[Nayttelyposti] SUOMEN LIPUN TARINAA ESITTELEVÄ NÄYTTELY AVAUTUU ETELÄ-KARJALAN MUSEOSSA

Pirinen Mikko Mikko.Pirinen at lappeenranta.fi
To Apr 26 15:56:54 EEST 2018


SUOMEN LIPUN TARINAA LÄPI SUOMEN HISTORIAN ESITTELEVÄ NÄYTTELY AVAUTUU ETELÄ-KARJALAN MUSEOSSA

Esillä ainutlaatuinen kokoelma historiallisia lippuja

Suomen lippu täyttää 100 vuotta 28.5.2018. Etelä-Karjalan museossa avautuu 27.4.2018 juhlanäyttely, joka esittelee Suomen lipun historiaa alkaen Ruotsin Itämaan ajoista Venäjän Suuriruhtinaskunnan ajan kautta itsenäistymiseen ja tähän päivään.

Lippu ei ole vain tangossa hulmuava kangas vaan sen avulla vaikutetaan, luodaan mielikuvia ja ilmaistaan mielipiteitä. Olympialaiset, käyntikortti, mielenosoitus, kotka, leijona, risti, miekka, sauva, sota, esite, Paavo Nurmi ja jääkiekkojoukkue, kaikkia näitä yhdistää lippu. Kaikki nämä myös esiintyvät Leijonasta siniristiin -näyttelyssä. Näyttelyn tarina kertoo Suomen historiasta idän ja lännen vedenjakajalla vuosisatojen ajan. Suomeakin edustaneet valtakunnan liput ovat vaihtuneet, kunnes sata vuotta sitten maa itsenäistyi. Itsenäisen Suomen tunnuksena maassa liehuu siniristilippu, joka kantaa sekä idän, että lännen perintöä. Lippuhistoriamme on värikäs ja yllättävä.

Näyttelyssä on esillä ainutlaatuinen kokoelma historiallisia lippuja suomalaisista museokokoelmista, joita ei tässä laajuudessa ole aiemmin esitelty. Näytteillä on lippuja, esineistöä ja kuvia Suomen kansallismuseon, Turun museokeskuksen, Urheilumuseon, Suomen jääkiekkomuseon, Työväenmuseo Werstaan, Sotamuseon, Mannerheim-museon, Jyväskylän yliopiston museon, Keski-Suomen museon, Pohjois-Pohjanmaan museon, Tullimuseon, Kansallisarkiston, Valtioneuvoston kanslian ja Etelä-Karjalan museon omista kokoelmista. Lisäksi esillä on esineistöä näyttelyn kuraattorin kokoelmasta, eri arkistoista, kirjastoista sekä muista yksityisistä kokoelmista.

Leijonasta siniristiin -näyttelyn kuraattorina toimii tietokirjailija, VTT, Haminan Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen.
Toukokuussa ilmestyy myös näyttelyn kuraattorin kirjoittama kirja, Leijonasta siniristiin - Suomen liput ja historia (Into Kustannus), joka toimii samalla näyttelyn oheislukemistona.

Leijonasta siniristiin - Suomen lippu 100 vuotta -näyttely
27.4. - 30.9.2018
Etelä-Karjalan museo,
Kristiinankatu 15,
Lappeenrannan Linnoitus


Lisätietoja

Satu Ståhlberg
intendentti, Näyttelyt ja yleisötyö, Lappeenrannan museot
satu.stahlberg at lappeenranta.fi<mailto:satu.stahlberg at lappeenranta.fi>
040 579 5744Mikko Pirinen
amanuenssi / curator
Lappeenrannan taidemuseo / Lappeenranta Art Museum
Kristiinankatu 8-10
PL 239 / P.O. Box 239
FI-53101 Lappeenranta, Finland
Mobile +358 40 522 6280

mikko.pirinen at lappeenranta.fi<mailto:mikko.pirinen at lappeenranta.fi>
http://www.lappeenranta.fi/museot
https://www.facebook.com/lappeenrannanmuseot


Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta