[Nayttelyposti] M – The Rituals of a Lonely Bitch avautuu Rauman taidemuseossa

Eeva-Liisa Taivassalo Eeva-Liisa.Taivassalo at museoliitto.fi
To 3.Syys. 12:40:30 EEST 2020


Anna Erikssonin yksityisnäyttely M – The Rituals of a Lonely Bitch luo armottoman katseen naiseuteen ja populaarikulttuurin kuvastoon Rauman taidemuseossa



Taiteilija Anna Eriksson (s. 1977, Rauma) herätti huomiota esikoiselokuvallaan M vuonna 2018. Marilyn Monroesta inspiroitunut elokuva valittiin Venetsian elokuvajuhlille, jonka jälkeen se on voittanut palkintoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa elokuva oli osa YLE:n naisten maaliskuun ohjelmistoa keväällä 2020. Eriksson vastasi itse elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja äänisuunnittelusta. Hän myös näytteli provokatiivisen pääroolisuorituksen itse.



Taidenäyttely M - The Rituals of a Lonely Bitch on elokuvan teemoja jatkava itsenäinen kokonaisuus. Näyttelyn työstäminen alkoi 1,5 vuotta sitten yhteistyössä Rauman taidemuseon kanssa. Huomio kiinnittyy Erikssonin taiteelliseen prosessiin, jonka keskiössä on tämän luoma nainen M. Taiteilija johdattelee katsojaa alitajunnan pimeille alueille: ”M on säälittävä ja pateettinen nainen, eikä edes häpeile sitä. Hän on vartalonsa ja näennäisen tragediansa vanki. M on hankala narttu, koska haluaa, että häntä rakastetaan juuri näiden ominaisuuksien tähden, eikä niistä huolimatta. Siispä vuoroin rakastan ja vuoroin kuritan tätä naista. Teen hänelle mitä haluan. Kaikki tapahtuu kuitenkin täydessä yhteisymmärryksessä ja hän on vapaa lähtemään luotani milloin haluaa. Katsokaa nyt hänen kenkiään. Ne ovat kuluneet puhki. Hän on kävellyt pitkän matkan. M ei ole mikään eilisen teeren tyttö. Luuletteko te, että kaikki on sitä miltä näyttää?”, kuvailee Anna Eriksson. ”Erityisesti minua kiinnostaa rituaali merkityksenantajana maailmassa, joka on kaaosta. Rituaali on minulle lähes sama asia kuin pakkomielle. Se on syvästi hengellinen toimitus.”, Eriksson jatkaa.



Rauman taidemuseon historiallinen miljöö luo Erikssonin groteskin maailman kanssa väkevän liiton. Näyttelyn ovat kuratoineet Erikssonin kuvaajana työskentelevä Matti Pyykkö ja Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto. ”Anna Erikssonin M-elokuva on ollut poikkeuksellinen taideteko, jollaisia tarvitaan pitämään maailma hereillä. Siksikin halusin antaa avaimet taloon Annalle ja katsoa mitä tapahtuu, hän on taiteessaan rehti ja peloton”, kertoo Heta Kaisto. Näyttely on avoinna yleisölle 5.9. – 22.11.2020. Se sisältää ahdistavia teemoja sekä voimakasta kuva- ja äänimateriaalia, eikä sitä suositella herkille katsojille tai alaikäisille ilman aikuisten valvontaa.



Näyttelyn avajaiset järjestetään perjantaina 4.9. klo 17.00-21.00 koronarajoitukset huomioiden. Näyttelyn avaa Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju. Illan musiikista vastaa Tapio Oksan ja Heikki Vastialan muodostama duo Netscape Navigators.



Lisätietoja:

Museointendentti Heta Kaisto

heta.kaisto at rauma.fi<mailto:heta.kaisto at rauma.fi>

044 022 4154



cursumperficio.fi

facebook.com/annaerikssonartist

#ritualsofalonelybitch

raumantaidemuseo.fi


RAUMAN KAUPUNKI
Rauman taidemuseo
Sivistystoimiala, Kulttuuri- ja museopalvelut
Kuninkaankatu 37, 26100 Rauma
02 822 4346 taidemuseo at rauma.fi<mailto:taidemuseo at rauma.fi>
raumantaidemuseo.fi



viestin välitti
Eeva-Liisa Taivassalo
Suomen museoliitto


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta