[Nayttelyposti] Näyttely: KENTÄN LAIDALLA – Alina Sinivaara, Mikkelin taidemuseo 6.11.2020 – 21.2.2021

Nalli Tuomas tuomas.nalli at sivistys.mikkeli.fi
Pe 6.Loka. 08:50:24 EET 2020


KENTÄN LAIDALLA – Alina Sinivaara, Mikkelin taidemuseo 6.11.2020 – 21.2.2021

Taidemaalari Alina Sinivaaran (s. 1978) dynaamiset urheiluaiheiset maalaukset ovat hämmästyttävä yhdistelmä pelikenttien salamannopeita tilanteita, skriineiltä heijastuvaa kuvaa, katsomon kohinaa – tai tyhjentyneen kentän autiota hiljaisuutta. Suurikokoiset, energiset ja loisteliain värein toteutetut maalaukset levittäytyvät katsojan eteen urheilukuvaston tavoin, mutta perinteisen maalaustaiteen keinoin. Mikkelin taidemuseon näyttelyssä on esillä kolmisenkymmentä teosta vuosilta 2017–2020.


Alina Sinivaaran tuotannossa polveilevat teemat, viimeisimpänä joukkueurheilun maailma, löytyvät omasta lähipiiristä ja suodattuvat kankaalle värikylläisinä ekspressiivisinä tulkintoina. Sinivaaralle maalaus on ennen kaikkea itseilmaisua, joka ilmenee värinä ja siveltimen liikkeenä kankaalle. Mielenkiintoinen kontrasti tekemiselle löytyy omasta kokemusmaailmasta kaukana olevista aiheista.

"Maalatessani etsin erilaisia näkökulmia urheilun maailmaan. Tavoittelen maalauksillani aina luontevalta tuntuvaa ilmaisua, visuaalista variaatiota ja värien vuoropuhelua. Uusi sisältö tarkoittaa minulle myös muutosta värimaailmassa, tekniikassa ja kuvan rakenteessa. Maalarina minua kiinnostaa tämä päättymätön maalauksen matka.”

Uusimmissa teoksissaan Alina Sinivaara kuvaa itse pelitilanteiden lisäksi urheiluhalleja, kenttiä ja pukuhuoneita. Hiljentyneet kentät, rapistuneet hallit sekä ilman yleisöä pelatut ottelut ovat myös kuvia nykyisestä, muuttuneesta maailmasta. Alina Sinivaaran vuoropuhelu kankaan kanssa todistaa maalaustaiteen elinvoimasta, sen kyvystä ottaa uusia askeleita ennakoimattomiin suuntiin.

Alina Sinivaara valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2005 ja taidemaalariksi Vapaasta Taidekoulusta 2007. Hän on opiskellut maalaustaidetta myös Espanjassa ja Virossa. Sinivaara on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin. Mikkelin taidemuseon näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä taidemuseossa. Hänen teoksiaan on mm. Valtion taideteostoimikunnan, Kuopion taidemuseon, Paulon säätiön ja Suomen Taideyhdistyksen kokoelmissa. Sinivaara asuu ja työskentelee Helsingissä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös näyttelykatalogi, johon artikkelin on kirjoittanut taidehistorioitsija Maaria Salo. Julkaisu on Mikkelin taidemuseon kustantama ja sen ulkoasusta vastaa graafinen suunnittelija Päivi Veijalainen.
Lisätietoja: museoiden toimisto 040 129 5090, museot(at)mikkeli.fi<http://museot(at)mikkeli.fi>, www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>
www.alinasinivaara.fi

Koronatilanteesta johtuen muutokset ovat mahdollisia.

Mikkelin taidemuseo, Maaherrankatu 18–20, 50100 Mikkeli. www.mikkeli.fi/museot. Avoinna talvikaudella (loka–huhtikuu) ke 12–19, to–su 10–17, ma­–ti suljettu.  Pääsymaksu aikuiset 6 €, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Taidemuseossa käy myös valtakunnallinen museokortti.

--------------------------------------------
Tuomas Nalli
ma. museoassistentti
Mikkelin kaupungin museot
Maaherrankatu 18-20
50100 Mikkeli
040 129 4991Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta