[Nayttelyposti] Tiloissa - syksyn äänekkäin näyttelyelämys vie yleisön 2000-luvun omaehtoisten musiikin paikkojen äärelle

Pyykkö Katja katja.pyykko at hel.fi
Pe 6.Loka. 10:40:42 EET 2020


Tiloissa - syksyn äänekkäin näyttelyelämys vie yleisön 2000-luvun omaehtoisten musiikin paikkojen äärelle

Tiloissa - Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä -näyttely avautuu Helsingin kaupunginmuseossa 13.11.2020. Näyttelyssä pääsee astumaan eri alakulttuureihin kuuluvien musiikin paikkojen tunnelmiin 2000-luvun Helsingissä. Näissä paikoissa on rokattu ja reivattu, juotu ja juhlittu, tehty taidetta, kohdattu musiikin ympärillä ja vartuttu aikuisiksi. Näyttelyssä voi tutustua muun muassa Konttiaukioon, Oranssiin, Vadelmaan, Vuoritaloon, Siperiaan, Studio Là-basiin, Kääntöpöytään ja Omenapuutaloon.

Omaehtoisille musiikin esittämispaikoille ja niihin liittyville alakulttuureille on löytynyt 2000-luvun Helsingistä vain harvoin pysyviä tai aidosti omia tiloja. Omistautuneet ja innokkaat aktiivit ovat kuitenkin pystyneet aika ajoin luomaan paikkoja, joissa toiminta on määritelty itse ja musiikki on päässyt kukoistamaan omilla ehdoillaan. Toiminta on ollut merkityksellistä niin tekijöille ja osallistujille itselleen kuin kaupunkikulttuurin monimuotoisuudelle laajemmin. 
  
Tiloissa-näyttely perustuu vuonna 2019 toteutettuun, kaikille avoimeen aineisto- ja muistitietokeruuseen. Näyttelyssä esillä olevat aineistot ja muistot on kerätty suurelta joukolta toimintaan osallistuneita aktiiveja. Esillä on joukko keskenään erilaisia epäkaupallisia tiloja, jotka ovat nousseet esille tehdystä kyselystä. 

”On ollut hienoa tehdä näyttelyä nykyajasta yhdessä innokkaiden ihmisten kanssa. Erityisesti olen iloinen, että saimme ihmisiä mukaan aina ideoinnista näyttelyosioiden rakentamiseen saakka. Näyttely on aktiivien ja muistiorganisaatioiden yhteinen projekti, jossa kaupunkikulttuurin moninaisuus tuodaan näkyväksi”, kertoo näyttelyn tuottaja Eero Salmio.

”Halusimme tuoda esiin koko Helsingin kulttuurielämää rikastuttavaa musiikkia, musiikkikulttuuria ja tekemisen tapaa, joka ei saa ansaitsemaansa näkyvyyttä ja arvostusta. Toivon, että näyttely tarjoaa edes vilkaisun siihen uhrautuvaan ja omistautuneeseen työhön, joka tehdään sen eteen, että skene elää ja voi hyvin”, jatkaa näyttelyn kuraattori Juho Hänninen.
 
Tiloissa-näyttely avautuu 13. marraskuuta museon neljännessä kerroksessa, joka on omistettu vaihtuville näyttelyille. Neljännen kerroksen tilan konseptiin kuuluu kokeilevuus sekä museokäsityksen laajentaminen tunteita herättävillä sisällöillä, jotka voivat olla esimerkiksi näyttelyitä, tapahtumia tai kokemuksia. 

Näyttely on omistettu kaikille, jotka pitävät tilat elossa.

Helsingin kaupunginmuseo tuottaa näyttelyyn liittyen viisiosaisen podcast-sarjan. Tiloissa-podcastin kaksi ensimmäistä jaksoa on jo julkaistu ja loput kolme jaksoa julkaistaan marraskuun aikana. Podcast-sarjassa asialle omistautuneet aktiivit saavat puheenvuoron kertoa, miten omaehtoinen musiikki on voinut 2000-luvun Helsingissä. Jaksot ovat kuunneltavissa kaupunginmuseon verkkosivustolla sekä Spotify ja Apple Podcasts –palveluissa.

Tiloissa - Omaehtoisia musiikin paikkoja Helsingissä
13.11.2020-28.3.2021
Helsingin kaupunginmuseo, 4. kerros
Aleksanterinkatu 16
Avoinna ma–pe 11–19, la–su 11–17
Vapaa pääsy

Lisää näyttelystä: https://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/tiloissa/


- - - - - -

Viestintäsuunnittelija
Viestintä ja markkinointi
Kulttuuri ja vapaa-aika
Helsingin kaupunki
hamhelsinki.fi
helsinginkaupunginmuseo.fi

katja.pyykko at hel.fi
+358 40  572 2905
PL 51400, 00099 Helsingin kaupunki
Konepajankuja 1, 00510 HelsinkiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta