[Nayttelyposti] MIKKELIN TAIDEMUSEON VAIHTUVAT NÄYTTELYT VUONNA 2020

Pesari Riina Riina.Pesari at mikkeli.fi
To 12.Joulu. 16:03:55 EET 2019


MIKKELIN TAIDEMUSEON VAIHTUVAT NÄYTTELYT VUONNA 2020

21.2. – 10.5. VUOSTÁ! VASTAAN! ja HÄIRIKÖT-PÄÄMAJA
2010-luvulla on nähty täysin uudenlasia puheenvuoroja keskustelussa saamelaisten asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa. Taide ja aktivismi ovat löytäneet uudenlaisia tapoja lomittua keskenään ja tämä näkyy esimerkiksi taiteilija-aktivistiryhmä Suohpanterrorin tuotannossa. Popkulttuuria, propagandakuvastoa ja mainosten muotokieltä yhdistelevistä teoksistaan tunnettu ryhmä on osaltaan raivannut tilaa saamelaisten äänelle. Mikkelin taidemuseossa helmikuussa 2020 aukeavassa näyttelyssä esitellään Suohpanterrorin tuotantoa ja samalla yleisön nähtäville tuodaan myös muuta taidetta ja aktivismia Saamenmaalta. Näyttelyssä toisensa kohtaavat propagandajulisteet, installaatiot, valokuvavedokset sekä videot. Näyttelyn kuraattorina on Häiriköt-päämajan pääjohtaja Jari Tamminen. Kuraattori tai taiteilijat kieltäytyvät määrittelemästä sitä, missä taide loppuu ja aktivismi alkaa, eikä yleisöäkään kannusteta tarrautumaan perinteisiin raja-aitoihin. Ainoat (konkreettiset) raja-aidat näyttelyssä löytyvät installaatiossa, joka rekonstruoi syksyllä 2018 ympäri Saamenmaata nähdyt performatiiviset aktiot.


13.6. – 4.10. MIKKELIN 12. KUVITUSTRIENNALE
Mikkelin 12. kuvitustriennale esittelee suomalaisen kuvittajien parhaita teoksia ja nykykuvituksen jatkuvasti muuttuvaa ja laajenevaa kenttää. Triennale toteutetaan perinteiseen tapaan kilpailuna, jossa kuvitusten aihe, toteutustapa ja -tekniikka on vapaa. Työt Grafia ry:n ja Kuvittajat ry:n kanssa yhteistyössä järjestettävään näyttelyyn valitsee viisihenkinen jury, jonka kuvittajajäsenet ovat Nina Grönlund, Antti Kyrö, Mervi Lindman ja Marion Robinson. Näyttelyn ulkomainen vieras on ruotsalainen kuvittaja ja graafikko Erica Jacobson, joka asuu ja työskentelee Tukholmassa. Jacobsonin laajaan tuotantoon kuuluu muun muassa kirjan- ja lehtikuvituksia, kirjankansia, liikkuvaa kuvitusta, teatterijulisteita, mainoskuvituksia ja tv-grafiikkaa. Kuvitustriennalen visuaalisen ilmeen suunnittelija on graafikko Sofia Pusa.


16.10. 2020 – 14.2. 2021 ALINA SINIVAARA
Suomalaiset ovat tunnetusti jääkiekkokansaa ja jalkapallon maajoukkueen päästyä EM-kisoihin myös jalkapallokansaa. Mutta miten nämä hektiset urheilulajit taipuvat kuvataiteen kielelle? Jalkapallo ja jääkiekko ovat lähtökohtina taidemaalari Alina Sinivaaran maalauksissa. Taiteilija on useamman vuoden ajan tarkastellut teoksissaan näitä maskuliiniseen maailmaan sijoittuvia urheilulajeja. Idea on lähtöisin läheltä, oman perheen harrastuksista. Silti taiteilija on todennut näiden maailmojen olevan itselleen vierasta. Maalauksissa Sinivaara tarkastelee jalkapallon ja jääkiekon maailmaa runsaiden väripintojen ja dynaamisten siveltimenvetojen kautta. Teoksissa pelien tunnelmat ja hetket siirtyvät kankaille muodon, rytmin ja värien keinoin.

Lisätietoja: Amanuenssi Paula Hyvönen, puh. 040 129 4957, paula.hyvonen(at)mikkeli.fi

________________________________
Mikkelin taidemuseo, Maaherrankatu 18–20, 50100 Mikkeli, kauppakeskus Akseli, 2. krs
Puhelin 040 129 5090, museot(at)mikkeli.fi, etunimi.sukunimi(at)mikkeli.fi, www.mikkeli.fi/museot<http://www.mikkeli.fi/museot>.
Avoinna kesäkaudella (touko-syyskuu) ti 10 – 17, ke 12 – 19, to – su 10 - 17, ma suljettu.
Talvikaudella (loka-huhtikuu) ke 12–19, to–su 10 -17, ma–ti suljettu. Talvikaudella kuukauden ensimmäinen perjantai vapaa pääsy.
Ryhmävierailut arkisin klo 8-16, puh 040 129 5090. Varaukset museon toimistosta.
Pääsymaksu aikuiset 6 €, opiskelijat 3 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Taidemuseossa käy myös valtakunnallinen Museokortti.
Taidemuseon löydät myös Facebookista ja Mikkelin kaupungin museot Instagramista.Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta