieleen menneitä prinsessasatuja.

Seurakseen Horila on saanut neljä nuoremman polven taidemaalaria, joista jokainen on kehittänyt oman tunnistettavan ilmaisutapansa ja aihemaailmansa. Samuli Heimonen ja Elina Ruohonen vievät katsojan eläinten maailmaan. Heimosen kuvastossa susi on sekä laumasta erotettu yksilö että voimaa uhkuva myyttinen olento. Ruohosen akryylimaalaukset hehkuvat värejä ja kuljettavat katsojan tulevaisuuteen, aikaan, jolloin inhimillinen on uponnut syvälle muuhun elolliseen.

Horilan 1990-luvun lopussa tekemässä veistossarjassa naiset - ja yksi miesoletettukin - peilaavat itseään naistenhuoneen peilistä. Naiseuden tematiikkaan syvennytään myös Jenni Hiltusen maalauksissa, joissa poseeraavat selfie-aikakauden naiset. Hiltusen inspiraationa toimivat somekuvat ovat kuin naamio, joiden taakse piiloudumme ja toisaalta se osa meistä, jonka haluamme muille näyttää.

Näyttelyn yläkerrassa siirrytään vanhenevan naisen ja pieleen menneiden satujen maailmaan. Siellä tarinaa hallitsevat Horilan ikääntyneet satuolennot, jotka saavat rinnalleen Eeva Peuran maalausten salaperäiset tarinat. Peuran maalaukset johdattavat katsojan outoon universumiin, jossa ihminen, eläin ja tarujen olennot toimivat rintarinnan, tarinan logiikkaa noudattaen. Kun naamiot vihdoin riisutaan, niiden takaa paljastuu elämän koko kirjo, sen ehtymätön monikasvoisuus.

Kerava-kulma 5.9.2020 alkaen
MUINAINEN KERAVA JA SEN LÖYTÄJÄT

Samaan aikaan päänäyttelyn kanssa avautui uusi Kerava-kulma ja sen pienoisnäyttely Muinainen Kerava ja sen löytäjät. Näyttelyssä vaelletaan Ancylusjärven rannoilla, etsitään kivikautisia muinaisjäännöksiä ja esitellään niiden löytäjiä.

Jääkauden jälkeen suuri osa Suomesta oli veden vallassa. Aurinkomäki, Lapila, Heikkilä ja Keravan kartanon alue olivat osa pienten saarten täplittämää lahtea, jonka rannoilla kivikauden metsästäjä−keräilijät kalastivat ja pyysivät hylkeitä. Kivikautisista asuinpaikoista kuuluisin on Keravan kirkon lähistöllä sijaitseva Pisinmäki, jossa tehtiin arkeologisia kaivauksia vuosina 1962 ja 1963. Kaivauksista vastasi ylioppilas Jaakko Sarkamo, jonka mukaan Pisinmäen asuinpaikan löytäjä oli Keravan yhteiskoulun musiikinopettaja Aarne Nurminen. Museon arkistossa säilyneet kuvat antavat kasvot Nurmiselle ja muille kivikautisten esineiden löytäjille − ja kertovat kaupungiksi kasvavan Keravan vaiheista.

Kivikautiset löydöt ovat kuin arpakuutioita, jotka nostavat esiin vanhoihin valokuviin tallentuneita ihmisiä. Muinaisrantojen korkeuden perusteella ajoitetut esineet ja jälkikäteen väritetyt valokuvat kysyvät, millaisia jälkiä ihmiselämästä jää ja miten näistä jäljistä syntyy tarina, jota historiaksi kutsutaan.

SYKSYN OHEISOHJELMAA

TAITEENI TARINA
La 5.9. klo 13 Kerttu Horila
Ke 30.9. klo 17.30 Jenni Hiltunen & Eeva Peura
Ke 11.11. klo 17.30 Samuli Heimonen & Elina Ruohonen
Naisia, naamioita ja villiä luontoa -näyttelyn taiteilijat kertovat taiteestaan ja työskentelystään. Puheenvuorot järjestetään tilanteen mukaan joko näyttelysaleissa tai kuulutettuna saleihin kaiutinjärjestelmän kautta.

YLEISÖOPASTUKSET
Ti 15.9. | 6.10. | 3.11. | 8.12. klo 11.30
Ke 23.9. | 28.10. | 25.11. | 16.12. klo 17.30

MILJOONAN PUUN TALKOOT la–su 19.–20.9. klo 12–16, puiden jako Sinkassa klo 11–15.30
Tarvitsemme maailmaan lisää puita – siis istutetaan niitä, yhdessä! Miljoonan puun talkoot saapuu Keravalle Ilmastoviikon viikonloppuna 19.−20.9. Tule tuolloin hakemaan oma puun taimesi Sinkasta ja istuta se pihallesi tai kaupungin kanssa sovituille istutuspaikoille.

SYYSLOMAN PERHEPÄIVÄT ti-to 13.-15.10 klo 11-16
Mukavaa museopuuhaa syyslomalaisille.

LUENTOSARJA KIVIKAUSI KERAVALLA
Ke 21.10. klo 17.30 Monien tulkintojen kivikauden keravalaiset, Liisa Kunnas-Pusa FM, tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto
Ke 4.11. klo 17.30 Keravan kaupungin inventoidut kivikautiset asuinpaikat ja löydöt, Olli Kunnas, FM, Keravan kaupungin kartoittaja ja arkeologi
Ke 18.11. klo 17.30 Kahden vuonon väkeä - Tuusulassa ja Keravalla kivikaudella, Harri Nyman, FT, Tuusulan museoiden museolehtori

SINKAN LASTENSUNNUNTAI 15.11. klo 11-16
Mukana myös Käpylehmä-orkesteri


TAIDE- JA MUSEOKESKUS SINKKA
Keravan museopalvelut | Kultasepänkatu 2, 04250 Kerava
040 318 4300 | sinkka at kerava.fi | www.sinkka.fi
Avoinna ti, to, pe 11–18 | ke 12–19 | la, su 11–17
Pääsymaksu: 6€ aikuiset, 4€ eläkeläiset ja opiskelijat, alle 18-vuotiaat ja työttömät maksutta, Museokortti

Huom. Muutokset ja rajoitukset mahdollisia, ajantasaiset tiedot ja lisätietoja Sinkan nettisivuilta: www.sinkka.fi.



Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta