[Nayttelyposti] Nastja Säde Rönkön näyttely pohtii valtaa, inhimillisyyttä ja ihmiskunnan tulevaisuutta

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
To 12.Syys. 16:11:55 EEST 2019


Vuoden nuori taiteilija 2019
Nastja Säde Rönkkö
for your charred bones and restless soul
13.9.-3.11.2019 Aboa Vetus & Ars Nova

Nastja Säde Rönkön näyttely pohtii valtaa, inhimillisyyttä ja ihmiskunnan tulevaisuutta

Vuoden 2019 nuoren taiteilijan Nastja Säde Rönkön näyttely for your charred bones and restless soul avautuu Aboa Vetus & Ars Novassa perjantaina 13.9.2019. Näyttelyssä nähdään taiteilijan tuotantoa tämän vuoden ajalta ja kaksi juuri valmistunutta teosta saavat ensi esittelynsä.

Nastja Säde Rönkkö käsittelee taiteessaan ihmisyyden perusteita, kuten sosiaalisia suhteita, rakkautta, empatiaa ja läheisyyttä. Viimeaikaisessa työskentelyssään hän on pohtinut digitalisaation ja älyteknologian suhdetta valtaan, inhimillisyyteen ja ihmiskunnan tulevaisuuteen. Näyttelyn teoksista voi havaita aikamme uhkakuvien herättämiä pelon ja voimattomuuden tunteita. Kuitenkin niistä löytää myös toivoa ja lohtua.

Näyttelyn installaatiomuotoisiin videoteoksiin on yhdistetty piirustuksia, maalauksia, valokuvia ja esineitä. Teosten alkupisteenä ovat toimineet taiteilijan kirjoittamat tekstit, joiden ympärille hän on rakentanut videoiden kuva- ja äänimaailmat. Kirjoitukset ovat pohjavireeltään ja rakenteeltaan erilaisia ja ne välittävät vahvoja ja henkilökohtaisia tunnelmia: haikeita, leikkisiä ja vakavia. Esimerkiksi teos Altered Breaths, Future Feelings on intiimi ja herkkä tutkielma rakkaudesta ja rakastamisesta. How to Skin a Polar Bear puolestaan puhuttelee suoraan katsojaansa ja neuvoo yksityiskohtaisesti, kuinka jääkarhu tapetaan ja nyljetään. Ilmastokriisin symboliksi nostettu eläin kohdataan teoksen ääniraidalla luotaantyöntävällä tavalla samalla, kun videolta voi katsella upeita arktisia maisemia muistutuksena jääkarhun uhatusta elinympäristöstä.

Rönkkö esiintyy itse useissa teoksissaan. Näyttelyn videoteoksia on kuvattu monissa eri maissa ja niiden tapahtumapaikat vaihtelevat kodin yksityisyydestä aina karuihin joutomaihin ja apokalyptisiin näkymiin. Uusimmat teokset ICELAND (Nighttime) ja A Seal Story on kuvattu Islannissa elokuussa.

Nastja Säde Rönkkö (s. 1985) on järjestyksessä 35. Vuoden nuori taiteilija. Palkintoon kuuluu stipendi, näyttelyt Tampereen taidemuseossa ja Aboa Vetus & Ars Novassa sekä näyttelyjulkaisu. Palkinnon myöntää vuosittain Tampereen taidemuseo.

Rönkkö asuu ja työskentelee Helsingissä ja Lontoossa. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi (MFA) Lontoon Slade School of Fine Art -taidekoulusta 2011. Kansainvälinen ura on vienyt hänet esiintymään ja osallistumaan näyttelyihin eri puolille maailmaa.
Kuvia ja lisätietoa: https://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/vuoden-nuori-taiteilija-2019-nastja-sade-ronkko-for-your-charred-bones-and-restless-soul

--
Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi<mailto:selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi>

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6, 20700 Turku
www.aboavetusarsnova.fi<http://www.aboavetusarsnova.fi/>
Facebook<http://www.facebook.com/aboavetusarsnova> | Twitter<https://twitter.com/AVANmuseo> | Instagram<https://www.instagram.com/aboavetusarsnova/>

Paras museokokemus ikinä!Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta