[Nayttelyposti] Näyttely vuodesta 1918 sisarten kokemana

Jaana af Hällström Jaana.af.Hallstrom at hdl.fi
To 12.Huhti. 10:13:04 EEST 2018


Helsingin Diakonissalaitoksella 13.4.2018 avautuva näyttely "Edith Sjösten - sisaret ja sisällissota" kuvaa sadan vuoden takaisia tapahtumia Helsingin Diakonissalaitoksen ja sen sisarten  näkökulmasta. Näyttely on esillä 31.8. saakka, ja se on avoinna arkisin klo 9-16, Päärakennus, Alppikatu 2, Helsinki. Vapaa pääsy!
Kun saksalaisen kenraalimajuri Rüdiger von der Goltzin johtama noin 10 000 miehen vahvuinen Itämeren divisioona saapui Hankoon 3.4. vapauttamaan Suomea punaisten vallasta ja eteni 12.4. Helsinkiin, joutui Diakonissalaitoksen Alppikadun kortteli noin vuorokauden ajaksi osaksi saksalaisten ja punakaartin välistä taistelua. Helsingin vapautuksen ja valkoisten voiton jälkeen diakonissalaitoksen sairaalasta tuli saksalaisten 32. baijerilainen kenttäsairaala marraskuuhun 1918 saakka.
Sisarten kokemuksia eri puolilla Suomea
Vuonna 1918 Helsingin Diakonissalaitos oli sairaala, se ylläpiti kahta lastenkotia sekä koulutti naisia diakonissoiksi. Heitä työskenteli sisällissodan aikana seurakuntasisarina, hoitokodeissa ja kuntien sairaaloissa. Useimmat palveluspaikat sijoittuivat punaisen Suomen puolelle. Näyttely kertoo heidän kokemuksistaan ja tuntemuksistaan vuoden 1918 aikana. Aineisto perustuu kirjeisiin, joita sisaret eli diakonissat ja koesisaret lähettivät Diakonissalaitokselle.
Edith Sjösten - päiväkirja rintamalta ja vankileiriltä
Keskeisessä osassa näyttelyssä on diakonissa Edith Sjösten. Hänen päiväkirjamerkintöjen välityksellä päästään valkoisten huoltojoukkojen mukana rintamalle, muun muassa Heinolaan, Länkipohjaan ja Lempäälään sekä Syrjäntaan taistelujen raunioille. Edith jatkaa päiväkirjaansa heinäkuussa Tammisaaren vankileirillä, jossa hän oppii ymmärtämään punaisten näkökantoja.
"Helsingin Diakonissalaitoksen toiminta on muuttunut sadassa vuodessa eikä Alppikadun korttelissa näy millään tavoin sadan vuoden takaiset tapahtumat. Mutta sisällissodan merkkivuonna on syytä muistaa laitoksen tuona aikaista toimintaa ja siihen liittyneitä tapahtumia, sillä ne ovat paitsi osa Helsingin Diakonissalaitoksen historiaa, myös osa Helsingin ja koko Suomen historiaa", toteaa näyttelyn käsikirjoituksesta vastannut intendentti Jaana af Hällström. Museon vapaaehtoinen Birgitta Geust on koonnut näyttelyyn sisar Edithin elämäkerran.
Diakonissalaitoksen museossa esillä olevaa näyttelyä täydentää kaksi 13.4.2018 avautuvaa verkko-ohjelmaa, jotka on optimoitu puhelinruudulle sopivaksi. Käytössä on museoiden yhteinen ns. Seinätön museo-sovellus.
Ohjelmien osoitteet ovat:
Sisaret ja sisällissota (http://tarinasoitin.fi/sisaret1918)
Edith Sjösten (http://tarinasoitin.fi/EdithSjosten). Ohjelma on vain ruotsiksi.
Näyttelyä täydentää lisäksi julistekooste, joka on esillä Alppikadun Kahvilassa (Lina-rakennus). Sota-aika/Krigstid -julisteissa uudet sotakuvat yhdistyvät sadan vuoden takaisiin ajatuksiin ja tapahtumiin. Pohjimmaisena kysymyksenä niissä on: Mikä on muuttunut?


Jaana af Hällström
Intendentti / Viestintä
jaana.af.hallstrom at hdl.fi
+358 40 4853545

Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr
Alppikatu 2, 00530 Helsinki
09 77 501
www.hdl.fi<http://www.hdl.fi/>
www.facebook.com/diakonissalaitos<http://www.facebook.com/diakonissalaitos>
www.facebook.com/HDLmuseo<http://www.facebook.com/HDLmuseo>

Rohkeasti ihmisarvon puolestaLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta