[Nayttelyposti] Tiina Laasonen Muistijälki ja Meri Pauniaho Grafiikkaa Nelimarkka-museossa 9.6. - 2.9.2018

Elina Alkio elina.alkio at alajarvi.fi
Ke 13.Kesä. 12:22:46 EEST 2018


TIINA LAASONEN 
MUSITIJÄLKI
Nelimarkka-museossa 9.6.-2.9.2018

Tiina Laasosen taiteellinen työ on hänen kielensä, jonka avulla hän pohtii ihmisyyttä ja käsittelee suhdettansa ympäristöön. Hänen työssään on tärkeää materiaalin kosketus ja sen olemuksen kunnioittaminen. Aistimus ja visuaalinen näkökulma ovat hänen työkalunsa. Hänen eri veistoksiin ja installaatioihin käyttämänsä materiaalit valikoituvat idean ja sijoituskohteen mukaan. Työprosessi on hidas, vaitonainen ja samaa työvaihetta toistava. Työskentely kolmiulotteisten muotojen kanssa on hänen kohtaamansa aiheen, materiaalin ja tilan vuoropuhelua. Veistäminen on hänelle itsetutkiskelun ja pohdiskelun tila.  

Nelimarkka-museon kutsunäyttelyssä on esillä Tiina Laasosen viimeaikaisia puuveistoksia sekä tila- ja ympäristötaideteoksia. Näyttelykokonaisuus koostuu kolmesta eri teossarjasta, joiden tematiikka käsittelee ihmisyyttä. Teokset luovat emotionaalisen elinkaaren lapsuuden muistikuvista onnellisuuden etsimisen kautta muistin merkitykseen oman identiteetin säilyttämisessä.

Sense Presence without Words – sarja (2013–2014) kutoutuu lapsuudessa koetun hiljaisuuden teeman ympärille. Teokset kertovat tarinaa hellyydestä, hoivaamisesta ja huolehtimisesta, niistä arjen hetkistä, jolloin läsnäolon voi tuntea ilman sanoja. Sarjan teokset valmistuivat Galleria G:ssä Helsingissä pidettyyn yksityisnäyttelyyn 2014.

Teossarjan Cascading Goodness (2015–2018) aiheena on inhimillinen onnellisuuden tarve. Teosten innoittajana on toiminut renessanssin luontokäsityksen Hortus Conclusus, suljettu tila, johon kaikki hyvä laskeutuu. Sarjan teoksia on ollut esillä mm. Galleria Beckerissä Jyväskylässä ja Rytmitaju 2017 – taidetapahtumassa Hyvinkäällä. Osa sarjan teoksista on museon ulkotilassa.

Muistin sävyt – sarjan puuveistokset käsittelevät muistin merkitystä, sen vivahteita ja menettämistä. Sarjan teokset ovat aiemmin julkaisemattomia. 

Näyttelyn yhteydessä toteutetaan julkaisu Tiina Laasosen puuteoksista.

Tiina Laasonen (s. 1968 Kauhavalla) on kuvanveistäjä, ympäristötaiteilija ja taiteen opettaja. Taiteellisen uransa ohella hän on toiminut aktiivisesti eri taiteilijayhteisöjen luottamustehtävissä. Laasonen asuu ja työskentelee Seinäjoella. Tiina Laasosen taideteoksia on ollut esillä lukuisissa museoissa ja gallerioissa niin kotimaassa kuin ulkomailla, ja niitä on sekä julkisissa että yksityisissä kokoelmissa. Pohjanmaan taidetoimikunta myönsi Tiina Laasoselle Pohjanmaan taidepalkinnon 2017 laaja-alaisesta työstä taiteilijana.

---

MERI PAUNIAHO
GRAFIIKKAA
Nelimarkka-museossa
9.6.-2.9.2018


Taidegraafikko Meri Pauniaho kuvaa teoksissaan erilaisia tiloja, huoneita ja maisemia, joissa ihmisen läsnäolo tuntuu, mutta ihmistä ei näy. Hiljaisten ja kauneuteen pyrkivien teosten esikuvina ovat olleet esimerkiksi lapsuuden tärkeät paikat, mummolat ja menneet kodit. Niiden kautta Pauniaho käsittelee ihmisen olemassaoloa, identiteetin muotoutumista ja muistamisen ja muistojen oikeutusta. Aika kuluu, jotkut asiat pysyvät ja jotkut katoavat, joistain tulee ajattomia. 

Näyttelyn teokset voidaan jakaa karkeasti kolmenlaisiin: interiööreihin, maisemiin sekä kuvauksiin luonnosta. Kaikkia näitä yhdistää koetun ja kuvitellun yhteensulautuminen, monet perspektiivit, monivärisyys ja pintastruktuurien runsaus. Kaikki jatkavat kuitenkin saman teeman - muistamisen, muistojen ja muistin paikan - käsittelyä.

Teokset nojaavat vahvasti Pauniahon henkilökohtaisen elämän tapahtumiin, mutta samanaikaisesti niitä voidaan aina tarkastella yleisellä tasolla vailla henkilökohtaista painolastia, vaikkapa pieninä kansatieteellisinä tutkielmina oudosti tutuista esineistä tai maisemissa viipyilevän pandakarhu-hahmon – joka on taiteilijan eräänlainen alter ego - kautta viittauksina ajankohtaisiin Ähtärin eläinpuiston pandakarhuihin tai suomalaiseen luontoon ja sen tulevaisuuteen. 

Pauniaho vedostaa pieniä, 4-6 vedoksen sarjoja. Teokset ovat pvc-levyltä vedostettuja kohopainovedoksia tai koho- ja syväpainotekniikoiden yhdistelmiä. Pauniaho työskentelee yhden laatan tekniikalla. Yhdessä vedoksessa on useimmiten neljästä kuuteen värikerrosta, joskus jopa yhdeksästä kymmeneen. 

Meri Pauniaho (s.1972) on raumalainen, eteläpohjalaiset juuret omaava taidegraafikko, Suomen Taidegraafikot ry:n ja Rauman Taidegraafikot ry:n jäsen. Hän valmistui kuvataiteilijaksi (AMK) Lahden Taideinstituutista vuonna 2014. Pauniaho on myös tekstiilialan artenomi (AMK). 

Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo
Nelimarkka-museo
Pekkolantie 115
62900 Alajärvi
Avoinna ti-pe 11-17, la 12-16, su 12-17
nelimarkka-museo.fi
info at nelimarkka-museo.fi


---
Elina Alkio
museolehtori
Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo
Nelimarkka-museo
elina.alkio at alajarvi.fi
044 297 0501Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta