[Nayttelyposti] Taiteilija Jani Leinosen näyttely avaa Mikkelin taidemuseon uudet tilat

Hyvönen Paula Paula.Hyvonen at mikkeli.fi
Ke 12.Kesä. 15:27:53 EEST 2019


Tiedote

Mannerheim-muistomerkin uusi suunnittelukilpailu
Jani Leinonen
Mikkelin taidemuseo 8.6. - 8.9.2019

Mikkelin taidemuseon näyttelytoiminta on saatu käyntiin väliaikaisissa tiloissa, ydinkeskustassa sijaitsevassa kauppakeskus Akselin 2. kerroksessa. Uudet tilat avautuivat lauantaina 8.6. yleisölle.Ensimmäisenä näyttelynä on taiteilija Jani Leinosen Mannerheim-muistomerkin uusi suunnittelukilpailu. Näyttely on herättänyt kaupungissa kohua etukäteen jo ennen avajaisia.

Leinonen on rakentanut näyttelytilaan fiktiivisen veistoskilpailun pienoismalleja, jotka ovat ehdotuksia Mikkelin Hallitustorilla sijaitsevan Päämaja-veistoksen (Kalervo Kallio 1967) korvaajiksi. Leinonen on itse toiminut kuvitteellisen muistomerkkitoimikunnan puheenjohtajana ja valinnut esille kolme finalistia, joista näyttelyn yleisö saa äänestää suosikkiteoksensa. Näyttelyn päätyttyä, 8.9. julkistetaan muistomerkkikilpailun ehdokkaista voittaja.Taiteilija on rakentanut teoksillaan ja niihin liittyvillä teksteillä tilan, jossa kävijät  voivat pohtia omia, ehkä tukahdutettujakin, tunteitaan Mannerheimia kohtaan. Taiteilijan mukaan viha

on hyväksyttyä, mutta on tärkeää pohtia, miksi joku asia herättää vihan tunteita. Leinonen kertoo luoneensa taidemuseoon tilan, jossa näitä tunteita voi turvallisesti tarkastella.

Näyttelyn teosten kautta pohditaan pikemminkin Mannerheim-myyttiä kuin itse henkilöä. Taiteilija tutki Mannerheimin historiaa, mikä herätti pohtimaan, miksi hänestä on rakennettu vuosien saatossa tietynlainen myyttinen kuva, joita julkiset taideteokset hänestä toisintavat. Entäpä jos Mannerheim esitettäisiinkin toisin.


Mannerheim-veistosehdotusten lisäksi näyttelyssä on esillä teos, jossa yhdistyy amerikkalaisen pikaruokaketjun tunnus ja kristillinen symboli. Teos, joka on saanut aikaan kohua maailmalla.
Nähtäväksi jää, kumpi vie voiton Mikkelin näyttelyssä - Mannerheim vai McJesus.Mikkelin taidemuseon uudet yhteystiedot ovat:
Maaherrankatu 18 - 20, 50100 Mikkeli, kauppakeskus Akseli 2. krs
Puh. 040 129 5090Näyttelyterveisin,


Paula Hyvönen
Amanuenssi / Curator
Mikkelin taidemuseo / Mikkeli Art Museum
Maaherrankatu 18 - 20
Kauppakeskus Akseli, 2. krs
FI-50100 Mikkeli
Tel. +358 (0) 40 129 4957
paula.hyvonen(at)mikkeli.fi
www.mikkeli.fi/museotLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta