[Nayttelyposti] Matka Mahasiddhojen maailmaan 18.1.-25.2. Helinä Rautavaaran museossa

Ilona Niinikangas ilona.niinikangas at helinamuseo.fi
Ti 16.Tammi. 13:15:17 EET 2018


Matka Mahasiddhojen maailmaan

– Geshe Mönlam Wangyalin thangka-maalauksia 18.1.-25.2.2018

Helinä Rautavaaran museossa on esillä tiibetiläisen nykytaiteilijan ja munkin Geshe Mönlam Wangyalin thangka-maalauksia. Teoksissa kuvataan Tiibetin ja Himalajan alueella ennen buddhalaisuutta syntyneen bön-perinteen mestareita. Historiallisten mestareiden eli mahasiddhojen maailmaa esittävien maalausten yksityiskohdat ja symboliikka välittävät katsojalle bön-perinteen keskeisiä oivalluksia. Teossarja sisältää myös harvinaisia naismestareita kuvaavia maalauksia. Sana thangka tarkoittaa sekä ”kääröä” että ”tallennettua tietoa” ja kuvaa hyvin maalausten muotoa ja tarkoitusta.

Geshe Mönlam Wangyal on seitsemännen polven thangka-maalari. Opetusperinteen mukaiset tekniikat ja taidot kuten traditionaalisten värien valmistus ja käyttö siirtyvät sukupolvelta toiselle useita vuosia kestävän opiskelun aikana.

Näyttelyn toteuttamisesta vastaa työryhmä, jonka vastuullisena johtajana ja tuottajana toimii professori Anne Brunila ja kuraattorina Mika Hannula.

 Näyttelyssä tapahtuu:

Lauantaina 20.1. kello 14-15 Geshe Wangyal Mönlam esittelee teossarjaansa ja kertoo mahasiddhoista eli mielen taitajista. Tilaisuus on englanninkielinen. Tilaisuuden lopuksi esitetään yungdrung bön -opetuslinjan korkeimman opinhaltijan H.E. Yongdzin Lopon Tenzin Namdak Rinpochen elämäntyöstä ja Tiibetin alkuperäisestä kulttuurisesta ja henkisestä perinteestä yung drong bönistä eli ikuisesta viisaudesta kertova dokumenttielokuva. Elokuva on englanninkielinen. Ohjaus: Khenpo Gelek Jinpan Kesto: 90 min.

Sunnuntaina 21.1. kello 14-15 Geshe Wangyal Mönlam kertoo tiibetiläisestä thangka-maalausperinteestä. Tilaisuus on englanninkielinen. Tilaisuuden lopuksi esitetään yungdrung bön -opetuslinjan korkeimman opinhaltijan H.E. Yongdzin Lopon Tenzin Namdak Rinpochen elämäntyöstä kertova dokumentti (ks. yllä).

Keskiviikkona 31.1. kello 17-19 kulttuurikahvila. Vieraana Geshe Wangyal Mönlam. Tee- ja momotarjoilu. Järjestäjänä Suomalais-tiibetiläinen kulttuuriseura.

Lauantaina 17.2. kello 14-15 Geshe Wangyal Mönlam kertoo suvustaan ja elämästään seitsemännen polven thangka-maalarina. Tilaisuus on englanninkielinen. Tilaisuuden lopuksi esitetään yungdrung bön -opetuslinjan korkeimman opinhaltijan H.E. Yongdzin Lopon Tenzin Namdak Rinpochen elämäntyöstä kertova dokumentti (ks. yllä).

 

Helinä Rautavaaran museo

Ahertajankuja 4, Espoo

Avoinna ti, to 11-18, ke, pe 11-19, la, su 11-17. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

http://www.helinamuseo.fi

 

Lisätietoja: Ilona Niinikangas, museolehtori p. 09 816 314 33.

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta