[Nayttelyposti] Järvenpään taidemuseo vei Tallinnaan Suomen kultakauden taideklassikot

Ravea Tuomas tuomas.ravea at jarvenpaa.fi
Ma 2.Syys. 15:00:29 EEST 2019


Hei!

Välitän teille Viron taidemuseon tiedotteen koskien Tallinnassa avautunutta yhteistyönäyttelyämme:

Viron taidemuseo
Adamson-Ericin museo


Torstaina 15.8. Adamson-Ericin museossa avautui näyttely Kylässä. Eero Järnefelt ja Venny Soldan-Brofeldt. Näyttely merkittävistä Suomen kultakauden taiteilijoista on valmistunut Järvenpään taidemuseon ja Adamson-Ericin museon yhteistyönä, ja se on osa Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlaohjelmaa.
Suomen kultakauden klassikot Eero Järnefelt (1863‒1937) ja Venny Soldan-Brofeldt (1863‒1945) asuivat ja työskentelivät 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Suomen taidehistoriassa hyvin tunnetussa Tuusulanjärven taiteilijayhteisössä. Järvenpään kauniissa luonnossa Helsingin lähistöllä Tuusulanjärven maalauksellisilla rannoilla syntyi 1890-luvulla kansallisromanttinen taiteilijayhteisö, jonka ytimeen kuuluivat taiteilijat Eero Järnefelt, Venny Soldan-Brofeldt ja Pekka Halonen, säveltäjä Jean Sibelius sekä kirjailija Juhani Aho. Heitä yhdistivät sekä ystävyys että perhesiteet. Tuusulanjärven rauhaisa ja hiljainen ympäristö oli ihanteellinen paikka taiteen tekemiseen. Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin luomistyön huippu osui aikaan, jolloin vuorovaikutuksessa kansainvälisten taidesuuntausten kanssa syntyi suomalaisen identiteetin ja kansallisaatteen visuaalinen kieli.
Adamson-Ericin museossa kahteen kerrokseen sijoittuvassa näyttelyssä on esillä yli 70 teosta – värikylläisiä maisemia, luonnonlyriikkaa, ystävien ja lasten muotokuvia sekä arkielämän sommitelmia. Kaikki teokset ovat osa Järvenpään taidemuseon merkittävän runsasta Järnefeltin ja Soldan-Brofeldtin kokoelmaa, ja ne ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomen rajojen ulkopuolella.

”Järvenpään taidemuseolla on ilo esiintyä kesän ja syksyn aikana Tallinnassa, vanhankaupungin sydämessä sijaitsevassa Adamson-Eric-museossa. Näyttely kunnioittaa Viron valtion ja taidemuseon 100-vuotisjuhlavuotta. Museoidemme välinen yhteistyö lähti liikkeelle Suomen 100-vuotisjuhlan tiimoilta. Onkin hienoa, että saamme nyt näyttelyillä juhlia 100-vuotiasta Viroa samalla kun Viron taidemuseo viettää upeaa juhlavuottaan", kommentoi Järvenpään museopalveluiden päällikkö Hanna Nikander.
Näyttely on osa Adamson-Ericin museon ja Järvenpään taidemuseon laajempaa yhteistyötä, ja Järvenpäässä avautuu vastavuoroisesti lokakuussa näyttely Viron 1900-luvun keskeisen modernistin Adamson-Ericin taiteesta. "Kulttuuri on aina toiminut maidemme välisenä siltana. Toivonkin, että myös suomalaisille muodostuu yhteistyömme kautta parempi tuntemus Viron taiteen klassikosta Adamson-Ericistä”, pohtii kuraattori Kersti Koll Adamson-Ericin museosta.
Näyttely tarjoaa mahdollisuuden palauttaa mieliin Itämeren alueen historiallisia yhteyksiä laajemminkin: suomalaisen taiteen tunnetuimpiin klassikoihin kuuluvan Eero Järnefeltin äidinpuoleisen suvun juuret ulottuva myös Viroon. Taiteilijan äidin, Elisabeth Järnefeltin (s. Clodt von Jürgensburg, 1839‒1929) yhden esi-isän, Vironmaan maaneuvoksen ja Liivinmaan maamarsalkan Gustav Adolf Clodtin vuonna 1673 rakentama kappeli sijaitsee Nigulisten kirkossa, Adamson-Ericin museon välittömässä läheisyydessä.

Näyttelyyn liittyy useita yleisötilaisuuksia ja opetustapahtumia sekä lasten kesäinen taideleiri. Museon kellarikerroksessa voi katsella filmejä Eero Järnefeltistä ja Venny Soldan-Brofeldtista, ja Taidekellarissa lapset voivat harjoittaa luovaa toimintaa.
Näyttelyn avajaiset olivat osa 30-vuotisjuhlavuottaan viettävän Helsingin taiteiden yön Tallinnan satelliittiohjelmaa. Sen puitteissa Niguliste-kadun viheralueella järjestettiin näyttelyn innoittamana yhteistyössä Suomen Viron-instituutin, Viron lastensuojeluliiton sekä Lastensuojelun Keskusliiton kanssa taidetyöpaja lapsille ja nuorille.


Näyttely on esillä 1.12.2019 saakka.
Näyttelyn kuraattori: Hanna Nikander (Järvenpään taidemuseo)
Koordinaattori: Kersti Koll (Adamson-Ericin museo)
Näyttelyarkkitehti: Osmo Leppälä
Graafinen suunnittelu: Maria Appelberg
Kiitämme: Viron kulttuuriministeriö, Tuglas-seura, Suomen Viron-instituutti Tallinnassa
Lisätietoja:
Kersti Koll
Näyttelyn koordinaattori
Adamson-Ericin museo, kuraattori
Puh. + 372 5813 6012; +372 644 5838
Kersti.koll at ekm.ee
Hanna Nikander
Näyttelyn kuraattori
Järvenpään taidemuseo, johtaja
Hanna.nikander at jarvenpaa.fi
Heleri Michalski
Viestintäasiantuntija
Puh. + 372 5559 7131
helerimichalski at gmail.com<mailto:helerimichalski at gmail.com>


Ystävällisin terveisin,

Tuomas Ravea

-------------------------------------------------------------
TUOMAS RAVEA
Amanuenssi
Järvenpään taidemuseo, Ahola, Suviranta
JÄRVENPÄÄN KAUPUNKI
Museopalvelut
Kirjastokatu 8, PL 41, 04401 Järvenpää
Vaihde (09) 27 191, Matkapuhelin 040-315 2836
tuomas.ravea at jarvenpaa.fi<mailto:tuomas.ravea at jarvenpaa.fi>
www.jarvenpaa.fi<http://www.jarvenpaa.fi/>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta