[Nayttelyposti] Valokuvataiteen museon syysnäyttelyt tarjoavat arjen magiikkaa
Jaakko Laasanen
jaakko.laasanen at fmp.fi
To 29.Elo. 10:09:15 EEST 2019
NELJÄ UUTTA NÄYTTELYÄ VALOKUVATAITEEN MUSEOSSA
13.9.2019–5.1.2020
Tiedotustilaisuus torstaina 12.9.2019 kello 11–12.
Suomen valokuvataiteen museon syysnäyttelyt tarjoavat kuvajournalismia tien päältä, taidevalokuvan kentälle heitetyn haasteen sekä nuoren instagrammaajan muotikuvia. Näyttelyiden vanhimman ja nuorimman valokuvaajan, Caj Bremerin ja Lotta Sulinin ikäero on 73 vuotta.
Suuressa näyttelytilassa on esillä kahden vahvan kuvajournalistin, Caj Bremerin ja Sakari Piipon näyttelyt. Museo muistaa helmikuussa 90 vuotta täyttänyttä Caj Bremeriä museon kokoelmista kootulla 1970-luvun klassikkonäyttelyllä Suomalainen arkipäivä. Sakari Piipon dokumentaarinen trilogia Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä katsoo läheltä, mutta lempein silmin politiikan kuivakkaa arkipuurtamista.
Bremerin ja Piipon kuvat sukeltavat tavallisuuden ulottuvuuksiin, ja antavat arjen yllättää kiinnostavuudellaan. Näyttelyitä yhdistävät myös tekijöidensä kuvausretket ympäri Suomea. Piipon kuvat suomalaisesta politiikasta ovat edellisen neljän vuoden ajalta, kun taas Bremerin arkisen elämän kuvat ovat lähes 50 vuoden takaa.
Projekti-tilassa esillä olevassa Yhden kuvan manifestissa valokuvataiteilijat Marja Pirilä, Harri Pälviranta, Maija Annikki Savolainen ja Maija Tammi haastavat sekä omaa taiteellista työskentelyään että valokuva-alan käytäntöjä. Kuinka paljon voi kertoa yhdellä kuvalla?
Museon kokoelmia esittelevässä Kuvakulma-näyttelytilassa nähdään 17-vuotiaan Instagram-kuvaaja Lotta Sulinin näyttely Lottaland. Mielikuvituksellisia muotikuvia tuottava Sulin myös suunnittelee ja ompelee malliensa asut usein itse.
CAJ BREMER: SUOMALAINEN ARKIPÄIVÄ
13.9.2019–5.1.2020
Suomen valokuvataiteen museo juhlistaa 90 vuotta helmikuussa täyttänyttä Caj Bremeriä (s. 1929), suomalaisen reportaasikuvauksen uudistajaa ja edelläkävijää. Näyttely tuo esille Bremerin klassikkokuvasarjan Suomalainen arkipäivä (1971), joka syntyi, kun Bremer irrottautui päivätyöstään lehtikuvaajana ja lähti kiertämään kotimaata Suomen Kulttuurirahaston apurahan turvin. Valokuvaajan matka ulottui etelärannikon Sköldvikistä aina Lapin Muonioon.
Kuvausmatkoillaan Bremer halusi kuvata ihmisiä näiden omassa elinympäristössä. Kuvien taustalla avautuu kaupungistuva Suomi ja modernin maailman tieltä väistyvä maalaismaisema. 1970-luku oli valveutuneen reportaasikuvauksen vuosikymmen. Myös Bremer kohdisti kameransa epäkohtiin, kuten luonnon hyväksikäyttöön ja tuhoamiseen.
Kaikki näyttelyn teokset ovat Caj Bremerin itse vedostamia sävykkäitä hopeagelatiinivedoksia vuodelta 1972 ja kuuluvat Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin. Suomalainen arkipäivä oli esillä ensimmäisen kerran Porvoon taidehallissa vuonna 1972, ja kiersi sen jälkeen laajalti Suomea ja ulkomaita. Alkuperäistä ripustusta mukaillen näyttelyyn kuuluvat myös Bremerin ja tämän Viikkosanomien kollegan Ulla-Maija Kivikurun tekstit.
SAKARI PIIPPO: ERÄITÄ HUOMIOITA SUOMEN POLIITTISESTA JÄRJESTELMÄSTÄ
13.9.2019–5.1.2020
Valokuvaaja Sakari Piipon (s. 1981) näyttely Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä (2015–2019) näyttää suomalaisen politiikan koko kuvan: vallan huipun, demokratian divarisarjan sekä nuhjuiset, mutta arvokkaat äänestyskopit. Piippo on neljän vuoden aikana kiertänyt kaikki Suomen maakunnat rakentaessaan dokumentaarista trilogiaansa, jonka osat ovat Valtioneuvosto, Kunnanvaltuusto ja Vaalit.
Kuvissaan Piippo tekee suomalaista politiikkaa läpinäkyväksi ja osoittaa, että poliitikkoja voi kuvata monin eri tavoin. Valtioneuvosto-sarjan kuvat olivat otsikoissa jo vuonna 2016, kun valtioneuvoston kanslia halusi estää Piippoa julkaisemasta materiaalia, jonka hän oli kuvannut työskennellessään valtioneuvoston valokuvaajan sijaisena 2015. Kanslian mukaan Piipon kuvat esittivät uuden hallituksen ministereitä epäasiallisesti.
Kun politiikka näyttäytyy otsikoissa usein vaalivoittojen, kärkipoliitikkojen välisten valtapelien ja kansaa kohisuttavien päätösten muodossa, kuvaa Piippo politiikan kuivakkaa arkipuurtamista: ryppyyn istuttuja puvuntakkeja, pitkiksi venyviä valtuustokokouksia sekä ostosreissun yhteydessä suoritettua pientä mutta arvokasta rituaalia, äänestämistä.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Sakari Piipon ensimmäinen valokuvakirja Eräitä huomioita Suomen poliittisesta järjestelmästä. Kirjan kustantaa Kosmos.
Näyttelyä ovat tukeneet Patricia Seppälän säätiö, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö sekä Suomen Kulttuurirahasto.
YHDEN KUVAN MANIFESTI
Marja Pirilä, Harri Pälviranta, Maija Annikki Savolainen ja Maija Tammi.
13.9.–17.11.2019
Yhden kuvan manifestissa valokuvataiteilijat Marja Pirilä (s. 1957), Harri Pälviranta (s. 1971), Maija Annikki Savolainen (s. 1980) ja Maija Tammi (s. 1985) haastavat sekä omaa tapaansa tehdä taidetta että valokuva-alan käytäntöjä. Näyttelyssä kukin taiteilija asettaa esille yhden itsenäisen kuvallisen teoksen, jota eivät tue laajat tekstit eivätkä rinnakkaiset teokset samalta tekijältä. Tavoitteena on kutsua pysähtymään yhden kuvan äärelle katsomaan hitaasti.
Näyttely on kuvallinen kommentti nykyvalokuvataiteen käytäntöihin. Yhden kuvan manifesti painottaa sarjallisuutta juhlivassa ajassa yhden kuvan merkityksellisyyttä. Manifestin tarkoituksena on myös herättää pohtimaan sitä, säätelevätkö kilpailujen, festivaalien ja apurahahakujen parametrit valokuvateosten muotoa ja olemassaoloa.
Näyttely on esillä museon Prosessi-tilassa.
LOTTA SULIN: LOTTALAND
13.9.2019–5.1.2020
Suomen valokuvataiteen museo sekä esittää että tallentaa valokuvauksen nykykulttuuria, joka on pääosin digitaalista ja kuvataan verkkoon. Vuoden 2018 Insta_Suomi -kokoelmakeräyksessä yleisövihje nosti museon tietoisuuteen Lotta Sulinin (s. 2002) muotikuvat. ”Sulin valikoitui mukaan keräykseen, koska hän edusti nuorta instakäyttäjää, jolle Instagram on ensisijainen alusta. Sulin valittiin mukaan myös siitä syystä, että hän suhtautui kuvaamiseen kunnianhimoisesti”, Valokuvataiteen museon kokoelmaintendentti Anni Wallenius kertoo.
Sulin rakentaa kuvansa alusta asti itse aina kuvamaailman ideoinnista, mallien asujen suunnittelusta ja ompelusta mallien ohjaamiseen. Hän julkaisee kuvia Instragram-tilillään @Lottabylotta. Sulinin kuvia on julkaistu myös Korean Voguen verkkosivuilla sekä Yhteishyvä-lehdessä.
”Muotikuvilla voin luoda kokonaisuuksia, jotka muodostavat aivan uudenlaisia ulottuvuuksia. Kuvattavilleni haluan antaa voimauttavan tunteen uskaltaa ja uskon eläytyä siihen rooliin ja mielikuvitusmaailmaan mitä me ollaan luomassa. Näyttelyni nimi Lottaland viittaa omaan maailmaani”, Lotta Sulin sanoo.
Näyttely on esillä museon kokoelmia esittelevässä Kuvakulmassa. Valokuvataiteen museon kokoelmissa on yhteensä 39 Lotta Sulinin kuvaa.
NÄYTTELYIDEN TIEDOTUSTILAISUUS
Tiedotustilaisuus torstaina 12.9.2019 kello 11–12.
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
Näyttelyiden taiteilijat ovat paikalla haastatteluita varten.
ILMOITTAUTUMISET PRESSITILAISUUTEEN, HAASTATTELUPYYNNÖT JA LISÄTIEDOT:
Jaakko Laasanen, viestintäasiantuntija, Suomen valokuvataiteen museo
jaakko.laasanen at fmp.fi
040 6800 307
Näyttelyn avajaiset torstaina 12.9.2019 kello 18–20. Vapaa pääsy.
KUVIA MEDIAKÄYTTÖÖN:
bit.ly/svm_syksy2019
Suomen valokuvataiteen museon syysnäyttelyt
13.9.2019–5.1.2020
Suomen valokuvataiteen museo, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G, Helsinki
ti–su 11–18, ke 11–20, ma suljettu
liput 10/5 euroa, Museokortilla ja alle 18-vuotiaille vapaa pääsy
https://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/tulevat
Suomen valokuvataiteen museo on Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitseva valokuvan erikoismuseo, joka esittää näyttelyissään kotimaista ja kansainvälistä nykyvalokuvausta sekä tuo esille valokuvan monimuotoista historiaa.
--
Jaakko Laasanen
Viestintäasiantuntija / Communications Specialist
Suomen valokuvataiteen museo
The Finnish Museum of Photography
Kaapelitehdas / Cable Factory
Tallberginkatu 1 G
00180 Helsinki, Finland
+358 40 6800 307
jaakko.laasanen at fmp.fi
www.valokuvataiteenmuseo.fi
Postiosoite / Post address
Tallberginkatu 1 C 85
00180 Helsinki, Finland
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta