[Nayttelyposti] Ari Pelkonen kuvaa videoteoksessaan keskeneräistä ihmistä

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
Ke 15.Maalis. 15:13:04 EET 2017


Ari Pelkonen: Remain a Stranger
10.3.-28.5.2017 Aboa Vetus & Ars Nova, Takkahuone

Taidegraafikkona korkealle ansioitunut Ari Pelkonen esittää Takkahuoneessa ensimmäisen videoteoksensa Remain, vuodelta 2014.

Ari Pelkosen huoliteltu kuvakieli on kehittynyt puupiirrosta ja maalausta yhdistävässä työskentelyssä. Hänen teoksissaan yhdistyy maalauksen spontaanius, nopeus ja sattumanvaraisuus ja puupiirroksen keskittymistä vaativa hitaus.  Pelkonen kuvaa ihmistä. Hän viittaa teoksissaan poseerauksen ja omakuvan perinteisiin sekä identiteetin moniin puoliin. Pelkosen kuvat ovat hiljaisia hahmoja, jotka toisinaan piiloutuvat tai katsovat vältellen kohti katsojaa. Samalla ne ovat kuitenkin esillä ja paljaana katseille. Taiteilija toistaa aiheita yksinäisyydestä, keskeneräisyydestä ja inhimillisestä kasvusta.
Näyttelyn nimi, Remain a Stranger, viittaa ulkopuolisuuteen. Videoteoksen kesto on kaksi minuuttia, mutta sen hypnoottinen estetiikka vangitsee katsojan aloilleen. Kuvat ovat täynnä symboliikkaa ja tunnelma on unenomainen, intensiivinen ja dramaattinen. Äänettömyys lisää teoksen visuaalista voimaa.  Materiaalit ja työtavat ovat Pelkosen taiteen ydintä siinä missä aiheetkin. Remain-videoteoksen elementit, ihmishahmo ja kuvan sommittelu viittaavat taiteilijan aikaisempiin teoksiin. Myös videon tempo ja liike maalauksellisuudessaan ja viittauksena puupiirroksen hitauteen kumpuavat hänen työtavoistaan.

"Videoteokseni lähtökohdat ja käyttämäni materiaalit ovat samoja kuin maalausta ja puupiirrosta yhdistävissä teoksissa - kaiverrettu puu, vesi, muste, kangas, tärkkelysliiman raaka-aineet, musta ja valkoinen." Pelkonen kertoo.
Ensimmäisellä videoteoksellaan taiteilija astui itselleen vieraalle alueelle. Uuteen kokeiluun kannusti myös työhuoneen muutto, joka tarjosi mahdollisuuden videon kuvaamiseen tyhjässä studiotilassa. Pelkonen kuvaa prosessia jännittäväksi ja innostavaksi tavaksi vaihtaa näkökulmaa:

"Muutos ja eri puolien ja menetelmien tarkastelu paljastaa jotain uutta, oleellista ja kiinnostavaa työskentelystä. Jäljelle jää aina jotain tunnistettavaa ja ainutlaatuista."

Pelkonen löytää liikkuvasta kuvasta myös selkeitä yhtymäkohtia muuhun työskentelyynsä:

"Omakuva, peilikuva, valokuva, löydetty kuva tai sosiaalisen median jatkuvan kuvavirran kuva ovat tekemiseni välineitä ja luonnosmateriaalia teoksilleni. Työprosessissani kuva-aiheen kymmeniä kertoja toistuva luonnostelu puulaatalle voidaan nähdä kuvasarjan tai liikkuvan kuvan kaltaisena tapahtumana."

Ari Pelkonen (s. 1978 Pori) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on opiskellut kuvataidetta Turun AMK:n taideakatemiassa ja valmistunut kuvataiteen maisteriksi Helsingin Kuvataideakatemiassa vuonna 2006. Hän on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja hänen teoksiaan on useissa museokokoelmissa. Pelkonen sai Vuoden nuori taiteilija -tunnustuspalkinnon vuonna 2012. Hän toimii taidegrafiikan työmestarina ja puupiirroksen tuntiopettajana Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa.

Kuvia näyttelystä:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/ari-pelkonen-remain-a-stranger


--

Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi
www.facebook.com/aboavetusarsnova
https://twitter.com/AVANmuseoLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta