[Nayttelyposti] TALK II rohkaisee pohtimaan ihmisoikeuksia

Jaana af Hällström Jaana.af.Hallstrom at hdl.fi
Ke 27.Maalis. 15:32:52 EET 2019


Helsingin Diakonissalaitoksen korttelissa on esillä 29.3.-26.4.2019 Barbara Savolaisen näyttely TALK II. Sen taiteilija toivoo jatkavan töidensä yhteydessä aiemmin alkanutta keskustelua paperittomien tilanteesta.

-En kerta kaikkiaan voinut hyväksyä, miten näitä ihmisiä Suomessa kohdellaan ja poljetaan heidän ihmisoikeuksiaan, kuvaa taiteilija ja toimittaja Barbara Savolainen tilannetta, jossa alkoi syntyä ensin teoksia ja sitten kokonainen näyttely paperittomista, TALK. Se kertoo heistä, jotka ovat jääneet kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen maahamme paperittomaksi.

Savolainen tapasi turvapaikanhakijoita toimittajan työssään jo ennen vuotta 2015, jolloin heitä saapui Suomeen yli 30 000.
- Näiden tapaamisen jälkeen tein pikaluonnoksen tapaamistani ihmisistä. Työt olivat usein mustavalkoisia, sitten mukaan tulivat myös värit. Töihini reagoitiin hyvin voimakkaasti ja päätin jatkaa niiden tekemistä. Ryhdyin myös organisoimaan keskustelutilaisuuksia. Niitä on ollut kirjastoissa ja muutamassa kirkossa.

Ihmisoikeudet koskevat meitä kaikkia

TALK oli alkuvuoden esillä eduskunnan kirjastossa. Näyttelyn yhteydessä syntyi, kuten taiteilija toivoikin, keskusteluja paperittomien tämän hetken tilanteesta. Keskustelut olivat hänen mielestään hyviä, ja myös kriittisiä. Savolainen kehottaa kaikkia keskustelemaan paperittomuudesta, sillä kaikkein vaarallisinta on, jos asioista ei puhuta. Ihmisoikeudet koskevat meitä kaikkia, emme voi sulkea silmiämme ja käpertyä omaan arkeemme. Haluan, että ihmiset ymmärtävät mitä on tapahtumassa koko Euroopassa. Siksi puhukaa!

Humanitäärinen oleskelulupa on palautettava

Näyttely on Diakonissalaitoksella toimialajohtaja Marja Pentikäisen aloitteellisuuden johdosta. Tapaaminen taiteilija Barbara Savolaisen kanssa eduskunnassa johti toimintaan ja ajatukseen saada TALK myös Alppikadulle.
-Paperittomien määrä Suomessa on kasvanut sen jälkeen kun humanitaarinen oleskelulupa poistettiin keväällä 2016.  Barbara Savolainen  pyrkii TALK - näyttelyllään juuri samaan kuin Diakonissalaitos; paperittomien tilanteesta tulee puhua ja löytää ratkaisu.

Helsingin Diakonissalaitoksen mielestä Suomella on varaa ja osaamista tehdä vastuullista maahanmuuttopolitiikkaa. Se luo toivoa ja kannustaa toimeliaisuuteen. Diakonissalaitos haluaa palauttaa humanitaarisen oleskeluluvan.

TALK II on esillä Suomen Diakoniaopiston aulassa 29.3.-26.4.2019. Diakoniaopisto sijaitsee Diakonissalaitoksen Alppikadun korttelissa, Alppikatu 2. Avoinna ma-pe klo 7.30-17.30. Vapaa pääsy!


Jaana af Hällström
Intendentti, viestinnän asiantuntija
jaana.af.hallstrom at hdl.fi
+358 40 4853545

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr
Alppikatu 2, 00530 Helsinki
www.hdl.fi<http://www.hdl.fi/>
www.facebook.com/diakonissalaitos<http://www.facebook.com/diakonissalaitos>
www.facebook.com/HDLmuseo<http://www.facebook.com/HDLmuseo>

Rohkeasti ihmisarvon puolestaLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta