[Nayttelyposti] Liikkuvat muodot -näyttely avautuu Kuopion taidemuseossa 25.5.

Louni Marja marja.louni at kuopio.fi
Pe 24.toukokuu. 08:39:16 EEST 2019


LIIKKUVAT MUODOT 25.5.-1.9.2019

Viivan rytmi, liikkeen tuntu ja teosten muotojen keskinäinen dynamiikka. Nämä elementit luovat näyttelyn, jossa taide ja liikunta kohtaavat. Teoksissa kuvataan tanssia, jalkapalloa, painia, miekkailua, kilpajuoksua sekä rauhallista kävelyä ja hulluttelevaa heilumista. Urheilulajeja ja yksilösuorituksia kuvaavien teosten lisäksi liike on läsnä abstraktien teosten väreissä ja sommitelmissa.

Kuopion taidemuseon kokoelmista kootussa näyttelyssä on teoksia eri vuosikymmeniltä. Anja Hyttisen 1960-luvun jalkapallon ja painin kuvauksissa on vahva kilpailun tuntu. Jalkapalloa on käsitellyt Hyttisen lisäksi Alina Sinivaara vuonna 2019 valmistuneessa Kuplahalli-maalauksessaan. Tanssin kuvauksia nähdään niin veistoksissa, maalauksissa kuin piirustuksissakin. Yksilöurheilu on teemana mm. Osmo Monton juoksija-aiheisissa teoksissa. Kuvanveistäjä Paavo Halonen on puolestaan ikuistanut pronssiin pukkaajan, joka työntää kuulaa voimakkaasti koko kehollaan.
Liike on esillä myös sähköisen taiteen muodossa. Eino Ruutsalon kineettiset veistokset edustavat 1980-luvun sähköistä taidetta.  Samalle aikakaudelle ajoittuu Paavo Räbinän videoteos miekkailijoista. Ulla-Mari Lindströmin animaatio Koreografia kotona vuodelta 2008 on hauska tanssin kuvaus arkisessa ympäristössä.

Abstraktissa taiteessa liike on keskeinen elementti. Heikki Marilan dynaamiset siveltimenvedot ja Jaakko Rönkön värikkäät seinälle levittäytyvät paperikiehkurat luovat illuusion jatkuvasta liikkeestä.

Kesän aikana järjestämme näyttelyopastuksia sunnuntaisin klo 13. Liikkuvat muodot -näyttelyn opastukset pidetään 9.6., 30.6., 14.7., 28.7., 11.8. ja 25.8.

Kuopion taidemuseo
Kauppakatu 35
70100 Kuopio
ti-su 10-17, ke 10-19
8/5 €, alle 18-v. ilmaiseksi. Veikkauskortilla keskiviikkoisin vapaa pääsy
Museokortti käy myös maksuvälineeksi


______________________________________
Marja Louni
Intendentti/Chief Curator
Kuopion kaupunki / Kuopion taidemuseo / Kuopio Art Museum
Kauppakatu 35, 70100 Kuopio
044 718 2639, marja.louni(at)kuopio.fi
www.kuopiontaidemuseo.fi<http://www.kuopiontaidemuseo.fi>
www.kuopio.fi<http://www.kuopio.fi/>
--------------------------------------------------------
Hyvän elämän pääkaupunki
Terveyttä, elinvoimaa ja arjen rikkautta
--------------------------------------------------------Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta