[Nayttelyposti] Muoto ja kuva - Tulkintoja Satakunnasta 30.10.2018-13.1.2019 Emil Cedercreutzin museossa

Satu Tenhonen Satu.Tenhonen at harjavalta.fi
Pe 26.Marras. 13:07:26 EEST 2018


MUOTO JA KUVA - TULKINTOJA SATAKUNNASTA
30.10.2018-13.1.2019 Emil Cedercreutzin museossa 

Tiistaina 30.10.2018 Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa yleisölle avautuu talvikauden näyttely Muoto ja kuva - Tulkintoja Satakunnasta. Näyttely tuo yleisön nähtäville monipuolisen kokonaisuuden satakuntalaista taidetta Emil Cedercreutzin museon kokoelmista. Näyttely on avoinna yleisölle ajalla 30.10.2018-13.1.2019. 

Emil Cedercreutzin museon monipuolisiin kokoelmiin kuuluu myös satakuntalaisen taiteen kokoelma. Se on syntynyt viime vuosikymmenten aikana museon saamista lahjoituksista ja karttunut viime vuosiin saakka. Muoto ja kuva - Tulkintoja Satakunnasta -näyttely on museon tuottama kokonaisuus, joka on koostettu tästä kokoelmasta. Suurin osa näyttelyn teoksista ovat joko satakuntalaisen tai Satakunnassa vaikuttaneen taiteilijan tekemiä, tai niiden aihe liittyy Satakuntaan. 

Nyt avautuva talvinäyttely on syntynyt muodon ja kuvan kohtaamisesta teoksessa, sekä teoksen ja sen tulkintojen keskinäisestä keskustelusta. Työt sisältävät elämän kuvauksia ja hetkittäisiä kohtaamisia, joissa esillä on kuvattavan kohteen arki osana ympäristöä. Samalla esille tulevat myös sodanjälkeisen maailman mielenmaisema ja tunnelma. Näyttelyyn valituissa teoksissa elämän taustaksi levittäytyvät satakuntalaisen maiseman suuret konkreettiset muodot, maatalous, teollisuus ja keskellä virtaava joki. Tavallisen arjen miljöön, maaseudun, kaupunkien, teollisuuden, puistojen ja kotien muodot antavat taustan niissä olevalle elämälle. 

Konkreettisten tilan muotojen lisäksi olennaista teoksissa ovat myös modernismille ominaiset muodot. Teoksissa näkyy, miten taiteilijat ovat työstäneet muodon ja asetelman kautta teostensa aiheita eri vuosikymmeninä. Näyttelyyn valitut työt ajoittuvat 1930-luvulta 1980-luvulle. Niissä näkyy ilmaisutavan muuttuminen eri vuosikymmeninä nykypäivää kohti tultaessa. 

Esille näyttelyyn tulee yhteensä 35 teosta 17:ltä taiteilijalta. Taiteilijat ovat Pertti Ala-Outinen, Aarne Elomaa, Henry Helinkö, Tuula Juti, Anja Karkku-Hohti, Ensio Lamberg, Into Linturi, Jussi Pohjonen, Unto Pusa, Olli-Pekka Riihikoski, Sulo Salmi, Tauno Söderberg, Pekka Solin, Veikko Takala ja Immo Tuominen. Lisäksi näyttelyyn on sisällytetty myös yksi museon hiljattain hankkima Emil Cedercreutzin akvarellimaalaus ja yksi teos tuntemattomaksi jääneeltä taiteilijalta. Näyttelyn teoksista suurin osa on öljyvärimaalauksia, mutta niiden lisäksi mukana on myös yksittäisiä kollaaseja ja piirroksia.  

Näyttely on avoinna Emil Cedercreutzin museossa 13.1.2019 saakka. Tervetuloa!

Lisätiedot ja lehdistökuvat: 
Museoamanuenssi, tiedottaja Satu Tenhonen, Emil Cedercreutzin museo, puh. 044 432 5350, satu.tenhonen at harjavalta.fi.

---- 

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta