[Nayttelyposti] Aboa Vetus & Ars Nova esittää, Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker: Madame B.

Selina Kiiskinen selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi
Ke 15.Maalis. 15:12:31 EET 2017


Mieke Bal & Michelle Williams Gamaker
Madame B. Emotionaalisen kapitalismin tutkimuksia
10.3.-28.5.2017 | Aboa Vetus & Ars Nova
Uusi tulkinta maailmankuulusta romaanista
Aboa Vetus & Ars Nova -museon ensimmäisen kerroksen täyttää alankomaalaisen Mieke Balin ja englantilaisen Michelle Williams Gamakerin moniosainen videoinstallaatio Madame B. Emotionaalisen kapitalismin tutkimuksia. Teos jakautuu kahdeksaan näytökseen, jotka yhdessä muodostavat uudelleentulkinnan ranskalaisen Gustave Flaubertin klassikkoromaanista Rouva Bovary (1857).

Nykyaikaan sijoitettu tarina tarkastelee romanttisen rakkauden ja kulutuskulttuurin houkutuksia. Flaubertin romaanin ja nyt esillä olevan installaation päähenkilö Emma on ikävystynyt ja tyytymätön avioliittoonsa. Hän janoaa elämäänsä ylellisyyttä, intohimoa ja vapautta ja etsii niitä rakkaussuhteista ja tavaroiden ostamisesta. Emma päätyy lopulta epätoivoisiin tekoihin. Hän jää omien fantasioidensa vangiksi ja menettää kosketuksensa todellisuuteen.
Onnella on hintansa
Taiteilijat pitävät Flaubertin romaania kulttuurisesti ajankohtaisena ja tutkivat videoinstallaatiossa aikamme ilmiöitä. Emman mieletön toiminta rinnastuu teoksessa nykypäivän kulutuskulttuuriin, jossa haetaan voimakkaita elämyksiä ja tunteita sekä loputonta jännitystä, jota on mahdoton saavuttaa.
Rakkaudennälän lisäksi taiteilijat tarkastelevat teoksessa "emotionaalista kapitalismia", joka on israelilaisen sosiologin Eva Illouzin luoma käsite. Sillä tarkoitetaan kulttuuria, jossa kaupankäynti, vaihto ja pääoma kuuluvat sekä tunne-elämän että talouden toimintoihin. Emotionaalisessa kapitalismissa tunne-elämä ja markkinatalous noudattavat yhteistä logiikkaa.
Kansainvälinen produktio, kunnianhimoinen esillepano
Koska taiteilijat näkevät Emman kriisin myös globaalina nykyhetken kriisinä, teoksessa puhutaan useita kieliä: suomea, ranskaa, englantia ja ruotsia. Päärooleja esittävät suomalainen Marja Skaffari (Emma) sekä ranskalaiset Thomas Germaine (Charles, Rodolphe ja Léon) ja Mathieu Montanier (Homais). Teosta on kuvattu Ahvenanmaalla ja Pariisissa vuosina 2012 ja 2013. Sen tekemiseen on osallistunut suuri joukko vapaaehtoisia avustajia. Installaatio valmistui vuonna 2014.

Teoksen kahdeksan näytöstä noudattelevat väljästi romaanin tapahtumia.  Videoita voi katsoa haluamassaan järjestyksessä haluamansa ajan. Installaation yhteenlaskettu kesto on noin kaksi tuntia. Videoita esitetään suurina seinäprojisointeina ja tv-näytöiltä. Joihinkin näytöksiin kuuluu useampia samanaikaisesti katsottavia videoita. Niissä sekoittuvat muistot, unet ja todelliset tapahtumat. Fragmenteista koostuva teos ehdottaa vaihtoehtoisia tapoja nähdä ja päättää Emman tarina.
Rouva Bovary -romaanin lukenut katsoja löytää videoista tapahtumia ja repliikkejä, jotka ovat kirjasta tuttuja. Kirjan lukeminen ei kuitenkaan ole edellytys Emma B:n umpikujan tai taiteilijoiden tulkintojen näkemiselle. Emman tarinaan voi uppoutua kuka tahansa.
Teos on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. Videoiden lisäksi esillä on valokuvia sekä videoiden kuvauksissa käytettyjä rooliasuja.
Madame B on ollut aiemmin esillä mm. Kolumbiassa, Australiassa ja Puolassa, ja viimeisimpänä Oslon Munch Museetissa (28.1.-17.4.2017). Vuonna 2014 teos oli esillä Eckerön posti- ja tullitalossa Ahvenanmaalla. Aboa Vetus & Ars Nova on teoksen ainoa esityspaikka Manner-Suomessa. Mieke Bal ja Michelle Williams Gamaker ovat tehneet Madame B:stä myös elokuvaversion (2014).

***
Mieke Bal (1946) on alankomaalainen kulttuuriteoreetikko, kriitikko ja videotaiteilija. Michelle Williams Gamaker (1979) on englantilainen video- ja performanssitaiteilija. Taiteilijat aloittivat yhteistyön 2000-luvun alussa yhteisillä kokeellisilla dokumenttielokuvilla. Vuonna 2011 heidän yhteinen teoksensa, 21-osainen videoinstallaatio Mielettömyyden maisemat (Landscapes of Madness) oli esillä Aboa Vetus & Ars Novassa. Heidän yhteisissä installaatio- ja elokuvaproduktioissaan filmatisointi, käsikirjoitus, ohjaus, editointi ja suunnittelu ovat kaikki kahden taiteilijan tiiviin yhteistyön tulosta.
***
Ranskalaiskirjailija Gustave Flaubert (1821-1880) on yksi realismin merkittävimmistä edustajista. Hänet tunnetaan hiotusta ja täsmällisestä tyylistä, sekä porvarillisten arvojen kritiikistä. Flaubertin esikoisromaani Rouva Bovary (Madame Bovary, 1857) aiheutti ilmestyessään skandaalin. Se kertoo maalaiseloon ja keskinkertaiseen aviomieheensä kyllästyneestä naisesta, joka päätyy traagisin seurauksin etsimään rakkautta avioliittonsa ulkopuolelta. Flaubertin kuvaus naisen seksuaalisuudesta ja aviorikoksesta johti jopa oikeusjuttuun siveettömyydestä. Nykyään romaania pidetään modernin realistisen kerronnan klassikkona.
***

Näyttelyn oheisohjelmassa keväällä 2017:
Madame B luku- ja katselupiiri

Näyttelyn oheisohjelmana järjestetään Madame B -luku- ja katselupiiri, joka yhdistää ranskalaisen kirjallisuuden klassikon, nykytaiteen sekä kirjallisuusterapian.
Lukupiirin tapaamisissa katsotaan Madame B -teoksen videoita ja keskustellaan romaanin ja installaation teemoista ja yhtymäkohdista. Videoista voi löytää sekä suoria viittauksia Flaubertin romaaniin, että tarkkasilmäistä oman aikamme ilmiöiden tarkastelua. Ranskalaiseen kirjallisuuteen erikoistunut kirjallisuustieteilijä ja kirjallisuusterapeutti Päivi Kosonen luotsaa keskustelua videoinstallaation ja romaanin pohjalta. Painopiste on osallistujien omissa katselu- ja lukukokemuksissa.
Lukupiiri kokoontuu museolla kolme kertaa kevään 2017 aikana, sunnuntaisin 26.3., 23.4. sekä 21.5. klo 13¬-15.


Kuvia näyttelystä:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/nayttelyt/mieke-bal-michelle-williams-gamaker-madame-b-emotionaalisen-kapitalismin-tutkimuksia

Lisätietoja lukupiiristä:
http://www.aboavetusarsnova.fi/fi/uutiset/nykytaide-kirjallisuus-ja-sina-madame-b-luku-ja-katselupiiri-alkaa-2632017


--

Selina Kiiskinen
Tiedottaja-amanuenssi
p. 0207 181 639, 040 576 3839
selina.kiiskinen at aboavetusarsnova.fi

Aboa Vetus & Ars Nova
Historian ja nykytaiteen museo
Itäinen Rantakatu 4-6
20700 Turku

www.aboavetusarsnova.fi
www.facebook.com/aboavetusarsnova
https://twitter.com/AVANmuseoLisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta