[Nayttelyposti] Viisi Suomen kärkitaiteilijaa virittää Serlachius-museot kesään

Susanna Yläjärvi susanna.ylajarvi at serlachius.fi
Pe 9.Kesä. 15:19:16 EEST 2017


Tiedote 9.6.2017

Viisi Suomen kärkitaiteilijaa virittää Serlachius-museot kesään

Nautinnot ja aistikokemukset, solvaukset ja pintakiilto, minimalismi ja illuusiot. Serlachius-museoissa 10.6. yleisölle avautuvat näyttelyt: Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen ja Anna Retulaisen Nautinto, Kimmo Schroderuksen Bling Bling ja Antti Oikarisen Maalauksia tarjoavat pohdittavaa monella tasolla.

Nautinto esittelee Jukka Korkeilan, Elina Merenmiehen ja Anna Retulaisen maalauksia vuorovaikutuksessa Serlachiuksen kokoelmateosten kanssa. Taiteilijat valitsivat näyttelyä varten intuitiivisesti teoksia taidesäätiön kokoelmista. Niiden rinnalle he loivat uusia maalauksia, jotka lähestyvät nautintoteemaa eri näkökulmista. 

Serlachius-museoiden pääkuraattorin Laura Kuurneen mukaan näyttelyn teema avautuu taiteilijalle ja katsojalle eri tavoin. Taiteilijalle valmista työtä nautinnollisempi voi olla itse maalausprosessi: työhön uppoaminen, onnistuminen ja tunne siitä, että tekee sitä mitä on tarkoituskin tehdä.

Nautinto yhdistää vanhaa ja nykytaidetta. Näin katsojan on mahdollista löytää yhteyksiä menneen ja nykyajan välillä sekä sijoittaa kuvien kautta itsensä historian jatkumoon. 

– Näyttelyn aihe laajenee käsittämään kiireettömän maalauksen äärellä oleilun, läsnäolon ja vuorovaikutuksen maalauksen kanssa. Taiteen tekemisen lisäksi myös sen katsominen voi tuottaa nautintoa, Laura Kuurne kertoo.

Kaksiosainen Nautinto on toteutettu Helsingin kaupunginmuseon HAMin ja Serlachius-museoiden yhteistyönä.

Nautinto on avoinna 10.6.2017–4.11.2018.

Lisää Nautinto-näyttelystä: http://www.serlachius.fi/fi/medialle/tiedotteet/329-nakokulmia-nautintoon/

Kimmo Schroderus – Bling Bling

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen kimaltelevat, ruostumattomasta teräksestä tehdyt veistokset levittäytyvät Serlachius-museo Göstan kartanosta puistoon. Näyttelyn nimi Bling Bling viittaa rap-muusikoiden tunnetuksi tekemään pintapuolisen ylellisyyden vaikutelmaan. Solvaajan puutarhan veistosten lähempi tarkastelu avaa niihin aivan uuden sanoman. Veistosten pintaan on taivutettu terässuikaleista kaunokirjoitusta – solvauksia eri kielillä. 

Solvauksia kerätessään Schroderus huomasi, että ne ovat ajattomia ja ne liittyvät yleensä vain muutamaan eri aiheeseen. Uutta on pilkkaaminen internetissä ja sosiaalisessa mediassa. Siellä mikä tahansa keskustelu voi muuttua räyhäämiseksi, joka jää elämään loputtomiin. – Minua kiinnostaa kontrasti, joka syntyy näyttelyn nimen ja teosten välille, hän kertoo.

Kimmo Schroderukselta on taidemuseo Göstan puistossa myös veistossarja Nelijalkaiset, joka rinnastuu Jussi Mäntysen Hirvi-veistokseen. – Abstrakteista muodoista syntyy assosiaatioita, koska ihmisen aivot toimivat niin. Antamalla otukselle neljä jalkaa helpotan hieman pohtimisen vaivaa ja johdattelen tulkintoja eläinten suuntaan, hän kertoo. 

Bling Bling on avoinna 10.6.–10.9.2017.

Lisää Bling Bling -näyttelystä: http://www.serlachius.fi/fi/medialle/tiedotteet/328-kimmo-schroderus-bling-bling/

Antti Oikarinen – Maalauksia

Kuvanveistäjä Antti Oikarisen teokset rikkovat maalaus- ja veistotaiteen rajoja. Minimalistinen käsitetaiteilija tunnetaan äärimmäisen pikkutarkoista illuusioista, joissa yksityiskohdat ovat tarkoin harkittuja eikä mikään ole sattumaa. 

Maalauksia-näyttelyn läpi kannattaa kulkea hitaasti. Kaikki ei ole aivan niin kuin ensi katsomalta näyttää. Oikarinen paljastaa, että näyttely sisältää oikeastaan kaksi näyttelyä. Ensimmäisen niistä huomaa jokainen. Toisen löytäminen vaatii hieman paneutumista. 

Taiteilija leikittelee käsitteillä veistos, maalaus, pohja ja pinta. Hänelle maalaus merkitsee tilaisuutta ajatella taideteoksia tietystä näkökulmasta. Hän toivoo, että väittäessään teostaan maalaukseksi ajatuksen tasolla tapahtuisi jotain mielenkiintoista. – Minulle maalauksen tekeminen on aina jonkinlainen käsitteellinen julkilausuma, hän kertoo.

Antti Oikarinen sanoo ensisijaisesti olevansa kuvanveistäjä, sillä hänen näkökulmansa taiteen tekemiseen on lähes aina kolmiulotteinen. Sama pätee Maalauksia-näyttelyn teoksiin. Ne ovat hyvin esineellisiä, ja niillä on merkityksellinen kolmas ulottuvuus.

Maalauksia on avoinna 10.6.–17.9.2017.

Lisää Maalauksia-näyttelystä: http://www.serlachius.fi/fi/medialle/tiedotteet/327-antti-oikarinen-maalauksia/

________________________

Susanna Yläjärvi
Tiedottaja
Serlachius-museot
Information Officer
Serlachius Museums

+358 50 560 0156
+358 3 488 6800
susanna.ylajarvi at serlachius.fi

Joenniementie 47
35800 Mänttä
serlachius.fi

Lisätietoja Nayttelyposti-postituslistasta