[Nayttelyposti] JAANUS SAMMAN Viestejä-Messages Aineen taidemuseossa 12.1.-15.4.2018

Virpi Kanniainen virpi.kanniainen at tornio.fi
Pe 12.Tammi. 12:38:37 EET 2018


Universaalia kuvakieltä villapaitojen muodossa

Virolaisen kuvataiteilija Jaanus Samman (s. 1982) näyttely Aineen taidemuseossa on avattu. Viestejä – Messages käsittelee julkisen tilan valtaamista ja jäljen jättämistä. Viestien kuvakieli ylittää useimmat kieli- ja kulttuurirajat.

Sweaters / Villapaidat on sarja urbaanien ympäristöjen graffiteja neuleiden muodossa. Teoksessa halventavat ruokottomuudet muuttuvat käsityöläisen työhön käyttämän ajan ja vaivan sekä lämmittävän langan myötä pehmeäksi, kantajaansa lämmittäväksi suojaksi. Viesti muuttuu; anonyymit ja usein säädyttömät aiheet muuttavat merkitystään, kun ne muutetaan päälle puettavaksi vaatteeksi. Halventaminen muuttuu naurunalaiseksi, kuten queerteorian perusolemuksessa, kun asian tarkastelukulma muuttuu. Villapaitaan neulottu kannanotto on tilan tutkimusta julkisen ja yksityisen suhteen kautta ja niillä leikittelemistä.


Sweaters-sarjassa on mukana Suomen Tornion ja Ruotsin Haaparannan yhdistävältä rautatiesillalta löytyviä viestejä. Kuvat on neulottu paidoiksi tervolalaisesta villalangasta, jonka torniolainen värjäri Riitta Tilja on kasviväreillä käsin värjännyt. Näin Tornio ja Haaparanta liittyvät muuhun Eurooppaan populaarikulttuurin kuvakielen universaalien aiheiden, kuten kirkkoveneiden kautta.


Itä-Virossa sijaitsevan Kodaveren kylän rikas kansanperinne ja sen kirjoittamaton historia tulevat näkyväksi kylän kirkon satavuotiaassa ulkohuussissa, joka on esillä näyttelyssä. Pyhän Mikaelin kirkon pihassa sijainneen ulko-wc:n seinästä löytyvä 1920–luvulla tehty koristekaiverrus edustaa aikansa graffitikulttuuria. Sitä ovat vuosien saatossa jatkaneet Kodaveren kylän ihmiset lisäämällä nimikirjaimiaan ja päivämääriään, mutta myös herjauksia ja monimielisiä runoja. Seiniin kirjoittelu on merkki ajasta ja ihmisistä.


Näyttelyssä on esillä Hair Sucks! pop-up-boutique, josta voi ostaa näyttelyä varten valmistetun ainutlaatuisen neuleen tai villahuivin.


Museovierailijan kannattaa tutustua myös Aineen taidemuseon käymälätiloihin.


Lisätietoja
Virpi Kanniainen
amanuenssi
Aineen taidemuseo
virpi.kanniainen at tornio.fi  +358 50 597 1197Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta