[Nayttelyposti] Lusto tarjoaa kiertoon metsäisiä näyttelyitä

Sari Kotivirta sari.kotivirta at lusto.fi
To 5.Maalis. 11:40:28 EET 2020


Lusto - Suomen Metsämuseo tarjoaa kiertoon näyttelyitä metsäsuhteista, metsäkulttuurista ja metsähistoriasta

Metsie - Metsäsuhdekuvia ja -tarinoita

Metsie-valokuvanäyttely kertoo nykysuomalaisten suhteista metsään. Luston Metsie-keruussa 2017-2018 ihmisiä innostettiin valokuvaamaan itselleen rakasta tai tyypillistä tekemistä metsässä ja kertomaan kuvatekstissä metsäsuhteestaan. Metsieitä eli metsä-selfieitä kertyi yli 160 kappaletta ja ne on tallennettu Luston kokoelmiin osaksi metsäkulttuuriperintöä.

Kuvia saatiin eri puolilta maata, eri-ikäisiltä suomalaisilta, joita yhdistää rakkaus metsiin. Kuvan lähettäneiden joukossa on tunnettuja henkilöitä, kuten presidentti Sauli Niinistö ja toimittaja Jani Halme. Sosiaalisesta mediasta tuttu somekoira Seppo on myös mukana
Tyypillisesti suomalaiset rauhoittuvat, rentoutuvat ja vapautuvat metsässä, sillä siellä saa olla oma itsensä.

"Metsän sylissä. Metsä on ollut täällä paljon ennen minua. Se jää tänne myös minun jälkeeni. Asioille ja ajalle tulee mittasuhteet, joissa arki asettuu pienemmäksi."

Metsäsuhteen rakennusaineksina ovat usein lapsuusmuistot ja metsäleikit, mutta metsän voi löytää aikuisena uudelleen. Metsässä viihdytään sekä yksin että seurassa - erityisen hyvin oman perheen tai koirien ja hevosten kanssa.

"Tytär on ollut monella metsäreissulla mukana. Minusta on tärkeää, että lapsi oppii kulkemaan luonnossa, kunnioittamaan luontoa ja nauttimaan siitä. Elämyksiä löytyy läheltäkin!"

Myös monet metsäammattilaiset ja metsänomistajat osallistuivat kuvakeruuseen. Näistä kuvista välittyy rakkaus omia metsiä kohtaan, ja niitä hoidetaan pitkäjänteisesti, luontoa vaalien: "Vaikka metsässä teen töitä, sinne vapaa-ajallakin mielelläni menen."

Metsie-valokuvanäyttely osoittaa miten tärkeä ja rakas metsä meille suomalaisille on taustasta, ammatista tai asuinpaikasta riippumatta. Metsäkulttuurin valtakunnallisena erikoismuseona Luston tehtävä on vahvistaa suhteita metsään. Monimuotoinen suomalainen metsäsuhde valittiin Luston aloitteesta elävän perinnön kansalliseen luetteloon ensimmäisten ilmiöiden joukossa vuonna 2017.
Metsie-näyttelyn on tuottanut Lusto - Suomen Metsämuseo.

Näyttelyn koostumus:

-                                   20 kpl re-board materiaalille pohjustettua metsie-kuvakoostetta, jotka sisältävät metsie-kuvien lyhyet tarinat (13 kpl 62x156cm; 6 kpl 78x130cm; 1 kpl 78x78cm).

-                                   Viisikulmainen rakenne, joka koostuu reboard-materiaalille pohjustetuista kuvista. Rakenteessa on näyttelyn johdantoteksti ja metsie-kuvia rinnastettuina Luston valokuvakokoelmien vanhoihin kuviin ihmisen ja metsän suhteesta. Rakenteen koko: korkeus 200 cm, leveys 245 cm, pituus 184 cm.

-                                   Tekstit suomeksi ja englanniksi

-                                   Näyttelyyn voi halutessaan liittää myös metsäsuhdekuutiot. Metsäsuhdekuutiot (9 kpl) pohjautuvat Luston järjestämiin metsäsuhdetyöpajoihin, joissa metsäalalla työskentelevät pohtivat pieninä ryhminä metsäsuhdettaan niin henkilökohtaisesti, työssään kuin metsäalan kautta. Metsäsuhdekuutiot kuvaavat viiden eri metsäammattilaisryhmän keskusteluista esiin nousevaa metsäsuhdetta iskulausein, sitaatein, esinein ja metsämaisemin. Kuudentena palasena pelissä on mukana Lusto itse. Metsäsuhdekuutiot kasaamalla syntyy kokonaiskuvia erilaisista metsistä.
Näyttely vapaa 30.3.2020 alkaen.


Susi, saha ja GPS - suomalaista metsämuseohistoriaa

Käsitykset siitä, millainen metsämuseon pitäisi olla, ovat vaihdelleet. Metsämuseokokoelmiin eri aikoina ovat kuuluneet esimerkiksi kookospähkinä, strutsinmuna, tammenterhon istutuskuokka, rukinlapa, sotilaskypärä, pokasaha, monitoimikone, käkikello ja koirannahkarukkaset, täytetty susi, luonnonsuojelubanderolli ja geokätköilijän GPS-laite. Valtakunnallisen metsäkulttuurin erikoismuseo Luston avaaminen Punkaharjulle vuonna 1994 oli osa erilaisten metsämuseohankkeiden pitkää historiaa.

Susi, saha ja GPS -näyttelyssä palataan suomalaisen metsämuseotoiminnan alkujuurille. Näyttelyssä kerrotaan erilaisten metsämuseohankkeiden yli satavuotisesta historiasta, ja nähdään myös, millaista on moderni metsämuseotyö.

Metsäkulttuuri muuttuu, elää ja kehittyy ajassa, kuten myös käsitys metsämuseosta ja sen tehtävistä.
Näyttelyn on tuottanut Lusto - Suomen Metsämuseo Metsämiesten Säätiön rahoituksella.

Näyttelyn koostumus:

-                                   10 kpl re-board-materiaalille pohjustettua teksti-kuva -ständiä

-                                   Kooltaan L 100 cm x K 200 cm, seisovat omilla jalustoillaan

-                                   Lisäksi mukana on yksi re-boardille pohjustettu susi

-                                   Tekstit suomeksi ja englanniksi

Ständit on mahdollista laittaa myös selät vastakkain, jolloin näyttely vie entistä vähemmän tilaa. Esineistöä näyttelyyn voi halutessaan valita oman museon kokoelmista ja nostaa näyttelyn avulla esiin oman museon metsäkulttuuriin kytkeytyvää historiaa ja toimintaa. Näyttelymateriaalit on pakattu kahteen vanerilaatikkoon (200,0 kg, 3,075 m3). Näyttely on helppo pystyttää ja ohjeet tulevat mukana.
Näyttely vapaa heti.


Metsä josta itseni löysin - Metsäteknikko Pentti Väänäsen valokuvia Ilomantsin saloilta 1950-1980

Pentti Väänänen (1926-2008) teki elämäntyönsä Metsähallituksen Ilomantsin hoitoalueen metsäteknikkona. Intohimoisena valokuvauksen harrastajana hän kantoi työmailla aina kameraa ja ikuisti kuviinsa niin arkisen työn savotoilla kuin metsätalouden haastavat murrosvuodet. Väänäsellä oli voimakas palo näkemänsä ja kokemansa tallentamiseen. Hän oli monella tapaa uranuurtaja ikuistaessaan arkisia työtapoja ja tilanteita ennen kuin niiden arvo historiallisessa kontekstissa täysin ymmärrettiin. Valokuvien kuvatekstit ovat Pentti Väänäsen itsensä kirjoittamia. Näissä pienissä tarinoissa Väänänen vie lukijan ja katsojan siihen hetkeen, aikaan ja paikkaan, jossa kuvat ovat tallentuneet.
Näyttelyn on tuottanut Lusto - Suomen Metsämuseo.

Näyttelyn koostumus:

-                                   37 kpl KapaFix-materiaalille pohjustettua, kehystettyä mustavalkoista kuva- tai kuva- ja tekstiplanssia

-                                   Kooltaan 92 cm x 92 cm tai 80 cm x 115 cm

-                                   Sisältää johdannon näyttelyyn sekä elämäkerrallisen tekstiplanssin

-                                   Yksittäisiä isoja kuvasuurennosplansseja sekä useasta kuvasta koostuvia kuvakollaasiplansseja kuvatekstien kera

-                                   Kuvatekstit ovat Pentti Väänäsen omia

-                                   Plansseissa on yhteensä 61 kpl mustavalkokuvan suurennosta sekä Väänäsen omat kuvatekstit

-                                   Tekstit suomeksi ja englanniksi
Näyttely vapaa heti.

Kuva-aineistoa kiertonäyttelyistä: http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle

Yhteydenotot: vastaava tuottaja Sami Juola, p. 050 320 7577, sami.juola at lusto.fi<mailto:sami.juola at lusto.fi>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta