[Nayttelyposti] Joseph Alasen Kalevala-aiheisia teoksia lahjoituksena Ateneumiin

Anna Kari Anna.Kari at ateneum.fi
To 22.Helmi. 12:43:53 EET 2018


Joseph Alasen Kalevala-aiheisia teoksia lahjoituksena Ateneumiin

Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on saanut kokoelmaansa yksityiseltä lahjoittajalta taidemaalari Joseph Alasen (1885-1920) kolme Kalevala-aiheista temperamaalausta. Ennen lahjoitusta Kansallisgallerian kokoelmaan kuului vain yksi Alasen teos. Teokset tulevat esille Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn Kalevala-saliin Kalevalan päivänä 28. helmikuuta 2018.

”Olemme erittäin kiitollisia Joseph Alasen teosten lahjoituksesta. Kansallisgallerian kokoelmaa on aina rakennettu yhdessä yksityisten lahjoittajien kanssa ja sama pätee tänäkin päivänä. Alasen teokset tuovat kaivatun lisän Suomen taiteen tarinan Kalevala-osuuteen”, sanoo museonjohtaja Susanna Pettersson.

"Perheellämme on ollut ilo ja etuoikeus elää sukuumme kuuluneen Joseph Alasen teosten kanssa. Teokset ovat kuitenkin kulttuurihistorialliselta arvoltaan ja kuvastoltaan niin merkittäviä, että koemme niiden kuuluvan koko Suomen kansalle. Alanen eli suurimman osan elämästään Venäjän keisarikunnan alaisessa Suomessa. Suomalaismielisenä taiteilijana hän olisi varmasti itsekin ollut mielissään siitä, että teokset lahjoitetaan Kansallisgallerialle ja Suomen kansalle”, kertoo lahjoittajasuvun edustaja Anna Wartiovaara.

Lahjoitetut maalaukset ovat Sammon puolustus (1910-1912), Sotka ja taivaankappaleita (1919-1920) sekä Lemminkäinen ja karjapaimen (1919-1920). Näistä kaksi jälkimmäistä ovat esillä Suomen taiteen tarina -näyttelyssä 28. helmikuuta alkaen. Teokset liitetään kokoelmaan nimellä Maine Wartiovaaran os. Alanen kokoelma.

Lue koko tiedote: https://ateneum.fi/joseph-alasen-kalevala-aiheisia-teoksia-lahjoituksena-ateneumiin/

Suomen taiteen tarina -näyttely: https://ateneum.fi/nayttelyt/suomen-taiteen-tarina/

Lisätiedot: Tiedottaja Anna Kari, Ateneumin taidemuseo, p. 040 717 8185, anna.kari at ateneum.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta