[Nayttelyposti] Rauman taidemuseon syksyn näyttelyt 6.10.2018 - 27.1.2019

Pauliina Kokkonen pauliina.kokkonen at raumantaidemuseo.fi
Ti 16.Marras. 11:04:01 EEST 2018


KRRR
Ulla Karsikas, Hannele Rosenbröijer, Petri Rummukainen, Heli Ryhänen
Rauman taidemuseon alakerta

Ryhmän taiteilijoita yhdistää Kankaanpään taidekoulu, nykyinen SAMK kuvataide Kankaanpää, jossa he toimivat opettajina. Näyttelyssä on esillä maalauksia Ulla Karsikkaalta, Hannele Rosenbröijeriltä ja Petri Rummukaiselta sekä installaatioita Heli Ryhäseltä.

Ulla Karsikas maalaa metalliväreillä, jotka heijastavat valoa ja muuttuvat valaistuksen mukaan. Väriaine muodostaa maalauksen pinnalle rakenteita, joissa katse vaeltaa kuin luonnon näkymissä. Metallin kiilto ei ole vain teollinen ilmiö. Luonnossa on järvien ja merien hopeisuutta, kalojen kultaisuutta, taivaanrannan monimutkaisia väriyhdistelmiä, hopeapajuja, koppakuoriaisia ja tietenkin hopeinen kuu.

Hannele Rosenbröijerin teokset käsittelevät todellisuuden hahmottamista ja kehollisuutta. Teoksissa rinnakkaiset todellisuudet kohtaavat. Arkisen kaupunkiympäristön kiireen näyttää pysäyttävän alastomien hahmojen dramaattiset ryhmät. Rosenbröijerin kuvissa urbaanit maisemat ja digitaaliset maailmat, meidän todellisuutemme, on muuttuva ja moniulotteinen, mutta keho kantaa elämän ja kuoleman kiertokulusta nousevaa pysyvyyttä ja pyhyyttä. Ilmestyksenomaisissa kuvissa maailmojen välinen raja on häilyvä ja todellisuus hahmottuu vasta katsojan mielessä.

Petri Rummukaisen taiteilijanura alkoi omaperäisellä Suomi-pop-taiteella 1990-luvulla. Sen jälkeen hän on suosinut abstraktia ilmaisua, jossa väri ja pelkistetty maalaustapa on ollut pääroolissa. Nyt Rummukainen on mielenkiintoisessa vaiheessa palaamassa figuratiiviseen pop-surrealismiin, kohti figuureja, joissa yhdistyy unenomainen ja todellinen kokemuksellinen ympäristö

Heli Ryhäsen kiinnostuksen kohteena on kuvailla aiheita, jotka liittyvät ihmisyyteen: elämäntilanteet, ongelmanratkaisukyky tai kyvyttömyys, suhtautuminen toisiin ihmisiin, suhtautuminen omaan itseen, muihin lajeihin. Ja siinä rinnalla kehon kieli, sanaton viestintä, alitajunta. Näyttelyn tulevissa teoksissa ihmisyys on sekä läsnä että poissa. Kasvit, hiiret ja ihmiset lomittuvat. Teokset linkittyvät elämän hetkellisyyteen ja luonnon kiertokulkuun. Häviävä ruumis ruokkii elollista elämää, joka vuorollaan kuihtuu synnyttäen taas uutta.

Jalmari Karhulan Rauma
Rauman taidemuseon yläkerta

Jalmari Karhula (1878-1942) tunnetaan taiteilijana, rakennusten ja huonekalujen suunnittelijana, sanomalehtimiehenä sekä kotiseutuharrastajana ja museonjohtajana. Rauman taidemuseon yläkerran näyttelytilassa on esillä valikoima Karhulan Vanhan Rauman rakennuksista maalaamia akvarelleja. Karhulalla oli voimakas kiinnostus rakennettuun kulttuuriin, ja hän myös suunnitteli itse useita rakennuksia. Euraan 1900-luvun alussa rakennettu Euran Pirtti on yksi Karhulan tunnetuimmista rakennuksista. Raumalle toteutui mm. Karhulan huvila Petäjäkseen vuonna 1914, Wiinamäen talo Kauppakadulle ja Peltolan konditorian muutospiirros vuodelta 1914.

Raumalle Karhula muutti vuonna 1918. Myös taiteilijat Saima Tigerstedt-Ylinen, Vihtori Ylinen ja Uuno Eskola olivat, ainakin osaksi Karhulan innostamina, kotiutuneet asumaan ja työskentelemään Raumalla, ja vierailijoina nähtiin mm. Tyko Sallinen, joka oleskeli Sorkassa vuonna 1929.

Innokkaana kotiseutuihmisenä tunnettu Karhula työskenteli 1930-luvulla myös Rauman museon johtajana. Karhulan tapana oli pukeutua itse suunniteltuihin, kotikutoisista kankaista tehtyihin vaatteisiin. Kankaat varustettiin Karhulan hakaristipuumerkillä, jota hän käytti myös näyttelyssä esillä olevassa, vaimolleen Eevi Viinikkalalle suunnittelemassa hääpuvussa.

Yhteistyössä: Rauman museo

Kuvapankki: http://www.raumantaidemuseo.fi/suomi/media.html

tunnus: rtm, salasana: pinnala

Lisätietoja näyttelystä:

Rauman taidemuseo

Kuninkaankatu 37, 26100 Rauma

02 822 4346

rtm at raumantaidemuseo.fi<mailto:rtm at raumantaidemuseo.fi>

www.raumantaidemuseo.fi<http://www.raumantaidemuseo.fi>

Avoinna: ti-pe 12-17, la-su 11-16

Lisätietoja näyttelystä: intendentti Janne Koski, janne.koski at raumantaidemuseo.fi<mailto:janne.koski at raumantaidemuseo.fi> 0440 224154

Huom! Taidemuseon sähköpostiosoitteet muuttuvat 1.1.2019 alkaen muotoon etunimi.sukunimi(a)rauma.fi







Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta