[Nayttelyposti] Spektaakkeliakatemia avautuu Stoan galleriassa

Nuutinen Sanna sanna.nuutinen at hel.fi
Ti 27.Marras. 16:44:11 EET 2020


Spektaakkeliakatemia kääntää mainosten merkitykset päälaelleen Stoan galleriassaJari Tammisen ja Häiriköt-päämajan Spektaakkeliakatemia-näyttely avataan Stoan galleriassa 30.10. Näyttely yhdistää uudella tavalla taiteen ja opetuksen. Spektaakkeliakatemiassa opetetaan kriittisen ajattelun perusteita vastamainosten kautta. Teoksia nähdään suomen ja ruotsin lisäksi myös mm. englanniksi, saameksi, arabiaksi, somaliksi ja farsiksi.Vastamainokset ovat kokeellista kuvajournalismia, aktivismia ja taidetta, sekä työkaluja mediakasvatukseen. Teokset muodostavat tilan, jossa näyttelyn yleisö on mainoskuvaston ympäröimänä tavalla, joka symboloi mainosten kyllästämää yhteiskuntaamme ja herättää katsojan miettimään mainosten roolia julkisen tilan estetiikan rakentumisessa.

Näyttely avaa keskustelun siitä, millaista yhteiskuntaa mainoksien avulla rakennetaan ja millaiseen kulutuskäyttäytymiseen kannustetaan.

"Spektaakkeliakatemia ei lähtökohtaisesti tarjoa valmiita vastauksia, totuuksia tai ohjeita. Akatemia esittää tärkeitä kysymyksiä ja herättää meidät vaatimaan parempaa huomista. Ongelman korjaaminen alkaa aina siitä, että ongelma tunnistetaan. Tähän me olemme erikoistuneita Spektaakkeliakatemiassa", Jari Tamminen toteaa.

Stoan galleria toimii näyttelyn esilläoloajan myös opetustilana. Pedagogisen sisällön avulla Spektaakkeliakatemia tavoittelee erityisesti yläkoulujen ja lukioiden oppilaita, heidän opettajiaan sekä nuorisotyöntekijöitä.

Vastamainokset ovat vakiintuneet osaksi opetusta ja näyttelyn vastamainokset ovat sellaisenaan siirrettävissä oppimateriaaliksi. Marraskuun ajan itähelsinkiläiset oppilasryhmät tulevat galleriaan vastamainostyöpajoihin, joita Häiriköt-päämaja pitää yhdessä Eettisen kaupan puolesta ry:n kanssa. Pro Artibus -säätiö puolestaan järjestää joulukuussa työpajoja ruotsinkielisille koululaisille.

Samaan tapaan kuin mainoksissa myös vastamainoksissa sivutaan lähes kaikkea mahdollista inhimillisen elämän piiriin kuuluvaa. Osansa huomiosta saavat finanssikriisi, sukupuoliroolit, ihmisoikeudet ja alkuperäiskansojen asema yhteiskunnassa. Niissä puidaan myös ilmastonmuutosta, demokratian kriisiä, kolonialismia, eläinoikeuksia ja ihmisten suhdetta planeettamme muihin eläinlajeihin.

"Vastamainos on kuin huvipuiston hassu peili, joka näyttää juuri sen, mitä peilin edessä on, mutta samalla vääristää näkymän odottamattomilla tavoilla. Kuvajainen on liioiteltu ja vääristynyt, samalla vakava ja ilakoiva", Tamminen kuvailee.

Häiriköt-päämaja yhdistää taiteen, opetukset, journalismin ja aktivismin. Kaiken tämän perustana toimivat vastamainokset, jotka huumorin ja parodian keinoin valaisevat yhteiskunnan valtarakenteita ja sanovat ääneen sen, mistä mainostajat itse vaikenevat. Häiriköt-päämajan vastamainoksiin voi törmätä esimerkiksi Voima- ja Ny Tid -lehdissä, sosiaalisessa mediassa, näyttelyissä sekä luokkahuoneissa.

Jari Tamminen on toimittaja ja taiteilija, jonka ensimmäinen julkaistu vastamainos on saavuttanut jo äänestysiän.

Lämpimästi tervetuloa Spektaakkeliakatemia-näyttelyn avajaisiin torstaina 29.10. klo 17-19.

Turvallisesti Stoan tilaisuuksissa: http://www.stoa.fi/fi/koronainfo

Kulttuurikeskus Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus
avoinna
ma-to 8-20
pe 8-18
la 10-16
su 12-18
Sanna Nuutinen

Kulttuurituottaja / Kulturproducent / Cultural producer
Stoa ja Vuotalo
tel. +358 9 310 37504 / +358 50 412 5739
sanna.nuutinen at hel.fi<mailto:rosemarie.kivijarvi at hel.fi>

Kulttuuri ja vapaa-aika / kultur och fritid / Culture and Leisure
Helsingin kaupunki / Helsingfors stad / City of Helsinki

Stoa: Turunlinnantie 1, PL 90402 - 00099 Helsingin kaupunki
Vuotalo: Mosaiikkitori 2, PL 98402 - 00099 Helsingin kaupunki
stoa.fi<http://www.stoa.fi/>
vuotalo.fi<http://www.vuotalo.fi/>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta