[Nayttelyposti] Sinkassa Ajan kaikuja I Tokio I Berliini I Kerava, 27.1.–15.4.2018

Sinkka sinkka at kerava.fi
To 1.Helmi. 16:38:19 EET 2018


Taiteilijoiden Kalevala
Ajan kaikuja I Tokio I Berliini I Kerava
27.1.–15.4.2018

Yusuke Asai I Christine Candolin I Tatiana Echeverri Fernandez I Oliver Godow I Paavo Halonen I Mathilde ter Heijne I Hideki Iinuma I Jussi TwoSeven I Tomoko Konoike I Shiriagari Kotobuki I Yuji Ohta I Kustaa Saksi I Ayumi Tanaka I Marjatta Tapiola I Jorinde Voigt

Koonneet: Kenji Kubota I Christine Nippe I Arja Elovirta

Ajan kaikuja juhlistaa Kalevalaseuran kymmenen vuotta täyttävää Taiteilijoiden Kalevala -projektia. Vuosien varrella lukuisat ulkomaiset taitelijat ovat saaneet tilaisuuden tutustua suomalaiseen mytologiaan, Kalevalaan, sen lähderunoihin ja historiaan. Kalevala-tulkintoja ovat tehneet niin espanjalaiset, italialaiset, beniniläiset, vietnamilaiset kuin venäläisetkin taiteilijat. Keravalla japanilaisten ja Berliinissä asuvien taiteilijoiden teokset kohtaavat suomalaistaiteilijoiden työt.

Keravalla yhdistyy kaksi erillistä näyttelyä, joiden kokoamisesta ovat vastanneet saksalainen FT Christine Nippe ja japanilainen kuraattori Kenji Kubota. Suomen Saksan-instituutissa ensiesityksen saaneen berliiniläiskokonaisuuden nimeksi Nippe valitsi kysymyksen Do you remember?, muistatko. Ajatus kulttuurisesta muistista ja identiteetistä nousee esille jo taiteilijoiden valinnassa. Kaikki neljä asuvat Berliinissä, mutta vain Jorinde Voigt ja Oliver Godow ovat syntyperäisiä saksalaisia. Mathilde ter Heijne on kotoisin Hollannista, ja Tatiana Echeverri Fernandez on päätynyt Saksaan Costa Rican, Kolumbian ja Britannian kautta.

Berliiniläistaiteilijat lähestyivät muistamisen tematiikkaa kukin omalla tavallaan, osa kansallisiin kertomuksiin varsin kriittistäkin etäisyyttä ottaen. Oliver Godow jäljittelee Kalevalan koonneen Elias Lönnrotin keräystapaa, mutta hän tallentaa kamerallaan Helsingin katujen kuvallista runoutta. Mathilde ter Heijne korostaa naisten roolia ja kuhunkin tilanteeseen erikseen luotujen itkuvirsien vallankumouksellista voimaa. Tatiana Echeverri Fernandezia kiehtoo kanteleen syntytarina ja huimassa taiteellisessa nousukiidossa oleva Jorinde Voight pelkistää Ilman immet lehtikullalla silattujen vuorten päällä tanssiviksi voimaviivoiksi ja ilman pyörteiksi.

Tokiossa, Sezon-galleriassa nähtyyn näyttelyyn Kenji Kubota kutsui kuusi eturivin japanilaistaiteilijaa ja antoi kokonaisuudelle nimeksi Universal Nature, yleismaailmallinen tai yhteinen luonto. Taiteilijat käsittelevät ihmisen ja luonnon suhdetta, mutta ennen kaikkea ihmisluontoa, sitä mistä tarinoista ja uskomuksista meidät on tehty. Tomoko Konoike tuo Keravalle tuulen lauluja kotiseudultaan, Akitan provinssia hallitsevalta Moriyoshi-vuorelta, Hideki Iinuman kalevalaiset naishahmot ovat lainanneet ilmeensä muotilehtien palstoilta ja Shiriagari Kotobuki kertoo sammon tarinan japanilaisen manga-perinteen keinoin.

Akseli Gallen-Kallelan ja monien muiden 1800-luvun lopun taiteilijoiden kuvaamat miehiset sankarit loistavat poissaolollaan. Väinämöistä, Joukahaista tai Lemminkäistä ei tässä näyttelyssä nähdä, mutta traaginen Kullervo saa tulkintansa Yusuke Asain suoraan kirjan sivuille tehdyissä maalauksissa. Niiden lisäksi hän toteuttaa suuren seinämaalauksen, jonka materiaalina on keravalaisten pihoiltaan ja pientareiltaan keräämä savimaa.

Yuji Ohtan videoinstallaatio ja Ayumi Tanakan valokuvakollaasit liikkuvat toden ja tarun rajamailla. Ohtan videolla Japanissa asuva suomalaismies kertoo vanhoista ajoista ja siitä, kuinka löysi ”aidot” Iku-Turson jäänteet. Tanaka on kerännyt unitarinoita Lönnrotin haastattelemien runonlaulajien jälkeläisiltä. Hänen teoksissaan elävät suomussalmelaisen Hilkka Kaipaisen, Vuokkiniemellä asuvan Maija Myllykankaan ja uhtualaisen Valentina Saburovan muistot ja unikuvat.

Ensimmäisestä Taiteilijoiden Kalevala -näyttelystä mukaan on valikoitunut Marjatta Tapiolan maalaama epätoivoinen Ilmarinen, joka suree Kullervon manaamien petojen kuoliaaksi raatelemaa vaimoaan ja takoo itselleen kultaisen kumppanin. Paavo Halosen teosten materiaaleina ovat puukot, leipälaudat ja ruislimput, jotka kantavat kaikuja menneistä ajoista samoin kuin Christine Candolinin hämärässä tilassa hiljaa paikallaan lipuvat soutuveneet.

Graffititaiteilija Jussi TwoSevenin aiheina ovat myyttiset voimaeläimet, karhut ja sudet, jotka hänen seinämaalaustensa kautta ovat taas palanneet suomalaiskaupunkien katukuvaan. Aivan ajan alkuun meidät vie Amsterdamissa asuva taiteilija ja graafinen suunnittelija Kustaa Saksi. Hänen jacquard-kudoksella päällystämänsä hohtava alkumuna tuo mieleen Kalevalan luomistarun, mutta munasta syntyvä maailma tunnetaan monen muunkin kulttuurin alkutarinoissa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kalevalaseuran, Suomen Japanin Instituutin ja Suomen Saksan-instituutin kanssa ja se on osa eurooppalaisen kulttuuriperintövuoden ohjelmistoa.

KIITOKSET: Designhotelli Klaus K & Artproof.


TAPAHTUMAT

KE 28.2. klo 14–18 TAITEILIJOIDEN KALEVALA –SEMINAARI Tulkintoja arkaaisesta mielenmaisemasta, muistamisesta ja unohtamisesta. Mitkä ovat suomalaistaiteilijoiden eniten kuvaamat kalevalaiset aiheet? Entä mitä muiden kulttuurien edustajat Kalevalassa näkevät? Mukana mm. ohjaaja, kirjailija Juha Hurme ja FT Riitta Ojanperä.

KE 7.3. klo 17.30 Professori Ilmari Vesterinen: Taivaan valojen kätkeminen ja vapauttaminen

LA 10.3. klo 14 JAPANILAIS-SUOMALAINEN ILTAPÄIVÄ Taiteilija Yasushi Koyama: Luonto japanilaisessa taiteessa ja visuaalisessa kulttuurissa Taiteilija Paavo Halonen: Maa elää minussa – perinne, luonto ja objet trouvés. Tulkkaus englanti-suomi.

SU 18.3. klo 11–16 Sinkan lastensunnuntai

YLEISÖOPASTUKSET ke 14.2., 14.3., 4.4. klo 17.30
Opastusvaraukset ryhmille: puh. 040 318 4300 I sinkka at kerava.fi<mailto:sinkka at kerava.fi>


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta