[Nayttelyposti] Tipu, Kuolema ja muita maalauksia – Tiitus Petäjäniemi Mikkelin taidemuseossa 22.11.2019 alkaen

Pesari Riina Riina.Pesari at mikkeli.fi
Ti 12.Loka. 11:41:26 EET 2019


TIITUS PETÄJÄNIEMI – TIPU, KUOLEMA JA MUITA MAALAUKSIA
Mikkelin taidemuseossa 22.11.2019 – 9.2.2020

Mikkelin taidemuseon näyttelyvuoden 2019 päättää kuvataiteilija Tiitus Petäjäniemi (s. 1983). Näyttelyssä on laaja katsaus hänen maalauksiaan ja grafiikkaa. Uusimpien teosten rinnalla nähdään myös aiempaa tuotantoa, vaikka kyseessä ei olekaan perinteinen retrospektiivi, vaan ”lähes retrospektiivi” kuten taiteilija itse toteaa.

Petäjäniemen värikylläisten teosten aihemaailma kulkee arkisista asioista abstraktiin muotokieleen. Teosten nimet ovat tärkeä osa teosta: ”7 päivänä viikossa nukumme liian vähän, emmekä silti ehdi mihinkään”, "Myöhempien aikojen Mona Lisa", "Kuukauden työntekijä", Viimeinen kroissantti”, ”Moderni mies”, Iloinen maalaus kolmioista”. Teosten aiheiden moninaisuus ja arkipäiväisyyskin luo yhdessä teosten nimien kanssa uusia kerroksia ja polkuja lähteä tutkimaan niiden maailmaa. Humoristisia vivahteita omaavissa teoksissa piilee toisinaan melankolisiakin piirteitä.

Taiteilijalle vuorovaikutus ja uudet keskustelut ovat tärkeitä ja siksi hän päätti siirtää ateljeensa toisaalle, paikkoihin, joissa ei kuvataiteilijaa ollut totuttu näkemään osana omaa työyhteisöä. Petäjäniemi työskenteli sosiaali- ja terveysministeriössä vuoden 2018 aikana. Aiemmin hän oli jo viritellyt siveltimensä ja maalituubinsa lakitoimiston ja sijoitusfirman työpöydille. Taiteilijaa kiehtoi olla osa näiden työyhteisöjen elämää, arkea. Petäjäniemen mukaan näin työskentelemällä hän pyrkii tuomaan positiivista häiriötä työyhteisön jäsenille. Petäjäniemen teoksia katsellessa voi helpostikin aistia tällaisen positiivisen häirinnän, joka innostaa tarkastelemaan toimistotyöntekijän elämää tai pohtimaan kuka saa sen viimeisen kroissantin.

Jyväskylästä lähtöisin oleva Tiitus Petäjäniemi asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui Kuvataideakatemian taidemaalauslinjalta vuonna 2013 ja jatkoi samassa oppilaitoksessa taidegrafiikan opintoja, jotka sai päätökseen vuonna 2016. Petäjäniemi on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin ja pitänyt useita yksityisnäyttelyitä.

http://tiituspetajaniemi.blogspot.com/


Lisätietoja: Amanuenssi Paula Hyvönen, puh. 040 129 4957, paula.hyvonen(at)mikkeli.fi

________________________________
Mikkelin taidemuseo, Maaherrankatu 18–20, 50100 Mikkeli, kauppakeskus Akseli, 2. krs
Puhelin 040 129 5090, museot(at)mikkeli.fi, etunimi.sukunimi(at)mikkeli.fi, www.mikkeli.fi/museot.
Avoinna kesäkaudella (touko-syyskuu) ti 10 – 17, ke 12 – 19, to – su 10 - 17, ma suljettu. Talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12 – 19, to – su 10 -17, ma –ti suljettu. Talvikaudella kuukauden ensimmäinen perjantai vapaa pääsy.
Ryhmävierailut arkisin klo 8-16, puh 040 129 5090. Varaukset museon toimistosta.
Pääsymaksu aikuiset 6 €, opiskelijat 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Taidemuseossa käy myös valtakunnallinen Museokortti.
Taidemuseon löydät myös Facebookista ja Mikkelin kaupungin museot Instagramista.

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta