[Nayttelyposti] Kokoelma kätköistä - Pohjalaisen taiteilijaliiton teoskokoelma Nelimarkka-museossa 4.3.-4.6.2017

Aino Mäntyvaara aino.mantyvaara at alajarvi.fi
To 9.Maalis. 14:14:24 EET 2017


Kokoelma kätköistä - Pohjalaisen taiteilijaliiton taidekokoelma 
Nelimarkka-museossa 4.3.-4.6.2017

”Taiteen harjoittaminen ei siis ole leikittelyä, vaan vakavaa henkistä työtä, tietoa ja taitoa vaativaa vakavaa ammatinharjoitusta” julistettiin kirjeluonnoksessa Pohjalaisen taiteilijaliiton kannattajajäsenten hankintaa varten 1940-luvulla.

Lauseessa tuli määritellyksi vuonna 1943 perustetun Pohjalaisen taiteilijaliiton ydin. Liiton tehtävänä oli tehdä tunnetuksi pohjalaista kuvataidetta ja edistää taiteiden asemaa yleisesti järjestämällä näyttelyitä ja kursseja, välittämällä tietoa, sekä kartuttamalla omaa teoskokoelmaa.

Taidekokoelmaa ryhdyttiin kartuttamaan heti ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa syyskuussa 1943, jossa paikalla olivat muun muassa taidemaalarit Eero Nelimarkka ja Eemu Myntti sekä Helsingin Taidehallin intendentti, tohtori Bertel Hintze. Jokaisen taiteilijajäsenen tuli luovuttaa liitolle yksi teoksensa ”kertakaikkisena jäsenmaksuna”. Nykyään teoslahjoitusta ei edellytetä, mutta kokoelmaan on tullut muutamia lisäyksiä vielä 1990-luvulla.

Taiteellisesti reilu 80 teosta sisältävä kokoelma on mielenkiintoinen, sillä siinä on jäsenistön vanhemman polven ja myös vähemmän tunnettujen taiteilijoiden teoksia. Kokoelmassa näkyvät myös tavallisimmat taiteessa käytetyt tekniikat, pohjamateriaalit ja välineet. Kokoelman taiteilijoita ovat mm. Matti Annala, Oscar Bengts, Eva Bremer, Yngve Bäck, Frans Hiivanainen, Iivari Honkola, Lea Ignatius, Einari Junttila, Kaarlo Lamminheimo, Aini Lähdesmäki, Tanu Manninen, Nandor Mikola, Arvi Mäenpää, Eero Nelimarkka, Oiva Polari, Tellervo Töyry, Einari Uusikylä, Pentti Uusikylä ja Veikko Vionoja.

Kokoelman vaiheet ovat moninaiset ja se on ollut sijoitettuna eri tiloihin Vaasassa, Seinäjoella ja Lapualla. Vuonna 2016 kokoelma deponoitiin Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseoon Nelimarkka-museoon, jossa sijaitsee myös Pohjalaisen taiteilijaliiton arkisto. Näyttelyssä on esillä myös arkistomateriaalia liiton vaiheista.

Aiemmin kokoelma on ollut esillä 40- ja 50 -luvuilla Vaasassa, Pohjanmaan museossa 1980, Seinäjoen taidehallissa 1985 ja Nelimarkka-museossa 1994. Nyt nähtävä laaja katsaus kokoelmaan on ensimmäinen aluetaidemuseossa.

Näyttelyn on kuratoinut Pohjalaisen taiteilijaliiton varapuheenjohtaja Markku-Tapani Hakala.

Vuonna 1943 perustettu Pohjalainen Taiteilijaliitto on yksi ensimmäisistä alueellisista taiteilijoiden ammattijärjestöistä. Tällä hetkellä Pohjalaiseen taiteilijaliittoon kuuluu 111 taiteilijaa.

www.nelimarkka-museo.fi


Ystävällisin terveisin,

Aino Mäntyvaara
Vs. museolehtori

Nelimarkka-museo
Etelä-Pohjanmaan aluetaidemuseo
aino.mantyvaara at alajarvi.fi
(06) 557 2129
044 297 0501Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta