[Nayttelyposti] Marilyn avautuu Vapriikissa

Poikajärvi Tähtitalvikki Tahtitalvikki.Poikajarvi at tampere.fi
To 7.Kesä. 14:04:25 EEST 2018


Tiedote 7.6.2018
Marilyn Monroen elämä esillä Vapriikissa
Vapriikki avaa 8.6. näyttelyn Marilyn - Nainen roolien takana. Elämäkerrallinen näyttely avaa Marilyn Monroen maailman, sen ulkokohtaisen kauneuden, menestyksen ja glamourin, mutta paljastaa myös kääntöpuolen - tähden yksinäisen elämän, joka oli täynnä vastoinkäymisiä.
Nokkela, luova ja määrätietoinen Marilyn rakensi uransa ja imagonsa tarkasti harkiten. Kamera rakasti Marilyniä, ja sensuellista elokuvatähdestä tuli nopeasti kaikkien ihailema kauneuden ruumiillistuma sekä muoti-ikoni, jonka tyyliä ihaillaan edelleen.
Traagisesti nuorena kuolleen Marilynin sanonta "I don't mind living in a man's world, as long as I can be a woman in it" on Vapriikin näyttelyn tunnuslause. Se kertoo paljon Marilynin ajan maailmasta, mutta myös hänen pyrkimyksestään tulla hyväksytyksi tasaveroisena, naisena.
Marilyn oli ylpeä kurvikkaasta vartalostaan eikä häpeillyt näyttää sitä. Hän pukeutui kapeisiin hameisiin ja tiukkoihin, avonaisiin yläosiin korostaakseen naisellisuuttaan, mutta vaati tulla kohdelluksi älykkäänä ja nokkelana ihmisenä, tasavertaisena neuvottelukumppanina Hollywoodin studiopomojen kanssa.
-          Aika ei tuolloin ollut valmis yltiönaiselliselle tuotantoyhtiön johtajalle. Onko vieläkään, kysyy näyttelyn projektipäällikkö Marjo Meriluoto.
Liberaali ja humaani Marilyn rakasti lapsia ja vähäosaisia, vastusti rotusortoa ja kommunistivainoja, luki vapaa-ajallaan psykologiaa, politiikkaa ja venäläistä kirjallisuutta haaveillen Karamazovin veljesten Grushenkan roolista.
Näyttelyssä on esillä on noin 300 Marilynin henkilökohtaista esinettä - kuuluisia vaatteita, kenkiä, meikkejä, koruja, valokuvia ja elokuvakäsikirjoituksia. Näyttelyn esineet kuuluvat tunnetun Marilyn-keräilijän Ted Stampferin kokoelmaan. Valokuvasuurennokset ja filmimateriaali täydentävät kuvaa vahvasta mutta haavoittuvasta elokuvatähdestä. Näyttely on esillä Vapriikissa ensimmäisenä Pohjoismaissa.

Marilyn - Nainen roolien takana Vapriikissa 8.6.-2.12.2018Näyttelyyn liittyy runsaasti oheisohjelmaa syksyllä 2018, muun muassa yhteistyössä Tampereen seudun Työväenopiston kanssa toteutettu maksuton luentosarja.

Tähdet, tähdet
Luennot Vapriikissa keskiviikkoisin kello 18
Klo 17 opastus Marilyn-näyttelyyn.

3.10. Ohjelmistonsuunnittelija (KAVI) Antti Alanen: Marilyn Monroe valkokankaalla
17.10. Elokuvatutkija Riikka Pennanen ja elokuvalavastaja Minna Santakari:  Kuinka Hollywood näkyi 1950-luvun Suomessa?
24.10. KM Sirkku Aaltonen: Marilyn Monroen arki ja ruoka
31.10. Kulttuurihistorioitsija Henna Karppinen-Kummunmäki: Marilyn: Pin up-kulttuurin tyyli-ikonina
14.11. Kirjailija Marika Riikonen ja kirjailija Salla Silmukka: Mikä Marilynissä kiehtoo?
21.11. FT Marjo Meriluoto-Jaakkola: Marilynin elämä ja esineet - lempeä ja lempivaatteita
Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta