[Nayttelyposti] Metsämuseo Lusto tarjoaa kiertoon Myrskyasema-näyttelyä

Sari Kotivirta sari.kotivirta at lusto.fi
To 6.Helmi. 11:30:01 EET 2020


Lusto - Suomen Metsämuseo tarjoaa kiertoon elämyksellistä ja jännittävää Myrskyasema-näyttelyä

Myrskyasema yhdistää taiteen, luonnontieteen ja kulttuurintutkimuksen, luoden täysin uudenlaisen näyttelykokonaisuuden, joka kertoo muun muassa myrskyjen historiasta ja synnystä, ilmastonmuutoksesta sekä ihmisten myrskykokemuksista ja -muistoista. Eri taiteenlajeja yhdistävässä näyttelyssä pääsee muun muassa kokemaan myrskyn museon sisällä tai hetken, jolloin puu kaatuu myrskyn voimasta. Myrskyasema on tuotettu osana Luston johtamaa Myrskyn merkit -hanketta (2016-2019), joka sai Suomen Kulttuurirahaston Taide²-rahoituksen. Hankkeessa on hyödynnetty Luston ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran myrskykokemusten keruussa (2016) tallennettua aineistoa.
"Olin yksitoistavuotias. Muistan sen suurmyrskypäivän kesällä heinäkuussa vuonna 1936. Taivas pimeni uskomattoman synkäksi. Kun myrsky puhkesi, suuren talon peltikatto ulvoi ja rymisi pelottavasti tuulen voimasta. Olen nyt 90-vuotias, mutta eipä tuo heinäkuun 1936 myrsky ole unohtunut mielestäni."
- Heinäkuun 1936 myrsky Käkisalmessa, Myrsky! -keruu 2016, SKS ja Lusto

Näyttelyn on tuottanut Lusto - Suomen Metsämuseo Suomen Kulttuurirahaston Taide²-rahoituksella, ja se on toteutettu yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa.

Näyttelyn koostumus:

Taiteilijoiden myrskytulkinnat

  *   Antti Laitisen Fall and Rise, videoprojisointiteos
  *   Juhana Moisanderin & Hanna Rajakankaan Solmu, videoprojisointi- ja ääniteos
  *   Petri Eskelisen Kotimyrsky (kämpän pöytä, pituus 840 cm, jolla 28 armeijan lautasen kattaus, lautasilla lusikat liikkuvat omilla myrskyradoillaan kuin itsestään)
  *   Taneli Rautiaisen Salamakone, valoteos
  *   Juuso Kekkosen Myrskyn ennustaja, "myrsky -stand up", video


Myrskyn silmiä:

  *   Sääpäivystys; sääpäivystyksessä on kahdeksalla näytöllä sekä taitettuina plansseina ilmatieteen näkökulmasta tietoa myrskyistä
  *   Myrskykokemuksia 15 kpl kuunneltavina tarinoina (Shhh-teatteriryhmän ääneen lukemana, äänityöt Hannu Sutinen)
  *   Myrskykuvasuurennoksia
  *   Ilmatieteilijöiden kommentoimia myrskykokemussitaatteja 15 kpl taitettuna planssina seinällä
  *   Myrskyjen aikajana ja aikajanan myrskyihin liittyviä kokemuksia ja valokuvia taitettuna planssina
  *   Myrskybongarin myrsky: myrskybongari Janne Kommosen myrskyvalokuvia
  *   Myrskyn runtelemat: myrskyjen tekemiä teoksia (katkenneet männynoksat, myrskyn runtelema vene ja kottikärryt, salaman räjäyttämä sähköpääkeskus) sekä kuvia myrskyn runtelemista esineistä, myrskyjen tekemiä teoksia (katkenneet männynoksat, myrskyn runtelema vene ja kottikärryt, salaman räjäyttämä sähköpääkeskus) sekä kuvia myrskyn runtelemista esineistä
Näyttely vapaa 2.3.2020 alkaen
Kuva-aineistoa näyttelystä: http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle
Tiedustelut: vastaava tuottaja Sami Juola, p. 050 320 7577, sami.juola at lusto.fi<mailto:sami.juola at lusto.fi>

Myrskyaseman taiteilijat:
Kuvanveistäjä Petri Eskelinen rakentaa moninaisia mekaanisia tieteellisten instrumenttien kaltaisia veistoksia, jotka tulevat yhä lähemmäs katsojan kehon toimintaa, reagoiden ja jatkaen kokijan liikkeitä sekä vaatien katsojaa osallistumaan toimijana teokseen. Kuvataiteilija Antti Laitinen tekee performansseja kameralle. Töissä ovat vahvasti läsnä dekonstruktion ja rekonstruktion teemat, asioiden purkaminen ja niiden kokoaminen. Kuvataiteilija Juhana Moisanderin teokset ovat installaatioita, joissa yhdistyvät liikkuva kuva projisoituna, ääni ja tilaan rakennetut elementit. Äänitaiteilija Hanna Rajakangas työskentelee äänen kanssa monimuotoisesti ja tekee taiteellista tutkimusta äänen ja alitajunnan välisestä suhteesta. Kuvataiteilija Taneli Rautiaisen teokset rakentuvat tilalliselle ajattelulle. Teoksissa yhdistyvät kuvanveisto, arkkitehtuuri ja tilallisuus. Hän on kiinnostunut valosta ja äänestä kuvanveiston välineinä. Teatteri-ilmaisun ohjaaja, koomikko ja kirjoittaja Juuso Kekkonen yhdistää luonnontieteellistä näkökulmaa, yhteiskunnallisia kysymyksiä ja henkilökohtaisia tarinoita.

Myrskyaseman asiantuntijat:
Myrsky- ja ukkostutkija FM Terhi Laurila (meteorologia) on kiinnostunut sään ääri-ilmiöistä ja tutkinut mm. Mauri-myrskyn hurrikaaniperäisyyttä ja meteorologisia ominaisuuksia. Ilmatieteen laitoksella Terhin työtehtäviin kuuluu tutkimustoiminnan lisäksi operatiivinen salamapalvelu. Ilmatieteen laitoksen tiedetoimittaja FM Tiina Ervasti viestii työkseen tieteestä ja ilmastotutkimuksesta. Kiinnostuksen kohteina ovat erityisesti tieteen popularisointi sekä uudenlaiset, visuaaliset tavat välittää tutkimustietoa. Valokuvaaja Janne Kommosen intohimo ovat luonto ja luonnonilmiöt. Hän on toiminut luovien alojen tietoteknisenä asiantuntijana ja on Ursan myrskybongausjaoston mediayhteyshenkilö. Luston kehittämisjohtaja, dosentti, FT Leena Paaskoski (kansatiede, museologia) on tehnyt muistitietotutkimusta ja kiinnostunut kokemuksista museo-objekteina. Luston vastaava metsäkulttuuriasiantuntija FM Reetta Karhunkorva (folkloristiikka, Suomen historia) kiinnostaa erityisesti kulttuurinen metsäsuhde, metsän representaatiot ja metsämielikuvat.





Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta