[Nayttelyposti] XXIV Mäntän kuvataideviikot avautuu. Näyttely tutkii Ihmisen aikakautta.

Tiedottaja Mäntän kuvataideviikot tiedottaja at kuvataideviikot.fi
Ke 12.Kesä. 16:42:37 EEST 2019


Ihmisen aika tarjoaa raikkaita näkökulmia maailman tilasta.
Mäntän kuvataideviikot on koonnut taas yhteen maamme nykytaiteen eturivin tekijöitä. Kuvataideviikot avautuu yleisölle 16.6. Näyttelyn teemana on "Ihmisen aika" ja mukana on 55 taiteilijaa/taiteilijaryhmää. Monet kuraattori Marja Helanderin kutsumista taiteilijoista pohtivat töissään ilmastokriisiä sekä laajemminkin vastuutamme maailman tilasta.

BIOTAIDETTA & KIERRÄTYSMATERIAALEJA

Kesän 2019 taiteilijat tuovat monin tavoin esiin näkemyksensä antroposeenista eli ihmisen aikakaudesta. Joukossa on esimerkiksi biotaiteen tekijöitä, jotka yhdistävät töihinsä luonnontieteitä ja bioteknologiaa. Teoksia tehdään esimerkiksi bakteerien ja hiivojen avulla. Biotaidetta näyttelyssä edustavat muun muassa Teuri Haarla, Anu Osva ja Johanna Rotko. Osa Kuvataideviikkojen teoksista, kuten Paavo Paunun 8-metrinen veistos Normaalien maihinnousu on rakennettu kierrätetyistä tai arjessa ylijääneistä materiaaleista. Sari Koski-Vähälä käyttää teoksissaan esimerkiksi käytettyjä purukumeja ja hiuksia.

SAAMENMAAN AKTIVISTEJA & NUORTA SUKUPOLVEA

Huoli haavoittuvasta luonnosta taas näkyy runsaslukuisten pohjoisen taiteilijoiden teoksissa. Kaivokset, tekoaltaat, kalastusoikeudet ja Lapin rautatiesuunnitelma puhuttavat. Näyttelyn saamelaiset taiteilijat ovatkin usein samalla aktivisteja, jotka ottavat kantaa uhanalaisen kulttuurinsa ja Saamenmaan luonnon puolesta. Näyttelyssä mukana olevia saamelaistaiteilijoita ovat mm. Outi Pieski, Matti Aikio ja Sunna Kitti.

Mukana on myös tunnettuja nuoria nykytaiteilijoita kuten vuoden 2018 nuori taiteilija J.A. Juvani sekä Iiu Susiraja, jonka valokuvia nähdään nyt Mäntässä ensimmäistä kertaa. Mukana on myös Ars Fennica-ehdokkaana ollut taidemaalari Camilla Vuorenmaa. Mukana on myös uuden sukupolven kuvanveistäjien kärkeen kuuluvan Berit Talpsepp-Jaanisoon teoksia. 

Täydellisen listan vuoden 2019 taiteilijoista esittelyineen löydät kotisivuiltamme: www.kuvataideviikot.fi/taiteilijat-2019.htm [http://www.kuvataideviikot.fi/taiteilijat-2019.htm]

KÄYTÖSSÄ NYKYTAITEEN LAAJAT MAHDOLLISUUDET

XXIV Mäntän kuvataideviikkojen näyttely luotaa perusteellisesti nykytaiteen moninaisia ilmaisumahdollisuuksia. Mukana on maalauksia, installaatioita, veistoksia, videoinstallaatioita, taidegrafiikkaa, seinämaalauksia, performanssia, ympäristötaidetta, lasitaidetta, valotaidetta, taideaktivismia, mediataidetta, valokuvaa, sarjakuvaa...

KUVATAIDEVIIKOT XTRA

Uudistunut oheisohjelmisto Kuvataideviikot XTRA syventää tapahtumillaan näyttelyn teemoja. XTRA:n tapahtumatarjonnasta löytyy esimerkiksi Ilmastoahdistusklubi, performansseja sekä erikoisopastuksia, jolloin Pekilon näyttelyyn pääsee tutustumaan vaikkapa näyttelijä Kati Outisen tai feministivaikuttaja Saara Särmän opastamana.

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely, joka on palkittu muun muassa Suomi-palkinnolla. XXIV Mäntän kuvataideviikkojen näyttely on avoinna 16.6. – 1.9.2019. 

LISÄTIETOA

www.kuvataideviikot.fi [http://www.kuvataideviikot.fi]  
www.instagram.com/kuvataideviikot [http://www.instagram.com/kuvataideviikot]
www.facebook.com/kuvataideviikot [http://www.facebook.com/kuvataideviikot]  
www.twitter.com/Kuvataideviikot [http://www.twitter.com/Kuvataideviikot


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta