[Nayttelyposti] Veturipajalta raiteille! - Näyttely konepajoista Suomen Rautatiemuseossa

Inka Alen inka.alen at rautatiemuseo.fi
Ti 4.Joulu. 16:31:24 EET 2018


Tiedote 4.12.2018

VETURIPAJALTA RAITEILLE! - NÄYTTELY KONEPAJOISTA SUOMEN RAUTATIEMUSEOSSA

Veturipajalta raiteille! -näyttely avautuu Suomen Rautatiemuseossa Hyvinkäällä 13.12.2018. Näyttely kertoo VR:n konepajoista ja varikoista 1860-luvulta nykypäivään. Kaikkiaan VR:n konepajoja oli yhteensä 13, nyt jäljellä on enää Pieksämäen konepaja. Konepajatyötä ja työntekijöiden arkea esitellään museon veturitalliin rakentuvassa näyttelyssä runsaan kuvamateriaalin avulla.

Veturipajalta raiteille! -näyttely keskittyy erityisesti Hyvinkään konepajaan, jonka toimintaa ollaan parhaillaan lopettamassa. Näyttelyssä tuodaan esille monia puolia konepajasta: työtä, yhteisöä, asumista, vapaa-aikaa ja harrastuksia. Hyvinkään konepajan juuret ovat Viipurin konepajassa ja Rautatiemuseon veturitallissa vuosina 1944–1949 toimineessa ns. Karjalan konepajassa.

Hyvinkään konepajan osalta näyttely perustuu Rautatiemuseon toteuttamaan kaksivuotiseen dokumentointihankkeeseen, jossa on tallennettu konepajan nykyhetkeä ja menneisyyttä lähes seitsemän vuosikymmenen ajalta. Tallennus on toteutettu nykydokumentoinnin menetelmillä, valokuvaamalla ja videoimalla Hyvinkään konepajan töitä sekä haastattelemalla konepajan nykyisiä ja entisiä työntekijöitä.

Veturipajalta raiteille! -näyttely toteutetaan yhteistyössä VR:n ja Hyvinkään kaupunginmuseon kanssa.  Osa näyttelystä on esillä vuodenvaihteessa myös Hyvinkään kaupungintalon aulassa.

Veturipajalta raiteille! - Näyttely konepajoista Suomen Rautatiemuseossa 13.12.2018–30.4.2020

Näyttelyn oheisohjelmaa:
Loppiaisen ohjelmassa on konepaja-aiheisia lyhytfilmejä. Suomen Rautatiemuseo on avoinna 6.1.2019 klo 12–17. Non stop -elokuvia voi katsella museon sisäänpääsymaksun hinnalla.

Kuvia: www.rautatiemuseo.fi/lehdisto

Lisätietoja:
Marina Bergström, näyttelypäällikkö, p. 040 8625240, marina.bergstrom at rautatiemuseo.fi
Sanna Nikander, projektityöntekijä, p. 040 4845092, sanna.nikander at rautatiemuseo.fi


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta