[Nayttelyposti] Daniel Nagy ja Hanna Oinonen: Vanitas Kemin taidemuseossa 16.11.2019 - 12.1.2020

Tanja Kavasvuo tanja.kavasvuo at kemi.fi
Ma 18.Loka. 13:10:53 EET 2019


Kemin taidemuseossa avautuu 16.11.2019 kahden hyvin erilaisen taiteilijan yhteisnäyttely Vanitas. Näyttelyssä Daniel Nagyn mustavalkoiset monotypiat kohtaavat Hanna Oinosen tilateokset ja pikkuruiset ristipistot. Historialliset, kirjalliset, poliittiset ja moraaliset lähtökohdat rinnastuvat henkilökohtaisiin muistoihin ja muistamisen ja katoamisen teemoihin. Erilaiset lähestymistavat ja tekniikat sitoo yhteen Vanitas-aihe.


Latinankielinen sana vanitas tarkoittaa turhuutta. Etenkin 1600-luvulla Alankomaissa vanitas oli yleinen asetelmamaalaustyyppi, jonka aiheet muistuttivat ihmisen kuolevaisuu-desta, elämän rajallisuudesta ja kaiken maallisen katoavaisuudesta. Maalaukset sisälsivät runsaasti symboleja, kuten ajan lyhyyteen viittaavia kelloja, tiimalaseja ja kukkia. Kuoleman vertauskuvia maalauksissa olivat mm. pääkallot ja sammuneet kynttilät. Tieteen, taiteen ja oppineisuuden symboleja taas olivat kirjat, kartat ja erilaiset soittimet. Maalauksissa esineet aseteltiin usein epäjärjestykseen, mikä kertoi niiden symboloimien saavutusten väliaikaisuudesta. Vanitas-aiheinen taide muistutti kuolemasta kaikkia tasa-arvoisesti kohtelevana voimana ja kehotti nauttimaan elämästä niin kauan kuin sitä riitti.


Daniel Nagy (s.1981, Romania) valmistui kuvataiteilijaksi University of Arts and Design Cluj Napocasta Romaniassa 2006. Vuodesta 2006 lähtien hän on asunut ja työskennellyt Oulussa. Hänellä on ollut näyttelyitä Suomessa, Romaniassa, Virossa ja Ranskassa.


Hanna Oinonen (s. 1971 Tornio) on Tampereella asuva kuvataiteilija. Hän opiskellut mm. Kankaanpään taidekoulussa ja Varsovan taideakatemiassa. Hän on osallistunut yhteisnäyttelyihin ja pitänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 2000 lähtien. Oinosen teoksia on mm. Aineen taidemuseon, Suomen valtion, Saastamoisen säätiön sekä Hämeenlinnan taidemuseon Vexi Salmi -kokoelmassa.


Tanja Kavasvuo
Intendentti
Chief Curator

+358403576991
tanja.kavasvuo at kemi.fi<mailto:tanja.kavasvuo at kemi.fi>

Kemin kaupunki
Kemin taidemuseo/Kemi Art Museum
Marina Takalon katu 3
FIN-94100 KemiLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta