[Nayttelyposti] Suhisevat koivut -valokuvanäyttely Lustossa

Sari Kotivirta sari.kotivirta at lusto.fi
Ma 16.Syys. 15:20:04 EEST 2019


TIEDOTE
16.9.2019 Punkaharju

Suhisevat koivut -valokuvanäyttely Suomen Metsämuseo Lustossa

Näyttely esittelee runojen ja valokuvien pareja kirjasta Suhisevat koivut. Esillä on unkarilaisen valokuvaajan József Timárin valokuvia ja kolmentoista suomalaisrunoilijan säkeitä. Kirjan innoittajana on ollut Suomen kansallispuu koivu. Näyttely on esillä Luston aulassa 16.9.2019-12.1.2020. Aulaan on vapaa pääsy.

Timár kiersi Suomea tutkimusretkillä, ja monimuotoiset koivut avasivat hänelle kokonaan uuden, hämmästyttävän maailman. Hän valokuvasi koivuja puoli vuotta, lumoutuneena niiden kauneudesta ja inspiroituen niiden monipuolisuudesta, sillä puut tarjosivat hänelle jatkuvasti jotakin uutta ja erityistä.

Valokuvien pariksi kolmetoista suomeksi, ruotsiksi ja saameksi kirjoittavaa suomalaisrunoilijaa valitsi itselleen kuvia valokuvaajan ryhmittelemistä otoksista, ja kirjoitti runoja valitsemilleen kuville. Esimerkiksi kirjailija Bo Carpelan kirjoitti kirjaan 13 runoa. Vuonna 2011 menehtyneen, monipuolisen ja kansainvälisesti arvostetun kirjailijan muisto elää näissä aiemmin julkaisemattomissa runoissa.

Suhisevat koivut -nimestä on kiittäminen Pentti Saaritsaa, sillä hän kiinnitti Timárin huomion Aaro Hellaakosken tekstiin, josta tuli kokoelman avausruno. Suhisevat koivut -kirja on ilmestynyt Camera Poetica -kirjasarjassa suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja unkariksi.

Teoksen runoilijat ovat Risto Ahti, Inger-Mari Aikio-Arianaick (Ima), Bo Carpelan, Aaro Hellaakoski, Anne Hänninen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Jouni Inkala, Juhani Kellosalo, Toivo Laakso, Kirste Paltto, Joni Pyysalo, Henrika Ringbom, Pentti Saaritsa ja Johanna Venho.

Näyttely on osa Savonlinnan Unkarin kulttuuriviikkojen ohjelmaa.

Tiedote- ja kuvamateriaali: www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle<http://www.lusto.fi/yhteystiedot/medialle>

Lisätietoja:
Vastaava tuottaja Sami Juola, Lusto - Suomen Metsämuseo
p. 050 320 7577, sami.juola at lusto.fi<mailto:sami.juola at lusto.fi>Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta