[Nayttelyposti] Toisaalla-näyttely Rauman taidemuseossa

Ranta Petra Petra.Ranta at rauma.fi
To 7.Helmi. 13:12:30 EET 2019


TOISAALLA

- Tapio Haapala, Mollu Heino, Arja-Riitta Ihalainen, Kirsi Jaakkola ja Samu Raatikainen
Rauman taidemuseo 16.2. - 12.5.2019

?


Taiteen tekeminen on aina hapuilua uuden ja tuntemattoman edessä. Jonkin erilaisen tavoitteleminen luo taiteen tekemiseen jännitteen, jolloin ilmaisun tavoitteet, kyseenalaistaminen ja materiaalisuus tasapainottelevat. Toisaalla-näyttely venyttää maalauksen rajoja ja esittelee erilaisia tunnetiloja. Maalatut pinnat sulkevat sisäänsä muodon, ne lomittuvat, nousevat pintaan, avaavat taustan avaruutta tai kertovat tarinaa. Viiden taiteilijan tuoreet teokset kertovat tilanteista ja maailmoista, jotka ovat jossain muualla, toisaalla.



Tapio Haapala hallitsee muodon. Tässä näyttelyssä Haapalan teosten mittakaavat kaatavat totutun ja tilan suhde teosten ideaan poimii katsojan mukaan miettimään, voisiko tällaista olla jossain toisaalla. Mollu Heinon maalausten pimeys piirtää dystooppisia näkyjä samalla kun yölliset kuutamot lainaavat romantiikan jylhistä tunnelmista. Kirsi Jaakkolan värit rullaavat toistensa sisään ja alle. Kirkkaat perusvärit ja murretut varjot luovat tasoja, jotka tarjoavat katsojalle leikin, mahdollisuuden osallistua sommitteluun ja maalauksen rakenteen pohdiskeluun. Arja-Riitta Ihalainen kokoaa pelot ja toiveet tummien telttamajojensa suojaan. Samu Raatikaisen monumentaaliset, materiaalisia kokeiluja tarjoavat suuret maalaukset ovat pohjimmiltaan kollaaseja luonnosta, poikkileikkauksia kartoittamattomasta.



Taidemaalariliitto viettää 90-vuotisjuhlaansa tänä vuonna. Toisaalla-näyttelyn taiteilijat sijoittavat itsensä maalaustaiteen historian jatkumoon luontevasti, mutta haikailematta menneisyyteen. Heitä yhdistää länsisuomalaisuus ja omien teemojen sinnikäs tutkiminen. Maalaus tarkoittaa heille paljon muutakin kuin väriainetta pingotetulla kankaalla. Tässä näyttelyssä maalaus on tehty alumiiniteipistä, se pyörii lattialla, menee läpi seinän ja tulee yli kehyksistään. Se yltää pimeästä kerroksellisiin väreihin ja muotoon.



Kuvataiteilija Mollu Heinon yleisöopastus sunnuntaina 31.3.2019 klo 12.00.
Opastus kuuluu pääsylipun hintaan.


raumantaidemuseo.fi


Rauman taidemuseo
Kuninkaankatu 37, Rauma

avoinna ti-pe 12-17, la-su 11-16
taidemuseo at rauma.fi



Lisätietoja:

Projektiasiantuntija Petra Ranta
petra.ranta at rauma.fi
p. 0440 224157








Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta