[Nayttelyposti] Toinen minä - Raimo Utriaisen maalauksia -näyttely Emil Aaltosen museossa Tampereella
Mika Törmä
mika.torma at pyynikinlinna.fi
To 23.toukokuu. 12:16:29 EEST 2019
Näyttely Toinen minä – Raimo Utriaisen maalauksia avautuu 26.5.2019 Emil Aaltosen museossa. Näyttely avoinna 11.8.2019 asti.
Kuvanveistäjä Raimo Utriainen (1927–1994) tunnetaan ennen kaikkea abstrakteista veistoksista, jotka koostuvat suorista, tavallisesti päällekkäin ladotuista ja matemaattisen tarkasti asetetuista metallisäleistä. Säleiden heijastamat valot ja varjot sekä rakenteen ajoittainen läpikuultavuus synnyttävät optisen väreilyn, joka näyttää kumoavan metallin painon ja aineellisuuden. Tuloksena on muodoiltaan levollisia ja miltei aineettomilta vaikuttavia teoksia, jotka reagoivat herkästi ympäristön muutoksiin ja katsojan liikkeisiin. Ne ovat luonnon kaltaisia jäljittelemättä luontoa, sillä ne perustuvat samoihin pinnanalaisiin suhteisiin ja rytmeihin, joista näkyvä todellisuus rakentuu.
Kuvanveistäjä Constantin Brancusin mukaan ”yksinkertaisuus ei ole ennalta määrätty päämäärä taiteessa, mutta siihen päädytään, kun lähestytään asioiden ja ilmiöiden olemusta”. Utriaisen taiteessa pyrkimys olennaiseen näkyy teosten pelkistymisenä ja tiivistymisenä aivan minimalismin rajoille. Kehitykseen vaikutti varmasti myös hänen 1970-luvulla alkanut syventymisensä japanilaiseen estetiikkaan.
Samalla kun Utriaisen veistosten materiaalinen ja ajatuksellinen ankaruus kertovat hänen määrätietoisesta pyrkimyksestään kohti kuvataiteen klassisia arvoja, ne muistuttavat myös kaikesta, minkä hän tämän tavoitteen saavuttaakseen joutui sulkemaan veistostensa ulkopuolelle.
Utriainen debytoi maalarina ennen arkkitehtuurin ja kuvanveiston opintojaan ja palasi maalien pariin uudelleen 1980-luvulla. Värikylläiset ja vahvasti ekspressionistiset maalaukset ovat täydellinen vastakohta veistosten pidättyvyydelle. Ne ovat joskus remakan äänekkäitä, joskus aistillisia tai ironisia. Ne on usein maalattu nopeasti ja spontaanisti, yhdellä istumalla.
Maalaukset ikään kuin päästävät katsojan veistosten luoman ankaran julkisivun taakse ja paljastavat Utriaisen toisen minuuden. Tai ainakin ne muistuttavat siitä, että taiteilija vain harvoin on ihmisenä täysin teostensa kaltainen. Utriaisen pitkäaikainen ystävä ja työtoveri, arkkitehti Juhani Pallasmaa on kuvannut hänen luonteensa vastakohtaisuuksia, pikkutarkkuutta ja suurpiirteisyyttä, keskittymiskykyä ja rauhattomuutta, jotka leimaavat hänen taiteensa kokonaiskuvaa.
Sisäisistä ristiriidoista huolimatta Utriainen oli johdonmukainen modernisti, jonka esikuvien katkeamaton linja kulki Egyptin ja etruskien taiteesta kubistien kautta konstruktivismiin. Myös ekspressionistina hän oli modernisti, jonka maalauksilla on ilmeisiä yhteyksiä abstraktin maalaustaiteen pioneereihin. Wassily Kandinskyn varhaisten improvisaatioiden ohella hän näyttää katsoneen esimerkiksi Frantiçek Kupkan orgaanisia ja musikaalisia värifantasioita.
Utriainen luonnehti maalauksiaan ”päiväkirjoiksi” ja painotti niiden yksityistä, ”terapeuttista” luonnetta. 1980-luvun näyttelyt osoittavat kuitenkin, ettei hän halunnut niiden jäävän työhuoneensa kätköihin. Hän oli innostunut maalaamisen tarjoamasta vapaudesta ja haaveili eräässä vaiheessa jopa veistäjän työkalujensa vaihtamista siveltimiin.
On kiinnostavaa, että suuri osa Utriaisen maalauksista syntyi 1980-luvulla, uuden ekspressiivisen maalaustaiteen vuosikymmenellä. Utriainen oli tuohon aikaan tunnustettu modernistisen kuvanveiston uudistaja ja myös kansainvälisesti tunnettu. Saattaa kuitenkin olla, että postmodernin vuosikymmenen salliva henki houkutteli hänet esittämään toisen, siihen saakka tuntemattoman puolen itsestään. Samalla hän maalauksillaan osoitti olleensa ajan hermolla, vaikka useimmat kyllä huomasivat tämän vasta jälkikäteen.
Timo Valjakka, näyttelyn kuraattori
Lisätietoja:
Mika Törmä, museonjohtaja, mika.torma at pyynikinlinna.fi<mailto:mika.torma at pyynikinlinna.fi>
Timo Valjakka, timo.valjakka at kolumbus.fi<mailto:timo.valjakka at kolumbus.fi>
Raimo Utriaisen Taidesäätiö, www.raimoutriainen.fi<http://www.raimoutriainen.fi>
Emil Aaltosen museo, Pyynikinlinna
Mariankatu 40, 33200 Tampere
p. 03 – 212 4551
www.pyynikinlinna.fi<http://www.pyynikinlinna.fi>
pyynikinlinna at pyynikinlinna.fi<mailto:pyynikinlinna at pyynikinlinna.fi>
Avoinna keskiviikkoisin 12-18, torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin 12-16, muina aikoina ryhmille sopimuksen mukaan
Pääsymaksu 3€ / 2€, Museokortti
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta